Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 27.12.2012.
20:33
Beta A

Čega se plaše i čemu nadaju Novosađani?

Anketirani Novosađani kao probleme kojima bi država trebalo najviše da se pozabavi, vide zapošljavanje, kriminal, korupciju, standard, cene, plate, penzije, ekonomiju, oporavak privrede, socijalni položaj i odlazak mladih.

Kriminal, bolesti i siromaštvo najviše muče Novosađane
 

Direktorka agencije Skan Milka Puzigaća rekla je na predstavljanju rezultata istraživanja da je anketa pokazala da građani sve teže žive, strahuju od bolesti i nemoguhnosti lečenja, pada životnog standarda, nezposlenosti i otpuštanja.

A stvarno je ovako: Manje udea, više droge

 

Broj najtežih saobraćajnih nesreća u Novom Sadu ove godine je bio za trećinu manji nego 2011, izjavio je danas vršilac dužnosti načelnika Policijske uprave u tom gradu Stevan Krstić.

 

Prema podacima policije, povređenih je bilo za osam odsto manje "čime se pokazalo da se novi Zakon o bezbednosti saobraćaja u Novom Sadu i okolini u velikoj meri primenjivao", rekao je Krstić.

 

On je kazao da je ove godine policija u Novom Sadu zaplenila 85 kilograma droge, dvostruko više u odnosu na prošlu godinu.

Ove godine je u Novom Sadu prijavljeno 11.000 krivičnih dela, što je 12 odsto ukupnog kriminaliteta u Srbiji, a oko 55 odsto tih slučajeva je rešeno.

Prema rezultatima decembarskg istraživanja agencije Skan, ulazak Srbije u EU u Novom Sadu podržava 56,8 odsto ispitanika, protiv ulaska u NATO je 72,7 odsto, dok bi članstvo u Partnertsvu za mir pozitivno ocenilo 64,7 odsto ljudi.

Za 41,1 odsto ispitanih najprihvatljiviji status Vojvodine je sadašnji, za autonomiju iz 1974. zalaže se 17,6 odsto ispitanika, dok je više autonomije od sadašnje, ali manje nego 1974. prihvatljivo za 14,5 odsto anketiranih. Nezavisnu Vojvodinu vidi 5,2 odsto ispitanih, kao republiku 3,9 odsto, dok je za ukidanje svake autonomije 7,6 odsto ispitanih.

Najveću podršku građana Novog Sada trenutno imaju Srpska napredna stranka i aktuelni predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Da se danas održavaju izbori SNS bi dobila 37,7 odsto glasova u Novom Sadu, Demokratska stranka 21,2 odsto, Socijalistička partija Srbije 9,3 odsto, dok bi iznad cenzusa bila jedino još Liga socijaldemokrata Vojvodine sa 8,1 odsto glasova. Da su predsednički izbori sada, Tomislav Nikolić dobio bi 32,3 odsto glasova, bivši predsednik Boris Tadić 11,6 odsto, Ivica Dačić 8,1 odsto, dok bi novom predsedniku demokrata Draganu Đilasu poverenje ukazalo 7,8 odsto ispitanika.

Anketirani građani su izabrali i najuspešnije Novosađane 2012. godine: najpopularniji ponovo je muzičar Đorđe Balaševic, najuspešniji političar je predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić, najuspešniji umetnik takođe je Đorđe Balašević, novinar Bora Otić, a najvažniji događaj godine u Novom Sadu muzički festival Egzit. Najuspešnije preduzeće je Naftna industrija Srbije, najuspešniji sportista Ivana Španović, a najuspešniji klub FK "Vojvodina".

Istraživanje agencije Skan sprovedeno je od 23. novembra do 5. decembra na 1.610 ispitanika i reprezentativno je po polu, starosti, zanimanju, obrazovanju i nacionalnoj pripadnosti ispitanika, kazala je Puzigaća.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online