Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 28.12.2012.
12:59
Beta A

Mrkić: Razgovor sa Zagrebom je iskren

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić ocenio je da odnosi Srbije sa susedima nisu u zastoju i naglasio da je Srbija jasno opredeljena da širi i obogaćuje saradnju sa zemljama u neposrednom okruženju. Kada je reč o odnosima sa Hrvatskom, on podseća da se sa šeficom hrvatske diplomatije Vesnom Pusić sa kojom se sreo već nekoliko puta dogovorio da nastave dijalog,

Što se povlačenja tužbi pred Međunarodnim sudom pravde tiče, razgovaraćemo o tome sa hrvatskim kolegama : Ivan Mrkić
 

U intervjuu za agenciju Beta Mrkić je rekao da je Srbija iskrena u nameri da odnose sa Hrvatskom gradi na zdravim osnovama i da je spremna da sa hrvatskom stranom razgovara o mogućnosti međusobnog povlačenja tužbi za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Prioriteti su nam poznati i jasni

 

Na pitanje šta je najvažniji posao koji ga očekuje u 2013. Mrkić je kazao da su spoljnopolitički prioriteti Srbije "poznati i jasni".

 

 

"Dalje jačanje veza i oblika saradnje sa zemljama u susedstvu, nastavak procesa evropskih integracija, snaženje i produbljivanje odnosa sa najvažnijim svetskim prestonicama, ali i sa zemljama u Aziji, Africi i Latinskoj Americi... Konačno, očuvanje suvereniteta i nacionalnog integriteta zemlje i spremnost da sporove rešavamo
politickim sredstvima i dijalogom, biće jedno od osnovnih obeležja našeg spoljnopolitičkog nastupa", rekao je Mrkić za agenciju Beta.

Ministar je izrazio uverenje da će nastavak reformskih procesa i dijalog sa Prištinom stvoriti pretpostavke za dalje približavanje Srbije Evropskoj uniji, ocenivši da je manje važno da li će datum za početak pregovora dobiti u martu ili u junu 2013. godine.

"Srbija je u proteklih pet meseci nastavila da sprovodi reformsku agendu u vezi sa evropskim integracijama", kazao je Mrkić i izrazio uverenje da se "rezultati ovih procesa veoma jasno prepoznaju u Briselu".

"Dokaz tome su nedavni Zaključci Evropskog saveta, koji su pozitivni za Srbiju i koji otvaraju mogućnost da Srbija dobije datum za počinjanje pregovora o članstvu u EU. S druge strane, Brisel visoko uvažava ozbiljnost, konstruktivnost i stav koji Vlada Srbije demonstrira u dijalogu sa Prištinom. Dakle, nastavak reformskih
procesa, pre svega u sistemu pravosuđa, kao i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, s jedne i dijalog sa Pristinom, s druge strane, stvoriće pretpostavke za dalje približavanje Srbije EU. Da li će se to desiti u martu ili junu, mislim da je manje važno", rekao je srpski ministar.

Mrkić se ne slaže sa ocenom da su odnosi sa zemljama regiona u zastoju.

"Naprotiv, Srbija je jasno opredeljena da sa zemljama u neposrednom okruženju dostigne najviši mogući nivo odnosa i saradnje. Sa svim zemljama u regionu ostvarili smo niz bilateralnih susreta na visokom nivou i inicirali, ne samo redovan politički dijalog, već više konkretnih predloga za saradnju u oblastima u kojima sa tim zemljama možemo imati zajednicki interes", rekao je Mrkić.

"Postoji puno prostora za saradnju sa našim susedima i mi ćemo nastojati, a uveren sam i uspeti u tome, da te prostore dalje širimo i obogaćujemo", rekao je šef srpske diplomatije za agenciju Beta. Prema Mrkićevim rečima, za Srbiju su "veoma važni odnosi sa Sarajevom jer nas mnogo toga spaja".

Kada je reč o odnosima sa Hrvatskom, on podseća da se sa šeficom hrvatske diplomatije Vesnom Pusić sa kojom se sreo već nekoliko puta dogovorio da nastave dijalog, rešavaju otvorena pitanja i identifikuju oblasti za jačanje i produbljivanje saradnje.

"Da budem potpuno jasan, moji razgovori sa Vesnom Pusić nisu ni protokolarni, ni tehnički, već obostrano iskreni u nameri da odnose naše dve zemlje gradimo na zdravoj osnovi", dodao je Mrkić.

Oslobađajuće presude Haškog tribunala za hrvatske generale, po Mrkićevom mišljenju, "svakako otežavaju proces pomirenja u regionu, prvenstveno jer nameću utisak o selektivnoj pravdi, slepoj na činjenje najtežih zlocina", ali ne zatvaraju mogućnost razgovora sa Zagrebom o međusobnom povlačenju tužbi.

"Što se povlačenja tužbi pred Međunarodnim sudom pravde tiče, razgovaraćemo o tome sa hrvatskim kolegama", rekao je.

Javnu raspravu o ulozi ad-hok tribunala za ratne zločine u Generalnoj skupštini UN zakazanu za 10. april 2013. Mrkić vidi kao "mesto i priliku da Srbija međunarodnu javnost upozna sa svojim stavovima i viđenjima rada međunarodnih tribunala" i dodaje da Srbija očekuje usvajanje zvaničnog dokumenta u formi zaključaka.

Govoreći o odnosima sa Rusijom, Mrkić je kazao da je sporazum o strateškom partnerstvu sa tom zemljom u "završnoj fazi usaglašavanja sa ruskom stranom" i da će "brzo biti spreman za potpisivanje".

"Preostaje da se sa Moskvom dogovorimo o vremenskim terminima, a to će svakako biti uskoro", dodao je srpski ministar.

Mrkić je rekao da "pozicija i stav Srbije o neprihvatljivosti i nelegalnosti secesije" Kosova "ima veoma široku i načelnu podršku većine zemalja sveta" i da je jedan od prioriteta srpske diplomatije "da tako i ostane".

"Ništa novo neću reći ako ukažem na činjenicu da suprotan stav od našeg imaju neke veoma moćne zemlje, koje su aktivne u lobiranju za priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Uprkos njihovim naporima, proces priznavanja tzv. nezavisnosti Kosova je veoma usporen. Većina zemalja sveta i dalje zastupa stav o primatu i poštovanju međunarodnog prava", kazao je.

Petak 28.12.2012. 13:37
Posto se dogovorite oko povlacenje tuzbe za genocid, lepo ih zamolite da nam oproste Jasenovac, Staru gradisku, Jadovno i sve druge koncentracione logore u kojima su nas tukli maljevima i kamama. Ne zaboravite logore za decu. Jevreji su nacija koja hiljadama godina nije imala drzavu i posle velikog genocida koji je na njima pocinjen, dobili su je i ta je drzava sada po mnogim stavkama najjaca na svetu. To je dokaz da su najjaca nacija na planeti. Zato svaki cas istorije o Drugom.sv.ratu u celom svetu pocinje napomenom o Holokaustu. A mi smo tipican primer ljudi bez drzave i bez nacije. Naciji, cija vlast brise najveci genocid u Dr.sv.ratu posle Holokausta, su godine i definitivno odbrojene
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online