Četvrtak 30. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 26.12.2012.
03:29
Z. Gligorijević - Vesti A

U Srbiji je i smrt skupa

Prema Evropskom zdravstvenom potrošačkom indeksu za 2012, predstavljenom u maju ove godine u Evropskom parlamentu u Briselu, Srbija je poslednja na listi 34 evropske zemlje po kvalitetu medicinske zaštite.

Biserka Radojević

Razmatrana su prava pacijenata, vreme čekanja na lečenje, ishod lečenja, opseg pruženih usluga i farmaceutska sredstva. Imajući u vidu ove podatke, nije čudo što se ljudi iz dijaspore, koji penzionerske dane provode u otadžbini, i dalje koriste lekarske usluge u inostranstvu. Kažu da zdravstvene usluge u svetu i Srbiji ne mogu da se uporede, počevši od ljubaznosti lekara do tehnološke opremljenosti klinika.


Čedomir Milosavljević iz Vitoševca kod Žabara sa suprugom Dragicom u Pariz otišao daleke 1969. godine. Iako su se vratili u zavičaj, njih dvoje se nisu odjavili iz Francuske. Pošto je u Srbiji devet godina radio kao taksista, Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja predao je dokumentaciju čim se penzionisao. Međutim, oni neće da mu priznaju taj radni staž jer je radio i u Francuskoj. A da bi dobio zdravstvenu knjižicu, potrebna mu je radna knjižica, koju ovde ne može da dobije. Rekli su mu da bi morao da se odjavi iz Francuske, a on to ne želi jer ima njihovo državljanstvo.


- I šta bih mogao s tom knjižicom? Jedino ne bih plaćao participaciju kod lekara opšte prakse. A sve lekove bih morao da kupujem. Osoblje koje radi na šalterima je veoma neljubazno. Jednom su mi rekli kako mi iz inostranstva hoćemo da se lečimo u Srbiji džabe. To što su mi kazali nije lepo. Ne pada mi na pamet da napustim mog stalnog lekara u Francuskoj u koga imam poverenje. Tamo ništa ne plaćam, ni bolnicu, ni lekove, ni preglede. Kada bih se, ne daj bože, razboleo od neke ozbiljnije bolesti, lečio bih se u Francuskoj. U Srbiji je i smrt skupa - priča Čedomir za "Vesti".

Čedomir Milosavljević

Nikola Magaranović iz Beljajke kod Ćuprije kaže da je ostao živ zahvaljujući švajcarskim lekarima i veruje da bi odavno bio mrtav da mu se nesreća dogodila u Srbiji.

- Doživeo sam tešku povredu na radnom mestu. Na mene je pala cev od pet metara dok sam bio u kanalu. Udarila me je u glavu i odmah sam pao. Nedelju dana sam bio u komi. Kada sam došao sebi, sestre su neprestano bile oko mene, pitale me kako sam i treba li mi nešto. Da mi se to dogodilo u Srbiji, ne verujem da bih preživeo - priča Nikola.


Magaranović dodaje da je tamo plaćao socijalno, ali šta god da mu je trebalo, plaćala je zdravstvena kasa. U Srbiji sve uredno plaća, a opet mora da kupi lek.


- Eto, sada ne mogu na recept da dobijem lek za dijabetes, ima ga u privatnim i državnim apotekama, ali samo za novac. A tamo sam ga dobijao besplatno. Osim toga, lekari i sestre su mnogo ljubazniji nego kod nas - dodaje Nikola.


I Biserka Radojević iz Ćuprije, koja je radila u Americi i Kanadi, deli njegovo mišljenje.


- Naše i njihovo zdravstvo su nebo i zemlja! Mnogo su ljubazniji, poštuju pacijente, naročito starije, a za svakog bolesnika angažuje se jedna sestra. Jedino su metiljavi u hitnoj službi. Možeš da umreš dok čekaš. Ali, što se tiče lekova, operacija, sve plaća osiguranje. Čak i transplantacije i druge velike operacije. Što se tiče opremljenosti i higijene, njihove bolnice su bez premca - kaže Biserka, koja svakog proleća odlazi u Kanadu.

Kraljevski tretman za porodilje

Biserka Radojević kaže da je bila oduševljena tretmanom koji je njena kćerka Lidija imala u kanadskoj bolnici dok se porađala.
- Ništa nije morala da kupuje. Imala je kraljevski tretman. Kod nas moraš da nosiš sve. Čak i uloške! A najgore je što je javna tajna da trudnice u Srbiji moraju da plate lekara da bih ih porodio. Moj drug Boca je u Kanadi operisao srce nakon infarkta. Ne mogu da vam objasnim kakve je uslove imao u bolnici. Da je ovde operisan, sigurno bi dosad umro - ocenjuje Biserka za naš list.

Sreda 26.12.2012. 11:27
Mi još kaskamo, i sve manje nas ima za kaskanje....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online