Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 24.12.2012.
09:06
Večernje novosti A

Nikolić i Dačić različito o platformi

Posle novogodišnjih praznika pred poslanicima Narodne skupštine trebalo bi da se nađe dokument Vlade Srbije sa smernicama kojih će naš pregovarački tim morati da se pridržava u kosovskom dijalogu", saznaju beogradske Večernje novosti iz nekoliko izvora u državnom vrhu.

Prividno jedinstvo: Tomislav Nikolić i Ivica Dačić imaju različite poglede oko rešavanja pitanja Kosova i Metohije
 

Po tim izvorima, "papir" će sadržati osnovne polazne principe, dok bi detalji bili razrađeni u konačnoj verziji platforme o Kosovu koju je predložio predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Pročitajte još:

* Server: Nikolić je platformu napravio da bi oslabio Dačića

Praktično, vladin „akt o osnovnim principima“ bio bi usvojen od strane ministara i parlamenta, dok bi sama platforma bila neka vrsta propratnog dokumenta i ne bi prolazila proceduru usvajanja kroz institucije kako "našim pregovaračima u dijalogu ne bi bile vezane ruke".

Šta je ostvarivo?

Bivši šef našeg pregovaračkog tima i poslanik DS Borislav Stefanović kaže za Večernje novosti da je siguran da platforma u ovom obliku neće doći u Skupštinu i da će Vlada napraviti svoju verziju jer ne želi da se bavi ovim "vrućim krompirom“ koji stiže sa Andrićevog venca.
"Nikolićeva platforma je sjajna, ali u praksi ne može da se realizuje ni 10 odsto predloženih stvari",  smatra Stefanović.

Osnovni principi, prema tim izvorima, biće usaglašeni narednih dana u vladajućoj koaliciji, a pre svega na relaciji premijera i prvog potpredsednika vlade, Ivice Dačića i Aleksandra Vučića.

Premijer Dačić ovih dana tvrdi da nikad i nije bio plan da platforma ide u Skupštinu:

"Naredne sedmice biće definisani svi novi predlozi i primedbe opozicionih lidera, predstavnika Srba sa Kosova i vladajuće koalicije. Imam mišljenje i stav o predloženim idejama, ali pitanje je koliko je to ostvarivo i da li ja mogu svoje mišljenje da namećem kao mišljenje cele države", čulo se od Dačića, koji je dodao da bi on sam, ako bi se postavilo pitanje izbora - ili Kosovo ili EU", rekao Kosovo, kao i većina građana Srbije.

On je ocenio da se namerno stvara atmosfera da ima različitih viđenja u vlasti oko platforme.

Kako je Večernjim novostima potvrdio predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun, u osnovnim principima koje će usvojiti parlament, između ostalog stajaće i da Srbija ni pod kojim uslovima neće priznati nezavisnost Kosova, kao i da su, i dalje, smernice za buduće razgovore Ustav i Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN.

Strepnja i velika očekivanja

Predstavnici Srba s Kosova i Metohije održaće u utorak zajedničku sednicu svih srpskih opština pa će izneti zvaničan stav. Oni podržavaju tekst dokumenta.

"Tekstom je predviđena zajednica srpskih opština koja bi značila mnogo za preostali srpski narod jer bi bila direktno povezana kako sa svim opštinama na KiM, a i sa opštinama u centralnom delu Srbije i dobijala sredstva od Republike. Ali albanska strana bi samo pod pritiskom međunarodne zajednice prihvatila takve uslove", ocenjuje Goran Arsić, načelnik Kosovskog okruga.

"To "ne zakucava" naše pozicije, jer Ustav predviđa i da Beograd deo nadležnosti prenese na Autonomnu pokrajinu KiM, što je jedan od zahteva Prištine i međunarodne zajednice. Dokument koji će usvojiti Vlada i Skupština biće obavezujući za naše pregovarače, ali će im dati i slobodu da prave kompromise oko pojedinih pitanja",  kaže Drecun.

Ministarka energetike i član Predsedništva SNS Zorana Mihajlović smatra da je cilj Nikolićeve platforme "bolji život Srba u pokrajini". "Dobro je što je predsednik okupio i poziciju i opoziciju kako bi se počelo sa razgovorima".

I potpredsednik vlade i lider PUPS Jovan Krkobabić rekao je da je vladajuća koalicija stabilna i jedinstvena u ključnim pitanjima.

Za ministra građevine Velimira Ilića nacrt platforme za Kosovo je primenljiv u praksi i urađen u okvirima Ustava.

Kako tvrde sagovornici Večernjih novosti iz vrha vlasti, detalji platforme nastaviće da se dorađuju narednih dana, u konsultacijama sa predstavnicima SANU, SPC, svim političkim faktorima, Srbima sa Kosova... Svoje mišljenje i predloge daće i nadležna ministarstva, eksperti za pojedinačna pitanja. Postaviće se i zahtev Srba sa severa da se reši problem 250.000 prognanih i raseljenih sa Kosova.

Sagovornici beogradskog dnevnika tvrde da će iz platforme, ipak, biti brisana sporna rečenica da "ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno", koja je, inače, najspornija za Berlin i Vašington. Nemačka i SAD se, inače, nisu javno odredile o predlogu Beograda. U diplomatskim krugovima se govori da će ove dve zemlje to učiniti tek kada dokument postane zvaničan, kad prođe Vladu i uđe u skupštinsku proceduru.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 24.12.2012. 11:18
Ode!!!
Ponedeljak 24.12.2012. 10:19
Cuvena platforma, na srpskom, za domacu upotrebu se RAZLIKUJE, od one pisane na ENGLESKOM koja je predata belosvetskim Ambasadorima,i nasim Ambasadorima po svetu,kao zvanican politicki stav,a u kojoj se i ne spominje da je KiM neotudjivi deo Srbije,nego samo da nece priznati nezavisnost. Platforma na srpskom ima tu preambulu,zamazivanje ociju narodu...Nista ne znaci u diplomatskoj praksi,ne priznajemo Kosovo,tada ni druge drzave nemaju vise razloga da nas podrzavaju,samo u slucaju KiM je neotudjivi deo Srbije...kako pise u platformi na srpskom,a na eng. je izbacena...U lazi su kratke noge.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online