Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 23.12.2012.
16:09
Fonet, Blic A

Server: Nikolić je platformu napravio da bi oslabio Dačića

Američki ekspert za Balkan Danijel Server ocenio je da nacrt platforme o Kosovu, koju predlaže zvanični Beograd u dijalogu sa Prištinom, pokazuje da zvaničnici Srbije "žive u zemlji fantazije".

"Nacrt platforme o Kosovu pokazuje da zvaničnici Srbije 'žive u zemlji fantazije' "

Server, profesor međunarodnih odnosa na američkom Džons Hopkins univerzitetu, u izjavi za Radio Slobodna Evropa je ocenio i da je platforma Srbije za pregovore sa Kosovom za beogradske pregovarače ogroman korak nazad.

- Najveći fantazam je to da u toj platformi Kosovo ostaje autonomna pokrajina Srbije i da će Srbija i dalje imati suverenitet nad Kosovom. Ali, ima i drugih fantazama. Jedan od njih je, recimo, podela Kosova na regione i entitete, pridruživanje južnih srpskih zajednica severu Kosova - rekao je Server i dodao da se "ništa od ovoga neće dogoditi prosto zato što nije ni najmanje realno".

On je ocenio i da je osnovni koncept ove platforme da kosovski Srbi mogu živeti isključivo na etničkoj teritoriji koju sami kontrolišu i na kojoj imaju većinu i naglasio da su takvi projekti već bili izvor nestabilnosti, čak i rata.

- Suverena država ima pravo da ponudi kakvu god platformu hoće, to nije sporno, ali sa gledišta međunarodne zajedice, kao i iz aspekta Prištine, ova platforma ne izgleda čak ni kao puko otvaranje pred nastavak razgovora, nego pre kao povratak projektu nastalom pre dvadeset godina. Taj projekat je danas apsolutno nerealan i apsolutno nemoguć, rekao je Server i postavio, kako je rekao, vrlo ozbiljno pitanje - šta ovaj dokument otkriva sa stanovišta odnosa u vladajućoj koaliciji u Srbiji?

- Moje "čitanje" Beograda sugeriše scenario u otprilike ovom pravcu: Ja, Nikolić, ne bavim se Kosovom, ali ću, tebi Dačiću, uručiti ovu platformu, ili, ako baš hoćete,

A Dačić tvrdi da nije u sukobu sa Nikolićem, a i Vučićem

početnu ponudu, koja će doživeti totalni neuspeh i ti, Dačiću, ćeš na tome pasti, prosto zato što ništa što je ušlo u ovu platformu ne može doživeti uspeh - rekao je Server.

Dakle, dodao je on, "meni stoji u glavi pitanje da li sve ovo nije napravljeno da bi se oslabio položaj Dačića".

- Kad se pročitaju sva rešenja koja su predložena, sadržina svih tih predloga u platformi, vidi se da je sve to toliko daleko od realnosti, da morate da se zapitate šta im je uopšte bila namera. Ono što odmah morate zapaziti jeste da namera nikako nije mogla biti da se dijalog sa Prištinom nastavi u pozitivnom i konstruktivnom duhu - rekao je Server.

POVEZANE VESTI

Nedelja 23.12.2012. 16:58
Јел, а сам си рекао 2008 да једнострано проглашење Косова није добро и да може да изазове проблеме касније.
Nedelja 23.12.2012. 18:30
Ма заје... их Николић. Таман су мислили све је готово, ето границе....а Тома вратио све на почетак! Сад опет морају корак по крак да гњаве ове наше и да свакодневно уцењују и прете не би ли изгурали до оног места где су преговори били пре Платформе. А време полако иде и када се ускоро закува са муслиманима неће имати кад од оних са појасевима, који лете у ваздух са својом полакилометарском околином, да мисле на нас и своје Шиптарске пулене.
Nedelja 23.12.2012. 20:32
Smradovi vatikanski! Fasisti i bitage.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online