Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 22.12.2012.
12:03
Đ. Barović - Vesti A

Dobro je, živi smo!

Tačno u 11 časova, 11 minuta i 11 sekundi (po srednjoevropskom vremenu), odnosno sat vremena kasnije po kalendaru Asteka, nekoliko hiljada znatiželjnika, naučnika i raznoraznih čudaka koji se bave istraživanjem paranormalnih aktivnosti, kao i iznenađujući broj novinara dočekalo je juče u Srbiji, na planini Rtanj - smak sveta.

 

Većinu je propast planete stigao mamurne, u restoranu Turističkog kompleksa Rtanj, na kasnom doručku, pošto se ovaj datum slavio do kasnih jutarnjih sati. Reporteri "Vesti" bili su u grupi "odabranih da prežive", ali sa specifičnim zadatkom da otkriju koji su to srpski političari i tajkuni odlučili da se spasu od sudnjeg dana. Rezultati istrage su poražavajući!
 

- Nijedan od političara ili tajkuna se nije čak ni interesovao za uslove smeštaja. Tajkuni su izgleda shvatili da im je pametnije da ne prežive smak sveta, jer ih čeka zatvor. Doduše, veliko je pitanje gde bi i prespavali na Rtnju, jer je sve krcato. Što se tiče političara, nakratko je došao predsednik opštine Boljevac i to je sve - priča Jasmina Milenković, menadžer Turističko-ugostiteljskog kompleksa Rtanj.
 

Prema njenim rečima u petak uveče je bio "useljen" i poslednji slobodni krevet kako po hotelima, tako i u privatnom smeštaju na ovoj planini, a jedine medijske ličnosti bili su Nikola Rokvić sa devojkom Bojanom Barović koji su poslednji dan na planeti, iskoristili za turistički obilazak planine.

Mada se po medijima moglo čuti kako je na Rtnju odseo i veliki broj stranaca, posebno onih koji su zaista poverovali da je Rtanj, uz jug Francuske jedino mesto koje neće zadesiti kataklizma, uverili smo se da je reč o preterivanju.
 

- I ja sam čuo da je planina puna stranaca, ali shvatio sam da smo mi u ovom hotelu izgleda jedini - priča uz smeh 42-godišnji Božidar Rendić iz Pariza koji je stigao sa ocem Mihajlom i troje dece: Ulisesom (11), Iris (9) i Temis (5).  Kroz smeh kaže da je suprugu, Španjolku Anu, ostavio u Francuskoj.

Marketinška ideja

 

Nezvanično, ugostitelji sa Rtnja su razmišljali da svim gostima ponude i "fingirani" smak sveta, tako što bi preko prijatelja iz Elektrodistribucije, u zakazano vreme, na 15 minuta isključili struju.


- Odustali smo iz straha da nekome od gostiju zaista ne pozli - smeju se u hotelu Rtanj.


Fenomen

 

Da na Rtnju ipak ima nečega, pokazao je i neobičan fenomen.
Naime, sve do 11.11 časova vrh je bio okovam gustom maglom. Tog časa, magla se, kao po komandi razišla i svi zainteresovani su sledeće četiri minute mogli da uživaju u čarima ove prirodne piramide. Odmah zatim, gusti oblaci i magla su se vratili...


Gorska služba

 

Za bezbednost posetilaca Rtnja brinula se Gorska služba spasavanja, iz Boljevca, a Milenko Todorović kaže da nije bilo posla.


- Tu smo non-stop, a zbog većeg broja gostiju smo pojačani i kolegama iz Beograda. Na sreću, nismo imali posla - kaže Todorović.

- Ponudio sam joj da se spase, ali je ostala da sprema neki ispit. Šalu na stranu, meni je bilo važno da deca provedu malo vremena na snegu, jer kod nas još nije pao, ali i da ja prisustvujem fenomenu koji se događa na svakih 26.000 godina, kada je Zemlja usklađena sa suncem i centrom galaksije - veli Božidar.


Nešto više stranaca je bilo u podnožju planine, u kompleksu Etno centra "Balašević". Jedan od konobara, Darko Jović, kaže da je od 170 gostiju, oko 25 odsto stranaca.


- Uglavnom su to Rusi, ali ima i Španaca i grupa od osmorice Kanađana. Malo smo porazgovarali, pa su mi priznali da su ovde zato što zaista veruju da će doći do smaka sveta. Što se mene tiče, znam da sam pao na nos od posla i da ću smak sveta prespavati. Ovakav promet nismo imali poslednja dva meseca - kaže iskreno ovaj konobar.


I Marko i Snežana Čolić iz Užica kroz smeh kažu da su na Rtnju kako bi preživeli sudnji dan.


- Sedeli smo kod kuće i gledali TV i odlučili da ovaj događaj ne sme da prođe bez nas. Zato me i nije mrzelo da vozim 400 kilometara dovde. Jedino sam se razočarao što me niko od familije iz Nemačke nije zvao, da ih "ohrabrim". Ali, valjda su bili ljubomorni što smo se mi spasli, a oni nisu - smeje se Marko.


Ako je sudeći iz neformalnih razgovora, niko ni od gostiju, ali meštana Rtnja nije poverovao u sudnji dan.


- Sa penzijom od 15.000 dinara mesečno, meni je svaki mesec takav. Da nije bilo televizije nikada ne bi ni čula za te Maje ili Asteke - kaže iskreno 60-godišnja Milanka Živanović, bivša konobarica koja zbog "povećanog obima posla" ovih dana radi u šanku hotela na Rtnju.


Mada tvrdi da početka nije verovala u propast planete, tek na kraju je stidljivo priznala da se na ovoj planini ipak događaju neverovatne stvari i da "priviđenja" velikih svetlećih lopti ipak nisu plod novinarske mašte.


- Pre par godina, bio je avgust, sedela sam u bašti sa unucima i na nebu se, bez ijednog zvuka, pojavila velika svetleća kugla. Šta je to bilo ne znam, ali znam da su je videli i drugi iz sela - kaže bojažljivo.


I nekadašnji glumac KPGT-a, a sada poznati lokalni travar, Dane Azirović kaže da je video identičnu pojavu.


- Na ovoj planini definitivno nečega ima što nauka ne može da objasni. Uostalom, rtanjski čaj, odnosno biljka čubar je jedna od retkih u svetu koja uspešno leči dijabetes B, bronhijalnu astmu, otežanu cirkulaciju, amortizuje stres i pojačava potenciju. To su naučnici otkrili - tvrdi Azirović.


Zorica Maslovarić, pomoćnik predsednika opštine Boljevac priznaje da nije bila baš oduševljena idejom da se turizam Rtnja reklamira na ovaj način.


- Do sada smo ga reklamirali kao i sve druge turističke centre jer smo uložili dosta i truda i novca u obnovu infrastrukture, puteva, vodu i struju, pa je zaista poražavajuće da smo se "proslavili" po smaku sveta. Ali, gori poraz će biti ako ova planina ne zaživi posle svega - zaključila je Maslovarić. 

Subota 22.12.2012. 13:57
Pošto nismo izumrli, možda i shvatimo nešto!?
Subota 22.12.2012. 12:27
Postali ste poznati sirom sveta, i odlicna je prilika da se proslavite, bas na temu smaka sveta,dovitljivoscu,humorom,i odlicnom prirodnom hranom koja se veoma trazi, udobnim smestajem... brzom uslugom uz ljubazan osmeh,a ne kao po obicaju smrknuti konobari i kelneri,tresnu hranu i pice pred gosta....kao da sluzi govedo...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online