Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 20.12.2012.
01:05
J. Arsenović - Vesti A

Sever Kosova kao Srpska

Dugo najavljivana platforma novih srpskih vlasti o Kosovu i Metohiji mogla bi da ugleda svetlost dana ove nedelje, nakon što je državni vrh na sastanku u nedelju uveče dao načelnu saglasnost sa osnovnim stavovima još uvek javnosti nedostupnog dokumenta.

Neće da žive u velikoj Albaniji: Srbin slika državni grb u severnom delu Kosovske Mitrovice
 

Prema nezvaničnim saznanjima, suština platforme je ta da će Beograd za sever pokrajine tražiti najširu moguću teritorijalnu i suštinsku autonomiju, neku vrstu entiteta poput Republike Srpske. U praksi, međutim, tamo više ne bi bile institucije Srbije, već te srpske autonomije.

Platforma će se istovremeno pozivati i na Ustav Srbije, jer Beograd ni pod kojim uslovima neće priznati nezavisnost kosovske države.


"Sa ovakvim pristupom brani se glavni cilj - da se što više olakša svakodnevni život naših sunarodnika, a da istovremeno oni ne budu striktno vezani za institucije u Prištini", prenosi beogradska štampa.

Srbija je izgubila ratove: Premijer Ivica Dačić

Premijer Srbije Ivica Dačić kaže da je platforma "u procesu izrade i da će se predsednik države s njom pojaviti pred šefovima opozicionih poslaničkih grupa tokom ove nedelje". On je juče novinarima u Palati Srbija, a povodom napisa u vezi sa platformom, rekao da to što se pojavilo u medijima je deo celokupnog razmišljanja koje treba proveriti sa međunarodnom zajednicom i političarima u Srbiji.


Kako je istakao, u poslednjih 13 godina vođena je pogrešna politika, jer Srbi na Kosmetu nisu ekspozitura Beograda, već autohtono stanovništvo.


- Moramo da imamo inicijativu. Smatramo da je Kosovo deo Srbije, ali moramo da utuvimo u glavu da smo izgubili ratove u Hrvatskoj i na Kosovu i Metohiji i da ne možemo da se ponašamo kao da smo pobedili - rekao je Dačić.


Prema njegovim rečima, Srbiju u narednim mesecima čeka tema srpskih institucija na Kosmetu i posebnosti Srba u odnosu na prištinske vlasti, te je zato neophodno da Beograd istupi sa nekakvim predlozima.

Šta sadrži Ahtisari plus?

Džerard Galuči

Bivši predstavnik UN na Kosmetu Džerard Galuči, autor je tzv. Ahtisari plus predloga koji donekle podseća na ono što srpske vlasti predlažu u državnoj platformi. Kada je plan Martija Ahtisarija propao u UN, ovaj američki diplomata je predložio njegovu "popravku" tako što je izašao sa oblikom specijalne autonomije za sever koja bi bila manja od autonomije srpskog entiteta u BiH, ali veća od autonomije koja je iscrtana u originalnom Ahtisarijevom planu. To rešenje bi značilo očuvanje postojećeg stanja na severu pokrajine - sa lokalnom samoupravom koja bi fukcionisala uz podršku Srbije i bez mešanja Prištine - istovremeno povezujući sever sa celokupnim pravnim i političkim okvirom Kosova.


- Srbija mora da izađe sa predlozima. Mi ne možemo više samo da ponavljamo kao papagaji ili da držimo glavu u pesku, osim ako nećemo da se vodi novi rat za Kosovo, ali ako je tako neka izglasaju to u Skupštini - dodao je srpski premijer.


I po ovom, doduše zvanično ne potvrđenom planu, Beograd se pre svega bavi severom pokrajine po sistemu da se spasi što se spasti još može. To nije iznenadilo Srbe iz enklava.

Ko piše dokument

Ko je autor platforme ne zna se, osim što je u jednoj ranijoj prilici predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio da će on sa svojim timom pisati dokument, ali će prethodno konsultovati intelektualnu javnost. Njegov odlazak u Srpsku akademiju nauka i umetnosti i pokušaj da dobije saglasnost Srpske pravoslavne crkve, međutim, bio je fijasko. Ni srpski akademici, ni srpske vladike nisu dale zeleno svetlo za nešto što se ne može drugačije sagledati osim kao i formalna predaja južne pokrajine. Ministar Velimir Ilić tvrdi da na planu za Kosovo radi celokupan državni vrh, predsednik države i Vlada.


- Često pokušava da se predstavi da je na severu mnogo više Srba, birački spiskovi kažu da dve trećine Srba živi južno od Ibra, ali oni nisu problem, navikli su da sami nalaze svoja rešenja. Beograd ih vrlo često zaboravlja, i tako se oni obrate odakle im pomoć dolazi - kaže Ranđel Nojkić, predstavnik SPO-a na KiM.

Bez UN platforma ne vredi

Savetnik bivšeg predsednika Srbije Leon Koen ocenio je da bez vraćanja procesa pod okrilje SB UN nova državna platforma neće vredeti ništa. Prema njegovim rečima, ako Beograd ukine institucije, Albancima preda krupnije privredne resurse, Srbija će na Kosovu izgubiti poslednje uporište, a ispunjenje briselskih zahteva značiće priznanje nezavisnosti.
- Zato bi dok još nije kasno, nova vlast trebalo da stane i razmisli, a ne da se ponaša kao da će Srbija prestati da postoji ako ne ispuni sve što EU traži od nje - kaže Koen.


I dok se zvanično ne predstavi dokument, prvo po poslaničkim klubovima, a potom pred narodnim poslanicima, političke stranke su uzdržane u komentarisanju. Za Demokratsku stranku Srbije ovo što je do sada izašlo u javnost podseća na plan bivšeg specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN za Kosmet Martija Ahtisarija.


- U krajnjoj liniji značaj te platforme je unapred obezvređen načinom na koji Vlada deluje na Kosovu - kaže potpredsednik DSS-a i bivši ministar za Kosmet Slobodan Samardžić.
 

Stranci bitniji od Skupštine Srbije

Pre narodnih poslanika o tome šta sadrži nacrt platforme su saznanja imali ambasadori Ruske Federacije, Kine i Velike Britanije, koji su u ponedeljak bili pozvani kod predsednika Srbije. Odnosno, sa trojicom diplomata Tomislav Nikolić je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, razgovarao o "postignutom napretku u izradi državne platforme za rešavanje pitanja Kosova i Metohije".


Na pitanje zašto su strane diplomate prve upoznate sa srpskom platformom, premijer Ivica Dačić juče je odgovorio objašnjenjem da Beograd svoju politiku mora da kreira uzimajući u obzir međunarodne faktore.


- Da li mi hoćemo da donesemo platformu, da je ukucamo u stenu i kažemo - ovo je sveto pismo i da onda dođemo u situaciju da ne možemo ni napred ni nazad. Mi sami ne možemo da rešimo pitanje Kosova, moramo da ga rešimo uz pomoć ili protivljenje nekih iz međunarodne zajednice. To ne znači da će nama neko
diktirati šta je u našem najboljem interesu - rekao je Dačić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online