Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 09.02.2010.
12:00
Ekipa "Vesti" A

Srbija plaća stan ambasadora 7.000 evra?

Dok s jedne strane poziva na štednju, Vlada Srbije očigledno ima novca za luksuz. Ako se može verovati nezvaničnim informacijama, za dr Zoricu Tomić - koja je pre nekoliko meseci nagrađena postavljanjem za ambasadora pri UNESKO-u - Srbija plaća rentiranje stana u Parizu 7.000 evra mesečno!

Zorica Tomić sa kolegom

Kako su beogradski mediji objavili, zahtev ambasadora je Vlada prvo odbacila, i to nakon intervencije potpredsednika Božidara Đelića. S obzirom na to da je dugo živeo u prestonici Francuske i poznaje tamošnje prilike, on je objasnio da je to previše para za najam stana. Međutim, i Tomićeva je intervenisala i uspela da njen zahtev bude ponovo razmotren i ovoga puta odobren na sednici Vlade.


Jeste skupo, ali...


Rentiranje stanova u rezidencijalnom delu Pariza, gde uglavnom žive diplomate, nije nimalo jeftino. Cena najmanjeg jednoiposobnog stana u tom delu grada je od 1.800 evra, pa naviše. I pored toga, 7.000 evra ipak premašuje cenu rentiranja.

Međutim, u Vladi Srbije ovu informaciju nije bilo moguće proveriti. Objasnili su da nemaju takvu odluku, a da je, ako ona i postoji, Ministarstvo spoljnih poslova jedina adresa na kojoj može da se potraže odgovori.

Iz tog ministarstva do zaključenja ovog broja nije stigao odgovor na pitanje "Vesti", a ni samu Zoricu Tomić nije bilo moguće dobiti.

U kancelarijama stalne delegacije Srbije pri UNESKO-u kažu da "zbog mnogobrojnih obaveza i sastanaka ove nedelje, ambasadorka Tomić neće dolaziti u svoj kabinet", pa samim tim i nije u mogućnosti da nam odgovori.


Dobra s Tadićem?


Zorica Tomić završila je Filozofski fakultet u Beogradu, gde je i doktorirala. Predaje kulturologiju i komunikologiju na Filološkom fakultetu u Beogradu i na Fakultetu za kulturu i medije Megatrend univerziteta.

 

Na mesto ambasadora postavljenja je u septembru prošle godine ukazom predsednika Srbije Borisa Tadića.

 

Njen izuzetan doprinos zaštiti kulturnih dobara mnogi dovode u pitanje jer je dve godine bila predsednik Nacionalne komisije za saradnju sa UNESKO, ali ujedno i komisije čiji je bila jedini član.

 

Zlobni jezici kažu da je reč o bliskosti sa predsednikom Srbije, sa kojom se na pragu studentskih dana i zabavljala.

 

Priča se i da imala želju i da postane ministar kulture, ali Demokratska stranka nije bila zainteresovana za to ministarstvo.

Inače, Srbija od novembra 2007. godine nije imala diplomatskog predstavnika pri Unesku još od smrti ambasadora Dragoljuba Najmana. Tokom obavljanja te dužnosti on je živeo u svom stanu i nije koristio onaj na koji je imao pravo.

U stanu koji je iznajmljivan za potrebe te delegacije, u vrlo pristojnom objektu, a čije je rentiranje koštalo 3.700 evra mesečno, živeo je ministar savetnik pri ambasadi. Stan je, međutim, otkazan po njegovom odlasku.


Ako se pokaže kao tačan, ovo ne bi bio jedini primer nepromišljanih odluka. Naime, nekadašnji predsednik Skupštine dijaspore Francuske Miloš Janković tvrdi da je odlukom Vlade Srbije da zatvori konzulat u Lionu država ostala u obavezi da plaća najam još narednih godinu dana. Reč je o astronomskoj sumi od 44.000 evra!


- Zna li Vlada da je potpisan ugovor koji ih obavezuje da u Lionu, za iznajmljivanje prostorija u kojim je bio smešten konzulat, narednih 12 meseci mora da se plaća zakup u visini 44.000 evra?

Ako su u odluci o zatvaranju konzulata učestvovali Vlada i Ministarstvo spoljnih poslova, to je trebalo da znaju, a to je onda vrhunsko rasipništvo, na koje ne bi pristale ni mnogo bogatije zemlje od nas.

Uz to sam saznao da premijer Mirko Cvetković o toj odluci i njenim posledicama nije ništa znao. Dakle, odluka je nepromišljena - kaže on.


Ovaj konzulat je zatvoren iako u tom delu Francuske živi 30.000 državljana Srbije. Za sve konzularne usluge od prošle godine oni moraju da idu u Pariz, što ujedno znači i vožnju od više od 1.000 kilometara u jednom pravcu.

Imovina


Podelom imovine nekadašnje SFRJ Srbiji je pripao objekat u centru Pariza u kojem se nalazi rezidencija ambasadora. Zamenom objekata sa Nemačkom, Srbija je dobila prostorije koje je koristila nemačka misija pri OEBS-u. Kako je cena objekta koji je data Nemačkoj u Beogradu viša od tog objekta, Srbija je dobila i još šest manjih stanova, koji se nalaze u udeljenim delovima grada i ne smatraju se reprezentativnim. Tako da u njemu danas žive službenici zaposleni u ambasadi.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online