Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 20.12.2012.
08:19
Večernje novosti A

"Platforma podložna promenama"

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić u intervjuu za "Večernje novosti" kaže da je nacrt državne platforme za Kosovo samo je jedan od modela za rešavanje teškog političkog i nacionalnog pitanja i da je taj dokument podložan promenama.

I EU je prepoznala a je sever Kosova specifičan: Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade Srbije
 

Šta je suština državne strategije za KiM?

"Jasno je da je naša pregovaračka pozicija teška zbog faktičkog stanja na terenu. Trudimo se da buduće rešenje uvaži dva ključna principa, bez kojih nema trajnog i stabilnog ishoda: princip pravednosti i princip realnosti. Ako do toga ne dođemo, otvoriće se novi problemi u budućnosti".

Koliko je realno da Srbija nametne pregovore o statusu severa Kosova, što je jedna od ideja državne strategije?

"Nije novost da je sever specifičan, a to je prepoznala i EU u svom izveštaju. I Brisel je rekao da nema podele Kosova, ali i da se mora uvažiti posebnost srpske zajednice, a naročito Srba koji žive na severu. To je političko pitanje koje iziskuje rešenje, a mi imamo svoja viđenja".
 

Dačićeva pretnja dala efekat

Može li doći do prekida dijaloga sa Prištinom ako oni opet iznevere dogovor o carini?

"I pretnja premijera Dačića da će napustiti pregovore ako se ne budu poštovali dogovori imala je efekta. Srbija želi da primeni sve na šta se obavežemo, ali isto očekujemo i od druge strane. Niko nije osporio da je dogovoreno da nema naplate carine do 10. januara. Radne grupe do sledećeg susreta Dačića i Tačija treba da reše sva preostala pitanja i očekujem da se pregovori nastave".

Predlaže li država suštinsku autonomiju za sever bez priznavanja Kosova?

"Sudbina severa jeste jedno od važnih pitanja kojim se bavi platforma. Bitno je sada da naša razmišljanja, koja su formulisana u platformi, proverimo i sa međunarodnim faktorima i da dođemo do prihvatljivih rešenja za sve strane. Naravno, priznavanje Kosova se isključuje".

Kako će Srbija da zaštiti sunarodnike južno od Ibra?

"Platforma se bavi i položajem Srba koji žive u enklavama. Institucionalna rešenja za njih biće različita u odnosu na sever, ali će postojati i korpus zajedničkih pitanja. Velika greška bi bila da se u potpunosti razdvajaju problemi Srba na severu i jugu. Tretiramo i srpsku imovinu na Kosovu, zaštitu srpske kulturne baštine, problem nestalih i raseljenih".

Na koji način je moguće privoleti Albance da pregovaraju i o statusnim temama kad unapred odbacuju platformu?

"Trajno rešenje za Kosovo mora da podrazumeva i pitanje političkog statusa. Pored tehničkog dijaloga koji se vodi u Briselu, otvoriće se i politički pregovori koji treba da dovedu do normalizacije odnosa Beograda i Prištine. To je neminovno i mi se za to pripremamo".

Zašto je platforma prvo predstavljena stranim ambasadorima?

"Platforma može biti perfektno osmišljena i napisana, ali ne može biti produktivna ako nema podršku važnih centara moći u svetu. Zato je odmah otvorena i međunarodna debata. Nužno je da dođemo do balansa".


Nije realno da Haši tribunal bude ukinut

Sarađuje li država sa Haškim tribunalom posle serije nepravednih presuda koje su bile protiv našeg naroda?

"Potpuno prekidanje saradnje ne bi bilo u našem interesu. Jer, putem tehničke saradnje mi pomažemo i naše državljane koji su u Hagu".

Hoćemo li podržati inicijativu Rusije da se ugasi Tribunal?

"Možemo mi deklarativno podržavati takve inicijative, ali je suštinsko pitanje da li je to realno".

Je li bilo nesuglasica unutar vlasti kad vam je šef države u vili ”Bokeljka” predočio dokument za Kosovo?

"Na sastanku smo svi izneli predloge da tekst bude sadržajniji, objektivniji i da dobije što širu podršku. Ali, suštinskih neslaganja nije bilo".


Spekulisalo se da ste se na tom sastanku žestoko raspravljali oko javnih preduzeća i stranačkih direktora?

"Ne. Bili smo svi jedinstveni da je situacija u javnim preduzećima krajnje ozbiljna, da ona imaju ogromna dugovanja i to mora da se reši. Nikakvih oprečnih stavova nije bilo".

Može li proces protiv Miškovića da izazove sukobe u Vladi i veće političke lomove ako, na primer, neka stranka pokuša da zaštiti svoje funkcionere ili kadrove?

"Verujem da zaštićenih neće biti. Ukoliko sadašnji napor u borbi protiv korupcije propadne, svaka buduća vlada imaće problem da nastavi tu bitku. Dugoročno, niko više ne bi verovao da je u Srbiji moguća borba protiv korupcije. Zato treba dati punu podršku potpredsedniku Vučiću i institucijama koje se time bave".


Kako ocenjujete preporuku Evropskog saveta i koliko je realno da dobijemo datum za pregovore u junu?

"Smatram da je izveštaj pozitivan, iako je Srbija već zaslužila datum. Jasno je šta sve treba da uradimo i nemamo nikakve nove uslove. U martu imamo prvo prolazno vreme i tada će se analizirati normalizacija odnosa Beograda i Prištine. Ako ocena bude pozitivna, imaćemo datum u junu. Srbija mora da zna šta joj je cilj. Brodu koji ne zna kud plovi nijedan vetar ne može da bude od koristi. A cilj Srbije je članstvo u EU".

Šta ako ispunimo sve uslove a Angela Merkel ipak ostvari svoje najave i stopira proširenje EU?

"Nije dobro da mi plačemo, kukamo i lamentiramo zbog izjava Angele Merkel ili nekog drugog, nego da pronalazimo rešenja. Poruke koje stižu iz Nemačke su logične, jer su kod njih izbori na jesen, a 75 odsto glasača vladajuće CDU je protiv proširenja. Zato vodimo bitku sa vremenom i zato nam je važno da u martu dobijemo pozitivan izveštaj i datum u junu. Što se više približavaju izbori u Nemačkoj, dolaziće sve tvrđe poruke iz te zemlje".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 20.12.2012. 09:24
Prekinite pregovore. Poboljsate nam zivot u nasoj drzavi. Ako ne gonite se...vec jednom. Prestanite krasti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online