Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170

Smak sveta je prošao, a šta ćemo sa Bus plusom?

Svi smo sa zebnjom i nevericom iščekivali 21. decembar i najavljivani smak sveta, koji smo nekako uspeli da preživimo! Međutim, da ste sproveli anketu u Beogradu, verujemo da bi se ogromna većina građana saglasila da se smak sveta, ipak, desio nekoliko meseci ranije. Jer, kako drugačije objasniti situaciju u kojoj gazite svoje sugrađane samo da biste došli do legitimacije za gradski prevoz. Ili od "komunalca" dobijete po glavi zbog nemanja iste. Elem, Beogradu se nije desio smak sveta, ali mu se dogodio Bus plus!

Čuveni Bus plus validator

Jeste li ste "validirali"? Da li imate personalizovanu ili nepersonalizovanu kartu? Ovo su termini koji su postali hit u 2012, bar kada je gradski prevoz u pitanju. Umesto metroa, Beograd je dobio "elektronsku kontrolu i naplatu karata".

Famozni Bus plus, kako kažu, "najsavremeniji sistem za naplatu gradskog prevoza", uveden je na mala vrata, a da nikad nije utvrđeno ko su pravi vlasnici firme koja se time bavila. I danas je nejasno je ko je vlasnik firmi Apeks i Linus koje su zadužene za organizaciju karata i kontrolu putnika. Možda nam gradonačelnik objasni u 2013?

Ali, to neće biti tema ovog teksta. Možda se tužilaštvo ili neki drugi državni organi budu bavili time. Mi ćemo razmotriti kako je Bus plus delovao na jednog "prosečnog" Beograđanina!

Redovi, redovi i samo redovi

Verovatno se i dalje sećate devedesetih i redova za hleb, mleko, benzin… Tako je Beograd izgledao krajem 2011. i početkom ove godine, samo što se nije čekalo za hranu već za legitimaciju za gradski prevoz. Redovi od po nekoliko stotina metara, krasili su sva mesta na kojima su se izdavale kartice, čekalo se satima. Da li biste ugrozili svoj život i dostojanstvo samo da Bus plus karticu 

Ko je na redu?

Kao da im život zavisi od toga, pet osoba je povređeno u zgradi Beograđanke, kada su pojurili uz pokretne stepenice da bi što pre dobili nove legitimacije. Građani su tom prilikom pali jedni preko drugih i zadobili lakše povrede. Ne znamo da li su tog dana uspeli i da izvade Bus plus.

Na svim prodajnim mestima vladao je haos, a u redovima je čekalo na hiljade besnih putnika.

"Uspela sam samo ovaj dan da ugrabim da izvadim personalizovanu bus plus karticu. Očekivala sam gužvu, ali ni u snu nisam sanjala da će ovoliki krkljanac da bude. Pogotovo kada su prekinuli da izdaju karte. Mislila sam da će ljudi iz revolta da polome sve ovo", kaže jedna Ivana za "Novosti".

Trebalo je imati i sreće i živaca tih dana da bi se došlo do bus plus legitimacije. Ali to je tek početak…

Ko uđe na srednja vrata, bolje da ga nije!

 Po novim pravilima, putnici u autobuse GSP-a smeju da ulaze samo na prednja i zadnja vrata, dok na srednja vrata možete samo da izađete. To je u praksi značilo da putnik, koji bi kojim slučajem ušao na pogrešna vrata u autobuse GSP-a, morao da plati kaznu do 75.000 dinara!

I kod "Krstića i sina" znalo se na koja vrata mora da se uđe

Tako ispada da je putnik koji se osmelio da u gradski autobus uđe na srednja vrata počinio veći prekršaj od vozača koji je prošao kroz crveno svetlo i izazvao udes.

Kazne

 

  • 2.500-75.000 dinara za neadekvatno ponašanje u gradskom autobusu
  • 5.000 dinara za fizičko lice koje puši u zatvorenom javnom prostoru
  • 6.000-20.000 dinara za preticanje zaustavnom trakom ili kolone pod pratnjom
  • 10.000-40.000 dinara kazna za izazivanje udesa prilikom vožnje jednosmernom ulicom u zabranjenom smeru
  • 30.000-50.000 dinara za izazivanje udesa prilikom presecanja kolone pešaka na kolovozu
  • 30.000-50.000 dinara prolazak kroz žuto ili crveno svetlo

Kreće pobuna!


Onda su krenuli protesti. Udruženje građana "Narod protiv bus plusa" i "99 procenata" počeli su da organizuju proteste u Beogradu.

Zviždalo se gradonačelniku Draganu Đilasu, demonstranti su tražili da se cene javnog prevoza u Beogradu smanje za 30 odsto, ukidanje zaustavljanja autobusa zbog kontrole, jer se, kako tvrde demonstranti, time sprečavaju građani da na vreme stignu na posao.

Ko koga tuče u autobusu?

Gde ti je karta?

Izgleda da je u Beogradu najveći "zločin" kada nemate kartu u gradskom prevozu. Tada, u stilu specijalnih jedinica, nastupa komunalna policija i "kriminalac" (u ovom slučaju bez Bus plus karte) završava sa lisicama na rukama. Dok nije uveden Bus plus milsili smo da je osnovni zadatak komunalne policije da se brine o javnom redu i miru, opominje nelegalne ulične prodavce i brine da nam grad bude čist. Međutim, nadležni su odlučili da komunalni policajci (u šali prozvani žardinjerci) dobiju zadatak da strogo kontrolišu putnike u gradskom prevozu.

Na snimku koji je postavljen na Jutjub odlično se vidi kako komunalni policajac tuče putnika. Uprkos činjenici da snimak nije dobrog kvaliteta, jasno se vidi kako policajac najpre udara čoveka po ruci i prstima dok se on drži za šipku, a zatim ga i tri puta pesnicom udara u stomak, uz šta se čuju i reči policajca: "Oćeš da pustiš, ’oćeš da pustiš?". Dakle, ko nema kartu, može da očekuje i batine!

Ostali samo dugmići

 

Kada je sistem elektronskog očitavanja karata počeo da radi, vandali su počeli bes da iskaljuju na Bus plus čitačima. Malo po malo, pa bismo u gradskom prevozu nailazili na slomljene, razbijene ili iščupane čitače.

 

Nažalost, ni konrolori nisu bili bolje sreće. Tako su nepoznati napadači pretukli kontrolora D.L. (19) koji je od posledica udaraca zadobio povrede glave i vilice i prevezen je na Vojno-medicinsku akademiju gde mu je ukazana pomoć. 

Može i ovako: Izbace vas iz prevoza, onda ruke na leđa  

Na autobuskom stajalištu u Gandijevoj ulici na Novom Beogradu došlo je do sukoba radnika GSP-a i jednog putnika. Incident se dogodio kada je putnik ušao na pogrešna vrata autobusa na liniji 95, zbog čega ga je kontrolor upozorio, ali je on iznenada izvadio metalnu šipku i nasrnuo na njega.

"Kontrolor pretukao švercera", "putnici izbacili Bus plus kontrolu iz autobusa", "komunalni policajci ponovo bahati", samo su neli od naslova koji su domonirali u štampi.


Locirajte bus plus

Instalirajte aplikaciju i ostalim korisnicima javljajte gde je kontrola?

Srbi, naravno, ne bi bili Srbi, kada ne bi smislili način kako da "zeznu" kontrolore. Beograđani koji ne plaćaju karte za gradski prevoz iz ovog ili onog razloga, mogu da odahnu jer je počela sa radom aplikacija "Bus Plus Lokator".

Na Fejsbuk stranici (www.facebook.com/buspluslokator) nalazi se link za daunloud aplikacije za četiri različite platforme (Android, iPhone, Symbian i Window Mobile) kao i uputstva za instalaciju na mobilne telefone. Kako su rekli kreatori aplikacija, Fejsbuk stranica "Bus Plus Lokator" je napravljena kako bi korisnici na njoj objavljivali informacije gde su i kada videli kontrolore i tako obezbede funkcionisanje aplikacije.

U čemu je stvar?
 

Naravo, poenta cele priče nije da treba besplatno da se vozimo gradskim prevozom. Ukoliko već za jednu vožnju treba da se plati 72 dinara, što je skuplje od hleba i mleka, zar onda ne bi trebalo da se vozimo u komfornim autobusima, koji neće kasniti, kojih će biti dovoljno na ulicama da putnici ne stoje jedni drugima na glavi i sa ispravnim klima uređajima. Da li mislite da treba da se vozimo u ovakvim autobusima?

POVEZANE VESTI

Sreda 02.01.2013. 12:37
Krv nije voda. Koja dobrota da se očekuje od dva prezimena, relikta prošlosti koa mnogima se nije sviđala, kao što su Đilas i Vlahović?
Sreda 02.01.2013. 14:53
Narod se ne bi bunio da je sve kako treba! Ipak, najgore u ovoj zemlji je to što je kazna glavna stimulacija!
Sreda 02.01.2013. 11:55
Права борба је само једно. Дати подршку Вучићу да очисти градску власт у Београду. После ће све бити лакше.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online