Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Ponedeljak 24.12.2012.
20:00
Beta A

"Treba reći 'hvala' pregovoračima iz Brisela"

Predsednik Demokratske stranke Srbije (D S S) Vojislav Koštunica izjavio je danas da je potrebno određenije definisati i učvrstiti ustavno-pravnu vezu između Srbije i Kosova, jer se vođenjem pregovora Beograda i Prištine polako uspostavlja nezavisnost pokrajine. Koštunica je ocenio i da su pregovori do sada bili štetni po Srbiju, kao i da je time oslabljena pregovaračka pozicija Srbije. "Treba reći 'hvala' pregovoračima iz Brisela i obratiti se pravoj adresi - Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija i krenuti drugim korakom", naveo je on.

Potrebno je još određenije definisati ustavno-pravnu vezu između Kosova i Srbije, i Srbije i Kosova
 

Koštunica je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da platforma o Kosovu koju je predstavio predsednik Srbije Tomislav Nikolić sadrži dosta novih elemenata i otvara mogućnost rešenja kosovskog pitanja tako da Kosovo ima i prema Ustavu Srbije i prema Rezoluciji 1244 suštinsku autonomiju unutar Srbije, a istovremeno Srbi na Kosovu autonomiju unutar Kosova.

Međutim, kako je istakao, potrebno je još određenije definisati ustavno-pravnu vezu između Kosova i Srbije, i Srbije i Kosova, kao i pokrenuti pitanje o statusu pokrajine.

"U razgovoru sa Nikolićem, on je pomenuo zakon o suštinskoj autonomiji i to je izuzetno važno i naravno prihvatljivo za D S S. Veza između Srbije i Kosova bi se time učvrstila", rekao je predsednik D S S-a.

Upitan zašto je potrebno dodatno definisanje kad Ustav Srbije jasno kaže da je Kosovo deo Srbije, Koštunica je rekao da je to potrebno jer se u međuvremenu odvija dijalog između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Brisela u kojem se kroz niz zaključaka ili sporazuma polako uspostavlja nezavisnost Kosova.

"Potrebno je taj proces zaustaviti, tu vrstu pregovora i do kraja otvoriti statusno pitanje Kosova", istakao je Koštunica i dodao da ono što se menja s platformom o Kosovu je "mogućnost da se pregovarački proces (Beograda i Prištine) završi".

Koštunica je ocenio da se sporazumom o integrisanom upravljanju prelazima "izgrađuje nešto što se zove država u državi".

"Srbija ne treba svemu tome da doprinosi. Tehnički dijalog nas je odveo daleko u jednu vrstu sunovrata koji ide u pravcu nezavisnosti Kosova", ocenio je Koštunica.

Koštunica je ocenio i da su pregovori do sada bili štetni po Srbiju, kao i da je time oslabljena pregovaračka pozicija Srbije.

"Treba reći 'hvala' pregovoračima iz Brisela i obratiti se pravoj adresi - Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija i krenuti drugim korakom", naveo je on.

Upitan o eventualnoj promeni vlasti u Beogradu, Koštunica je rekao da to pitanje nije za D S S i ocenio da ukoliko je došlo do određenih promena u Srbiji da one treba da se dese i u Beogradu.

On je istakao da D S S neće pokretati to pitanje i da nije do sada bilo razgovora o Beogradu, ali da je ta partija spremna da učestvuje i u budućoj vlasti.

O navodima o mogućem održavnju novih izbora 2013. godine, predsednik D S S-a je rekao da je trenutno mnogo nedoumica da bi se moglo jasno reći i predvideti šta će se dogoditi, kao i da će naredna godina biti puna izazova.

"Mislim da je važnije od svega da se neka pitanja o državi, o Kosovu, evropskim integracijama, privredi koja je na izdisaju, standardu građana reše u meri u kojoj je to moguće", naveo je Koštunica.

Koštunica je ocenio da "još nije kasno da se prekine srljanje u članstvo EU", jer kako je naveo, sve je to Srbiju skupo koštalo, ne samo kada je reč o Kosovu, nego i o ekonomskom razvoju.

"Treba nam politička neutralnost i saradnja sa svima. Ovo je preloman trenutak za Srbiju. Odzvonilo je jednoj politici - da EU nema alternativu", rekao je Koštunica.

On je istakao da sadašnja vlast još nije jasno odredila "dalji pravac delovanja".

"Počela je da se oslanja i na druge zemlje izvan Unije, sve je to još po meni lutanje i neodređen stav", zaključio je Koštunica.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 24.12.2012. 20:10
Bio si predsednik Srbije kad je isporucen nasim dusmanima bivsi Predsednik..To se ne radi !!! Od tada nisi vise vredan mog postovanja. Ko god isporuci srpskog vodju dusmanima ne zasluzuje paznju Srba ..niti samilost niti drugu sansu ! Ne javljaj se, molim te nikada vise !
Ponedeljak 24.12.2012. 21:05
Zasto nema niko ovoga PEDERA da zapita,zasto je onda on poceo tada da pregovara sa teroristima,kada su sadasnji pregovori stetni???
Ponedeljak 24.12.2012. 21:45
Тачно је све како каже,али још за време Коштуничине владавине могао је да преговоре усмери у УН.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online