Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 01.01.2013.
18:50
B92 A

Grubješić: Počinjemo pregovore o pristupanju EU

Srbija u 2013. godini počinje pregovore o pristupanju EU, rekla je za B92 potpredsednica Vlade za evropske integracije Suzana Grubješić. Ona napominje da je ključni uslov za napredak na tom putu rešavanje pitanja Kosova, ali da uslov neće biti da vlada prizna nezavisnost pokrajine.

Ključni uslov za napredak na tom putu je rešavanje pitanja Kosova, ali uslov neće biti da vlada prizna nezavisnost pokrajine
 

"Možemo da očekujemo dobijanje tog famoznog datuma za otpočinjanje pregovora, koji je važan najviše da bi čitav proces evrointegracija postao bespovratan i da bismo u toku tok procesa pregovaranja se transformisali kao društvo", kaže Grubješić i dodaje da je ona optimista i misli da Srbija sledeće godine otpočinje pregovore. Ona smatra da bi mart mogao da bude neki prvi mesec kada bi moglo da se odlučuje o tome da li Srbija može da dobije datum za početak pregovora u junu, i ponovila je da od napretka Srbije u dijalogu sa Prištinom zavisi proces evropskih integracija.

"To nije moje mišljenje, to je mišljenje svih koji prate proces. Dva koloseka više ne postoje, ako je ranije i moglo, pogledajte zaključke iz decembra 2011. i decembra 2012, videćete da dva koloseka više ne postoje. Jedini i najznačajniji uslov za dobijanje datuma je napredak u dijalogu sa Prištinom", rekla je Grubješić dodajući da već postoji napredak, koji je učinjen kada je premijer Ivica Dačić otišao na razgovor sa Hašimom Tačijem.

"To pokazuje jasnu spremnost da se sa reči pređe na dela, da se sprovodi ono što je dogovoreno, što je neko bez platforme dogovarao. Ali dobro sprovešće se sve iz tog tehničkog dijaloga, koji ima mnogo više elemenata političkog, ali zvaćemo ga tehnički", kaže Grubješić.

"Kosovo ili EU" lažna dilema

Grubješićeva ističe da priznavanje Kosova ne dolazi u obzir, ali da mora da se uspostavi neka vrsta normalizacije sa Prištinom.

“To nije da se samo očekuje i traži, nego mislim da je u našem najboljem interesu", kaže Grubješić za B92.

Potpredsednica vlade kaže da Angela Merkel sigurno pred Bundestagom ne može da kaže da će politika proširenja doživeti zamah, tako da je njena izjava ne brine.

"Oni žele da vide da smo mi ozbiljni, da ono što se dogovorimo da sprovodimo, a to je ono što je nedostajalo u prošlom periodu. Tada je i došlo do pada poverenja između Nemačke vlade i vlade Republike Srbije, naročito posle posete njene posete avgusta 2011", kaže Grubješićeva.

POVEZANE VESTI

Utorak 01.01.2013. 19:07
MOJA VOLJENA ZEMLJO SPASA TI NEMA,KAD SI DOCEKALA DA TE OVAKVI VODE I PREGOVARAJU O TVOJOJ SUDBINI.POCIVAJ U MIRU.
Utorak 01.01.2013. 21:56
VAZALI po direktivi GOSPODARA uporno izgovaraju KOSOVO kao i sscciptari jer nesmeju da izgovore rech METOHIJA [crkveni posed].
Utorak 01.01.2013. 21:50
Ко још верује да ће Србија у ЕУ? Нема од тога ништа.Ангела Меркел је отворено рекла како ће бити,а ови наши глупандери као да су пали са Марса.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online