Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 29.12.2012.
15:43
Beta A

SNS: Zakon omogućava velike uštede; DS: Dokažite!

Vladajuća većina ocenila je da će primena novog Zakona o javnim nabavkama sprečiti korupciju u trošenju novca građana i da će omogućiti velike uštede.

Skupština Srbije
 

Opoziciona Demokratska stranka (DS) je navela da je, ako je Srpska napredna stranka (SNS) već obećala da će Zakon o javnim nabavkama uštedeti između 600 miliona i milijardu evra, neshvatljivo njihovo odbijanje da se usvoji amandman demokrata koji omogućava da se proveri takva tvrdnja.

Zakon o javnim nabavkama usvojen je danas u Skupštini Srbije. Za usvajanje tog zakona glasalo je 138 poslanika vladajuće većine, a njegovo usvajanje inicirala je SNS.

Šef poslaničke grupe SNS Veroljub Arsić kazao je novinarima da očekuje da u 2013. godini taj zakon da prve rezultate, a da u 2014. godini očekuje i najozbiljnije uštede koje će taj propis omogućiti.

Povodom odbijanja amandmana DS na Zakona o javnim nabavkama, Arsić je kazao da je vladajuća većina smatrala da je taj amandman tehnički i pravno neispravan i da zato nije bio prihvaćen.

On je rekao da se prilikom usvajanja nekih amandmana na taj zakon nije gledalo ko ih je predložio nego njihova suština i da su prihvaćeni amandmani tehnički poboljšali zakon.

"Nije bilo nikakvih bitnijih izmena zakona u poslednji čas", rekao je Arsić i poručio da oni koji su napadali taj zakon nisu uspeli da ostvare svoj uticaj prilikom njegovog donošenja.

Poslanik Demokratske stranke Božidar Đelić, čiji amandman nije prihvaćen, kazao je novinarima da danas može da se konstatuje da vladajuća većina ne veruje u sopstveni Zakon o javnim nabavkama jer je odbila da usvoji amandman DS koji je omogućavao uspostavljanje mehanizama provere ušteda koje su tako često i glasno najavljivane.

"Zbog toga DS nije mogla da podrži ovaj zakon, ali očekujem da ćemo u sledećoj godini kroz dodatne aktivnosti uspeti da uspostavimo kontrolu efekata ovog zakona kako bi naši građani mogli da vide da li je to sve bila predizborna ujdurma ili nešto što je korisno za njih i našu privredu", kazao je Đelić.

Prema njegovim rečima, DS je predložila da se u državnom budžetu za 2013. godinu kroz rebalans smanje stavke za kupovinu dobara i usluga za iznos od 600 miliona evra da taj novac ne bi "nestao" i da se istovremeno formira budžetski fond u razdelu Ministarstva finansija u istom iznosu.

"Predložili smo da ministar finansija svakog kvartala izveštava Skupštinu, da nam kaže, ne nama nego građanima Srbije, koliko se stvarno uštedelo i za šta je tako ušteđeni novac potrošen", naveo je Đelić.

Kako je kazao, DS je predložila da se tako ušteđeni novac nameni porodiljama, samohranim majkama, najsiromašnijim penzionerima, za podršku poljoprivredi i privredi, i za izgradnju infrastrukture.

"Danas sa žaljenjem konstatujemo da vladajuća većina nema razumevanja za ovako razuman, u suštini nepolitički predlog, pa mi se danas čini da je vlast priznala da od gromoglasnih najava velikih ušteda, strah me je, neće biti ništa", poručio je Đelić.

On je rekao da je DS veoma zadovoljna zbog usvajanja Zakona o Razvojnom fondu Vojvodine, kao i da je glasala za davanje garancije za zaduživanje Srbijagasa u iznosu od 30 miliona evra za projekat Južni tok.

"Mi kao stranka i tadašni predsednik DS i Srbije Boris Tadić smo inicirali razgovore sa Rusijom koji su doveli do zaključenja naftnog i gasnog aranžmana. Zbog toga, mada nismo predložili ovaj zakon, podržali smo ga iz razloga jer ima koristi za građane i državu.


Rusija je strateški partner Srbije naročito u domenu energetike", naveo je Đelić.

Povodom novog Zakona o javnim nabavkama, poslanik vladajuće Socijalističke partije Srbije (SPS) Dejan Radenković rekao je novinarima da je SPS zadovoljna tim zakonom jer će pre svega omogućiti da se štedi novac poreskih obveznika.

"Zakon će unaprediti i poboljšati sam uvid u javnost postupka i sprovođenje javnih nabavki", kazao je Radenković i dodao da je i amandmanima socijalista tehnički poboljšan zakon.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online