Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 20.12.2012.
18:44
Blic A

Vlada ublažava kazne za silovanja, otmice, pedofiliju...

Otmica, silovanje, obljuba nad nemoćnim licem, obljuba nad detetom, nedozvoljeni prelazak granice i krijumčarenje ljudi, trgovina ljudima, neovlašćeno držanje, proizvodnja i stavljanje u promet opojnih sredstava su krivična dela za koja je Vlada Srbije, a na predlog Ministarstva pravde, predvidela ublažavanje kazne.

Predlog je uputilo Ministarstvo pravde:Sednica Vlade Srbije, arhiva

Tako da će, ukoliko predlog o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika bude overen glasanjem vladajuće većine, počinioci ovih krivičnih dela moći da računaju na blažu kaznu od one zakonom propisane. Predlog novog krivičnog zakonika trenutno je u Skupštini Srbije. U sadašnjem, još važećem KZ, nije bilo moguće ublažavanje kazne za ova dela. Otmičari, silovatelji, trgovci ljudima i dileri nisu mogli da robijaju kraće od zakonski propisanih godina.

Kreatori novog predloga


Oni su radili na izradi Predloga novog zakona:

 

Danilo Nikolić, sudija kome je zastareo slučaj vladike Pahomija osumnjičenog za pedofiliju;


Novica Peković, nekadašnji sudija Vrhovnog suda u čijem obrazloženju za razrešenje je stajalo da je došao do stana lica u postupku;


Janko Lazarević, kome se pripisuju propusti u slučaju Ibarske magistrale;


Zoran Perović, bivši sudija VS koji je ukinuo prvu presudu za Sjeverin i kome je u kancelariji stajala slika Radovana Karadžića.

U obrazloženju ove izmene piše da je zakonikom, kojim nije bilo moguće ublažavanje kazne za ova krivična dela, zapravo derogiran institut ublažavanja kazne te da je to u suprotnosti sa odredbama opšteg dela Krivičnog zakonika.

Pisci novog zakona navode i da se u još važećem KZ ne vide kriterijume na osnovu kojih su odabrana upravo ova krivična dela, a kod kojih je zabranjeno ublažavanje kazne.

Obrazloženje u prilog tome da se može umanjiti kazna za sva ova dela - silovanje, obljubu, dilovanje, trgovinu ljudima - po tvorcima novog zakona je i u sledećem: “Teško da se u tom pogledu može povezati silovanje sa nedozvoljenim prelaskom granice”... Tako se na kraju obrazloženja navodi da je opšte usvojeno mišljenje da bi ukidanjem odredbe da nema ublažavanja kazne zapravo bilo uklonjeno jedno „strano telo” i anomalija iz zakonika.


Poslanik SNS advokat Vladimir Cvijan, komentarišući za "Blic“ Predlog izmena Krivičnog zakonika kaže da se “novim predlogom sudovima ostavlja da odluče o kazni”.


"Ubuduće će za pojedina krivična dela moći da se uzme olakšavajuća okolnost što do sada nije bio slučaj", potvrđuje Cvijan.


Na pretpostavku da će na taj način počinioci najmonstruoznijih dela, poput silovanja, moći da budu na slobodi, na primer, posle šest meseci zatvora, Cvijan kaže:


"Nije to baš tako. Ranije odredbe su bile neustavne. Ne postoji obaveza suda da bude vezan bilo kojom odredbom zakona. Kazna će biti u potpunosti prepuštena sudu. Ako je bivša vlast sebi dozvolila da se meša u rad suda, sadašnja to neće raditi", zaključuje Cvijan.


Novi krivični zakonik predviđa i uslovni otpust posle dve trećine odležane kazne.

Ono što propise u Srbiji razlikuje u odnosu na ostala zakonodavstva je činjenica da se novim zakonom uslovni otpust predviđa kao - obaveza suda. U drugim državama, pa i EU, takođe postoji uslovni otpust posle dve trećine odležane kazne, ali samo kao mogućnost o kojoj sud može da odlučuje i nije u obavezi da i učini. Ovom odredbom ne samo što se ublažavaju kazne kriminalcima, već se nameće i zaključak da haški optuženici neće moći da služe kaznu u Srbiji. Pojedini haški osuđenici su izlazili iz zatvora pre odslužene kazne, ali to je bila odluka suda, a ne obaveza što će biti slučaj u Srbiji.

Četvrtak 20.12.2012. 20:21
Sto blaza kazna za sitne lopove to blaza i za krupne lopingere sto izglasavaju ovaj 'zakon'..Bese Srbija nekad ponosna pod Dusanovim Zakonikom..Ostali samo kopilani izrodjeni sa komunjarama i turcima
Četvrtak 20.12.2012. 20:15
Verujem da su svi mediji ozlojeđeni ovim predlogom Ministarstva pravde, i da će sarađivati sa javnim mnjenjem, barem tako što neće koristiti inicijale, već puna imena i prezimena počinioca, a time će omogućiti onima koji budu najviše zainteresovani da uzmu pravdu u svoje ruke. Nadam se, takođe, da pomenute sudije imaju majke, žene i ćerke, i da neće odstupiti ode svojih ubeđenja ako iste dožive neku neprijatnost.
Petak 21.12.2012. 09:26
Dolazimo do situacija da se kažnjavaju samo počinioci lakih krivica, ili prekršajne kazne. Sve preko toga se oprašta.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online