Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 02.01.2013.
01:05
B. Đokić - Vesti A

Nemačka mami lažne azilante

Uprkos upozorenjima iz Evropske unije i naporima srpske granične službe, broj lažnih azilanata u zemlje EU je tokom 2012. godine bio gotovo identičan broju iz prethodne godine. Kako objašnjava general Nenad Banović, načelnik Uprave granične policije Srbije, tokom prvih osam meseci ove godine zabeležen je drastičan pad lažnih azilanata, da bi u poslednja četiri meseca došlo do naglog porasta.

Sa granice vratili 5.000 azilanata: General Nenad Banović
 

- Razlog za to je odluka nemačkog Ustavnog suda kojom su socijalna davanja za najsiromašnije slojeve stanovništva izjednačena sa davanjima tražilaca azila. Tako su se ova davanja azilantima gotovo duplirala, pa iznose oko 750-800 evra mesečno. Sve je to iniciralo masovan odlazak albanske i romske populacije sa juga Srbije u ovu zemlju. Tokom ove godine imali smo oko 13.000 azilanata u zemlje EU, dok smo sa naše granice vratili 5.000 osoba - objašnjava Banović.

Bošnjaci sve češće odlaze

Najveći broj lažnih azilanata iz Srbije čine Albanci i Romi, koji najčešće sa porodicama odlaze u zemlje EU. Međutim, prema podacima srpske granične službe, u poslednje vreme primećeno je da i sve veći broj Bošnjaka iz Sjenice, Tutina i Novog Pazara odlazi u zemlje EU i traži azil, što ranije nije bio slučaj.

Kako bi se sprečilo da veliki broj lažnih azilanata ugrozi bezvizni režim koji Srbija ima sa EU, neke od evropskih država su promenili propise. Tako se u Švedskoj od 1. maja osobe kojima je odbijen azil, a koji to zlopotrebe, zabranjuje ulaz u zemlje Šengena na jednu do pet godina. U Švajcarskoj i Belgiji je uveden skraćeni postupak za rešenje zahteva za azil, koji sada traje 48 sati, pa je u Švajcarskoj do oktobra ove godine bilo 1.615 tražilaca azila iz Srbije, a od tada - nijedan više.


- Jedan od načina da rešimo ovaj problem jeste da se Srbija stavi na listu sigurnih trećih zemalja. To znači da je to država koja je ekonomski i socijalno stabilna, a u kojoj nema sukoba, pa nema ni osnova za azil. To su već uradile Švedska, Belgija, NoRveška i Španija, pa se zahtevi rešavaju za 48 sati - dodaje Banović.
Nedavno je uočena nova pojava kod lažnih azilanata - takozvano unutrašnje kretanje u zoni Šengena.

Rođaci nalaze posao

Način na koji lažni azilanti funkcionišu je odavno razrađena šema. Dovoljno je da imaju rođaka u nekoj od zemalja EU, koji tamo živi i radi, odnosno ima rešeno pitanje statusa. Kod njega dođu u posetu i odmah se prijave lokalnim vlastima.
Dok čekaju rešenje zahteva za azil, preko rodbine nalaze posao na lokalnom crnom tržištu rada, a nakon nekoliko meseci uzmu višestruko veći novac nego što mogu da zarade u Srbiji, plus novac od države gde traže azil.


- Oni odu u države gde je duga procedura dobijanja azila, kao što je Nemačka. Uđu u proceduru, a posle nekog vremena odustanu od azila, uzmu novac za povratak u Srbiju, ali odatle odu u drugu zemlju i opet podnesu zahtev za azil. Pošto nema rešenja o odbijanju azila, nema ni evidencije, na taj način ovi prevaranti mogu u nekoliko država da uzmu novac - pojašnjava Banović.


Prijavite novac carinicima!

Svake godine granicu Srbije pređe 50 miliona putnika, od čega je veliki broj naših sunarodnika iz inostranstva koji dolaze u posetu rodnom kraju.


Nenad Banović objašnjava kako se sve čini da putnici ne provode previše vremena u čekanju na granici, ali i upozorava naše sunarodnike iz inostranstva da obrate pažnju na propise kako ne bi zbog prenošenja hrane, oštrih predmeta i ostalih zabranjenih stvari imali problema prilikom ulaska u zemlju.

Beže na Zapad zbog socijale: Lažne azilante mnoge zemlje EU ekspresno vraćaju kući
 


- Dijaspora treba da obrati pažnju da je - bez prijavljivanja na carini - u i iz Srbije dozvoljeno uneti i izneti do 10.000 evra po osobi. Međutim, limit ne postoji, pa ukoliko unosite veću količinu novca u Srbiju, dovoljno je da kod sobe imate izvod iz banke da ste podigli taj novac sa računa. Prilikom izlaska iz Srbije, ukoliko ste prethodno uneli veću količinu novca (više od 10.000 evra), treba da imate potvrdu gde ste novac potrošili, kao što je na primer ugovor da ste kupili nepokretnost ili neku drugu vrednost - objašnjava Banović.

Cigarete

Treba napomenuti da je u Mađarskoj, kroz koju većina dijasporaca dolazi u Srbiju, dozvoljeno preneti samo dve pakle cigareta po osobi.
Veliki broj sunarodnika iz inostranstva, zbog cena na Zapadu, gde su nekoliko puta veće od srpskih, ponesu nazad u zemlje Evropske unije po maksimalno dozvoljen boks cigareta po osobi, kako je u Srbiji, ali im to oduzimaju na mađarskoj granici.

 

Sunarodnicima iz dijaspore se takođe preporučuje da sa sobom ne nose hranu, kvarljivu robu i oštre predmete jer će im biti oduzeti na graničnom prelazu.


- Obratite pažnju da su vam vozila blagovremeno registrovana i da važenje ličnih dokumenata i registracije ne ističe dok ste u Srbiji. Ukoliko su prilikom dolaska u otadžbinu velike gužve na glavnim graničnim prelazima, Horgošu prema Mađarskoj i Batrovcima prema Hrvatskoj, koristite susedne prelaze, kao što su Kelebija i Đala prema Mađarskoji i Šid prema Hrvatskoj - preporučuje Banović.


Kako za "Vesti" kažu u srpskoj carini, i oni će se potruditi da svi naši sunarodnici koji dolaze u Srbiju što brže budu pregledani i pušteni da nastave put.


- Ko ima nešto da prijavi carini, treba da ode u traku gde je crveni semafor, a ko nema - na zeleni semafor. U Srbiju se slobodno može uneti i ne podleže dažbinama prtljag, lekovi za ličnu upotrebu, kao i 200 cigareta, jedan parfem, litar vina, litar alkoholnog pića i jedna toaletna voda - kažu u Upravi carine.

POVEZANE VESTI

Sreda 02.01.2013. 03:23
Лажни азиланти нам заправо показују право лице демократичности ЕУ.На граници се циганима буквално крше сва права и то све зарад визног режима који имамо.ЕУ то зна и ћути јер њима одговара.Утисак је уопште да је ЕУ изговор све то како би нас још више притисли.Мрзе нас па покушавају на све начине да нас даве.Претпоставимо да Србија уђе у ту фамозну ЕУ и шта ће онда бити са циганима и шиптарима који ће се размилети по ЕУ?Када учинимо оно што ми сматрамо исправним у заштити својих интереса онда смо изложени критикама како кршимо ко зна какве све норме понашања.ЕУ нас не жели и варају се сви они који су заговорници интеграција.Они нас желе разједињене,а Србију уништену!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online