Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 31.12.2012.
12:40
Beta A

Cupkanje na trgovima od Srbije do Slovačke

Doček Nove 2013. godine biće organizovan večeras u gradovima širom Srbije, uz koncerte na gradskim trgovima i tradicionalni novogodišnji vatromet. I dok su neki gradovi potrošili besmisleno mnogo novca na honorare muzičara, iako nemaju ni za narodnu kuhinju, po Evropi se veliki dočeci na otvorenom uglavnom prave tamo gde ima mngo turista.

Pre godinu dana ispred Skupštine Srbije
 

Na beogradskom Trgu Republike građani će Novu 2013. godinu dočekati uz rok grupu "Električni orgazam", a nastupaće i Marčelo, "Masterblastersi i Rok hor", čelistkinja Jelena Mihajlović i "Crno beli svet" Dejana Pejovića.

Ljubitelje klasične i džez muzike očekuje besplatni koncerti u Sava centru, što je novina u odnosu na prethodne gradske proslave, a karte za program "Klasika molim" su besplatne.

Budžet za organizaciju "najluđe noći" u Beogradu je, zbog krize, duplo manji nego prošle godine i iznosi 10,5 miliona dinara, a iz Turističke organizacije Beograda očekuju dolazak od 10 do 15.000 stranih turista.

Za saobraćaj će od večeras u 20.00 sati do sutra u 3.00 sata posle ponoći biti zatvorena Vasina ulica, Trg Republike, Francuska, Kolarčeva, Makedonska i Terazije.

Novosađani će Novu godinu dočekati slavljem na Trgu slobode gde će pevati Vlado Georgijev i Sergej Ćetković, a okupljene na gradskom trgu zabavljaće i multiinistrumentalista Slobodan Trkulja, kao i hor Viva voks.

Valjevce će u Novu 2013. godinu uvesti pevačica Ana Bekuta na koncertu ispred Doma kulture. Planirano je da novogodišnji koncert počne svirkom Nevernih beba, a pevaće i Željko Joksimović.

Za doček Nove godine na gradskom trgu u Leskovcu slavljenike će zabavljati Haris Džinović, dok će Nišlije uživati uz Sanju Ilić i "Balkaniku".

U Jagodini će doček Nove godine biti uz koncert pevačice Bojane Barjaktarević i vatromet na gradskom trgu gde će se služiti grejana rakija i kuvano vino po ceni od 50 dinara.

Kruševljane koji će Novu godinu dočekati na glavnom gradskom trgu zabavljaće Kursadžije i Miroslav Ilić. U ponoć će nastupati trubači uz vatromet, a Vojska Srbije će obezbediti kazane sa čajem, kuvanim vinom i rakijom.

Da su slovenske duše i vole da slave, bez obzira da li će se imati sutra, pokazuju Poljaci, Česi i Slovaci koji će Novu godinu dočekati na trgovima uz sjaj estradnih zvezda i vatromet bez senke ekonomske krize uglavnom u prestonicama i turističkim gradovima.

Masovni doček za Poljake i turiste u saradnji sa tamošnjim televizijama, koje dočeke direktno prenose, organizuju prestonica Varšava i dva turistička bisera - Krakov i Vroclav, nadmećući se kao i svake godine na koji će doći najviše ljudi.

Turistički gradovi počev od Gdanjska na severu do Krakova na jugu Poljske blješte ukrašeni raskošno hiljadama svetiljki sa obaveznom ukrašenom jelkom na glavnim gradskim trgovima još od božićnih praznika.

Neke gradove u Poljskoj kriza je, međutim, naterala da ostave i neke elemente prošlogodišnjeg osvetljenja ili da ne postave one koji troše najviše struje. Na planinama u poznatim centrima u Tatrama, na poljskoj strani, novogodišnje veselje je ovog puta osetno skromnije pošto su zbog pooštrenih formalnosti za izdavanje viza izostali tradicionalni gosti, Rusi i odabrali južnu stranu Tatri - susednu Slovačku.

"Poljska turistička komora je apelovala da se propisi ublaže, ali niko ih nije slušao", požalio se jedan prodavac tradicionalnih sireva oscipek, koji kao i ostali u Tatrama živi od turizma.

U Češkoj je za Novu godinu otvoreno svega dva odsto od ukupnog broja restorana i kafana u zemlji i to uglavnom u Pragu i gradovima koji za praznike mogu da računaju na turiste, pošto Česi Novu Godinu najradije dočekuju u krugu porodice a na ulice izlaze samo u ponoćnu šetnju.

Česi su po običaju između Božića i Nove godine digli cene u restoranima i u novogodišnjem meniju krigla piva koja tokom godine košta 1,8 evra ovih dana se plaća i četiri evra, a cene punog menija u Pragu su više za 70 do 100 odsto.

"To funkcioniše kao i u drugim oblastima. Cenu formira potražnja. To je biznis", kazao je o češkom običaju novogodišnjih poskupljenja predsednik češke Asocijacije hotela i restorana Vaclav Starek.

U Slovačkoj na pune hotele, pansione i restorane računaju u Tatrama, zahvaljujući gostima iz Rusije i Ukrajine, a i Bratislava u kojoj ove godine gradske vlasti očekuju na dočeku u centru uz bogati estradni program oko 40.000 ljudi.

Bratislava je među gradovima srednje Evrope na glasu po svom maestralno ukomponovanom ponoćnom vatrometu sa Dunava, a ove godine vatromet boja i svetlosnih efekata uz muzičku pratnju obasjaće nebo sa Bratislavskog zamka.

U centru se tokom novogodišnje noći održava i festival Pod nebom tokom kojeg će se na velikom ekranu pojaviti najznačajniji trenuci u životu grada do 1993. godine pošto Slovačka slavi 1. januara dve decenije svoje samostalnosti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online