Subota 28. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 30.12.2012.
12:22
Beta A

Pastor: Pokrajinska vlast je ponižavana i šamarana

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor ocenio je da su zbivanja sa Razvojnom bankom Vojvodine (RBV) proteklih meseci, i politički pritisci i optužbe na račun Pokrajine u vezi s tim, ukazivali na pokušaj da se destabilizuje pokrajinska vlast.

Ištvan Pastor: Ne znam šta je bio čiji cilj u toj lakrdiji sa Razvojnom bankom Vojvodine
 

"Uz sva poniženja koja je vojvođanska administracija pretrpela u toj kampanji", kao rezultat toga došlo je i do gubitka poverenja građana u Vojvodinu i njene institucije", rekao je Pastor za novosadski "Dnevnik".


Najavio je da će u januaru zatražiti prijem kod guvernera Narodne banke Srbije i uvid u izveštaj NBS o poslovanju RBV, kako bi se uverio da li je do gašenja te banke došlo zbog lošeg upravljanja, ili zbog političkih pritisaka pojedinih predstavnika republičke vlasti.


"Ne znam šta je bio čiji cilj u toj lakrdiji sa Razvojnom bankom Vojvodine, ali sve što se dešavalo, ličilo je na pokušaj da se destabilizuje pokrajinska vlast. Mi smo slušali veoma ozbiljne i teške optužbe s najviših pozicija u Vladi Srbije, koje su onda povlačene uz obrazloženja da je to bilo medijski pogrešno preneto", kazao je Pastor.


Po njegovim rečima, Pokrajina je proteklih meseci zbog RBV doživela "poniženja i šamare".


On je dodao da je oduvek smatrao da odluka o osnivanju Razvojne banke nije bila racionalna, niti je takva "avantura" trebala pokrajinskim vlastima.


Pastor je rekao da nije siguran da će Vojvodina i dobiti svojih sedam odsto od republičkog budžeta, a za 12 milijardi dinara koje treba da budu obezbedjene za izgradnju tunela kroz Frušku goru i za polu-autoput od Novog Sada do Rume je rekao da je to "virtuelni novac".


"Tih 12 milijardi je virtuelni novac za virtuelni projekat. Ne postoji ni projektno-tehnička dokumentacija za taj autoput i za tunel kroz Frušku goru. Postoji samo ideja i postoji potreba za tom saobraćajnicom. Ali, od ideje do zabadanja prvog ašova treba da prođe dosta vremena, a potrebno je i da se raspiše tender za izradu različitih studija, dobiju razne saglasnosti... Da li je sve to moguće uraditi u godinu dana? U to je teško poverovati", ukazao je Pastor.


Ocenio je da je zbog toga pokrajinski budžet više "manevar da bi se nešto zamazalo", jer Pokrajini ostaju realno svega dve milijarde dinara za kapitalna ulaganja, što je najmanji iznos ikada.


"Ako sada tvrdimo da nam je virtuelnih 12 milijardi dovoljno, ko nam garantuje da dogodine iz republičke vlasti neće reći: evo vam virtuelnih pedeset milijardi i možete da se odreknete sledeća tri pokrajinska budžeta", rekao je Pastor.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online