Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Četvrtak 20.12.2012.
14:23
Beta, NIN A

Haradinaj Srbima nudi "iskrenost"

Komandant bivše Oslobodilačke vojske Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da Srbima nudi "iskrenost", da pregovore sa Beogradom prihvata kao biznis, da nije bilo trgovine organima otetih Srba i da su u Srbiji građani pogrešno informisani o ratnim zločinima, ali da on to pitanje više neće da "razjašnjava".

Haradinaj negira postojanje ratnih zločina
 

"Ta strast ima kraj. Završeno. Nemam nikakvu volju da išta razjašnjavam. To mišljenje u Srbiji je vaša sudbina, živite sa time ako nemate kapacitet da prihvatite istinu. Ako lažete svoj narod, a ja vidim šta se radi u Srbiji, onda, izvinite, sami ste tako odabrali. Sud je potvrdio da nije istina sve što se tvrdilo o meni", rekao je Haradinaj u intervjuu za beogradski nedeljnik NIN.

Haradinaj, koji je nedavno pred Haškim tribunalom oslobođen optužbi za ratne zločine nad Srbima, odbio je da u intervjuu, koji je dao na srpskom jeziku, detaljnije odgovara na pitanja o ratnim zločinima, a NIN piše da ga ta pitanja "izvode iz takta i izuzetno nerviraju" i da o tome ne želi da govori, jer su mu, kako kaže, takva pitanja dosadila posle osam godina. Haradinaj je na pitanje šta je tačno o ratnim zločinima i njihovom procesuiranju odgovorio da je digao ruke od toga da "išta razjašnjava".

"U Srbiji nedostaje volja za to. Fali volja u Vladi, kod političara, pa i u civilnom društvu. Kada sam video ko je sve iznenađen odlukom suda u vezi sa mnom, odna sam shvatio da nešto nije u redu, jer među njima ima onih koji znaju šta je bio taj proces. Oni odlično znaju da su ljudima davani papiri sa kojih su morali da čitaju šta je napisano i znaju šta je sud rekao o tome. O-kej, nastavljate, tu priču, živite onda sa time", rekao je Haradinaj.

"NIkad čuo za trgovnu organima"

Bivši komandat OVK ocenio je da se u Srbiji i 15 godina kasnije nastavlja propagandna borba koju je počeo Slobodan Milošević, koga je nazvao "gospodinom koji više nije živ", a na pitanje zašto je to tako, odgovorio je: "Ja ne znam, i sam se čudim". Haradinaj je naveo da se "čudio kada je čuo" za trgovinu organima kidnapovanih za vreme rata.

"Ne verujem da je nešto tako ikada postojalo. Čuo sam da je Srbija usvojila zakon o tranplantaciji organa, što mi isto želimo da imamo u našoj zemlji, i prvo mi se učinilo da je nešto u vezi sa tim. Ja sam bio u OVK i nikada nisma ni čuo ništa slično, i verujem da će i kraj te istrage biti da tu nema ničega. Bilo je zločina druge prirode, kršenja običaja ratovanja, ali tako nešto nije moguće da se dogodilo", rekao je Haradinaj.

Pregovori kao biznis

Haradinaj je, upitan o eventualnim pregovorima sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem i kakvo je mišljenje na Kosovu o pregovorima Dačića i premijera Kosova Hašima Tačija, konstatovao da "život ide napred a ne nazad".

"Mi ne znamo šta je bitno za Srbiju, građani Srbije biraju koga žele i nije naše pravo da kažemo šta bi bilo najbolje za njih. Bitno je naći rešenja za taj evropski put, a ko je tu za stolom nije stvar mog slobodnog izbora. Ja to prihvatam više kao biznis, nego kao nešto drugo", rekao je Haradinaj.

Haradinaj je naveo da Srbima nudi "iskrenost" koja počinje od "svega što čini život, pa ide do bezbednosti i prava na samoupravljanje koje postoji u nekim delovima", i do budžeta, i dodao da je najbtinije suočiti se sa realnošću.

"Razumem težinu odluka građana severnog Kosova. Ali, bitno je zapravo ono što su dobili sa Ahtisarijem. Znam da ne vole to ime, ali i oni će se setiti da u njegovo vreme Srbija nije bila baš protiv tog plana. Bila je protiv krajnjeg cilja, nezavisnosti, ali sva predviđena rešenja za Srbe su danas uspešna", rekao je Haradinaj za NIN.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 20.12.2012. 14:31
Isrenost i Haradinaj - voda i ulje.
Četvrtak 20.12.2012. 15:58
Smrtna kazna za zlocinca. Vesanjem. Centar Pristine, prekoputa Granda. Da bude dobar primer i drugim Siptarskim zlocincima. Ovaj je ubio puno Srpskih civila ali takodje i duplo vise Siptara koji nisu hteli da mu se pridruze.
Četvrtak 20.12.2012. 14:56
Neka kaže šta se desilo onim svedocima!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online