Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 30.12.2012.
10:51
Beta A

"Vlast počiva na ideji: Drž'te lopova!"

Predsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je da predsednik Srbije Tomislav Nikolić platformom o Kosovu pokušava da se vrati u centar političkih zbivanja, ali da greši što misli da Kosovo opet može da posluži kao "batina" na političkoj sceni u Srbiji.

Ideja "dr'šte lopova!" ne može biti politički koncept : Čedomir Jovanović i Tomislav Nikolić

"Kosovska platforma predsednika Nikolića je pre svega motivisana poremećenim odnosima unutar vladajuće koalicije i to je rukavica u lice koju je Nikolić bacio (premijeru Ivici) Dačiću i (potpredsedniku Vlade Aleksandru) Vučić, koji su Srbiju prethodnih nekoliko meseci vodili bez politike", rekao je Jovanović u intervjuu
Agenciji Beta.

On je kazao da je sada prvi put postavljeno ozbiljno političko pitanje u javnost jer ideja "dr'šte lopova!" ne može biti politički koncept.

"Nikolić je izguran na margine političkog života. To je bio zajednički koncept i Dačića i Vučića. Sada on sa svojom političkom platformom pokušava da se vrati u centar političkih zbivanja i da pritom natera Dačića i Vučića da se bave politikom,
a ne populizmom i demagogijom", rekao je Jovanović.

Po njegovim rečima, Nikolić greši što na takav način banalizuje Kosovo "vulgarnom idejom da Kosovo još jedanput može poslužiti kao batina u unutrašnjo-političkom vodama u Srbiji".

Lider LDP rekao je da Nikolić greši i kada traži prekid dijalog jer je potrebno što više susreta sa kosovskim Albancima i svetom kako bi se rešavali životni problemi.

Greši i premijer Dačić, smatra Jovanović, i to kada očekuje od svakog, a posebno od predsednika koji je dužan da vodi računa o državi, da gura glavu u pesak kao što je on sklon tome u svakoj situaciji u kojoj ne može da odgovori na politiku koju sam sprovodi.

Navodeći da svet mimo rešava Kosovo mimo Srbije koja nema manevarskog prostora, kazao je da ne vidi budućnost Srbije u nekom novom Kosovskom boju ka čemu "vode politike koje svoju poziciju grade kroz ignorisanje realnosti stvarnog života".

"Danas Srbija zapravo odlučuje o tome da li će sebe nasukati na kosovske barikade, kao što je u međuvremenu nasukala nesrećne kosovske Srbe, a onda na njima tiho nestajati ili ćemo imati sposobnosti i snage da se vratimo sami sebi i onome što Srbiji moramo uraditi jer je Kosovo posledica čitavog niza naših unutrašnjih nemoći i nesposobnost", rekao je Jovanović.

Po njegovim rečima, prioritet mora biti nastavak dijaloga jer je samo kroz rešavanje životnih pitanja moguća normalizacija života i Srba, i Albanaca.

"Ako želimo da promenimo odnos Srba i Albanaca, moramo stvoriti uslove u kojima će moći jedni druge da razumeju i prestati da se gledaju preko nišana. Mi danas nemamo takvu atmosferu", kazao je Jovanović i dodao da podržava dijalog premijera Srbije i Kosova, Ivice Dačića i Hašima Tačija.

On je istakao da je stav LDP "nastavak evropskih integracija regiona, paralelno sa tim integrisanje u NATO u koji su svi stigli ili ka njemu idu, osim Srbije koja sama sebe osuđuje na samoizolaciju, podizanje nivoa sigurnosti i održivosti mira na prostoru zapadnog Balkana".

Po njegovim rečima, potrebno je otkloniti dnevne uzroka tenzija na liniji Beograda i Prištine i rešiti "besmislena pitanja koja će svima eksplodirati u lice".

"Nije valjda da se kosovska nezavisnost dokazuje pozivnim brojem za Prištinu? Pa pošto danas nemaju svoj pozivni broj, oni su valjda deo Srbije ili nepostojanjem autonomije u oblasti energetike... Dajte da sva ta pitanja rešimo jednim potezom i da u budućnost pokušamo da razgovaramo o Kosovo tako što ćemo razumeti da na Kosovu postoje Albanci, i da nema života za Srbe ako nema prostora za Albance i obrnuto", rekao je lider LDP.

Jovanović je ukazapo da Srbi na severu Kosova treba da budu poslednje žrtve pogrešne politike koju je Beograd vodio decenijama i koja je uništila srpski narod i u Srbiji, i van nje, i sve druge narode na koje su Srbi bili upućeni.

POVEZANE VESTI

Nedelja 30.12.2012. 13:05
ко о чему курбла о поштењу, једва чека,овог да видим да је заглавио због шилерове , па затим редом ...
Nedelja 30.12.2012. 14:21
I dok milicija i tužilaštvo juri lopove, koje neće da uspeju da uhvate, oni i dalje trpaju đepove....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online