Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 19.12.2012.
04:46
Beta A

"Vojvodini autonomija koliko otme"

Istoričar Ranko Končar izjavio je u Novom Sadu da će Vojvodina od Srbije dobiti onoliko autonomije koliko uspe da "otme".

Miroslav Ilić se zalaže za referendum o tome kakvu autonomiju građani Vojvodine žele
 

"Stara misao da će Vojvodina u državno-pravnom smislu dobiti samo ono što otme, veoma je aktuelna i danas", rekao je Končar u Skupštini Vojvodine, na promociji knjige Miroslava Ilića "Vojvodina direktno".

On je ocenio da se Vojvodini već 20 godina pokušava nametnuti duboko konzervativna, nacionalistička matrica.

Novinar Dimitrije Boarov rekao je da se pune 24 godine ideja autonomije Vojvodine ponižava, ali je ocenio da je ta ideja uprkos svemu preživela što svedoči o tome da ona ima "vitalnosti i života".

"Vojvodina je istorijska pokrajina, a rasprava o tome da li je Novi Sad glavni grad ili je sedište pokrajine je idiotska. To je nasilje nad razumom", kazao je Boarov. On je ocenio da je u toku politička, ekonomska, kulturna, obrazovna, civilizacijska devastacija Vojvodine.

Književnik Nedim Sejdinović ocenio je da ideja Vojvodine ima energiju i nije osuđena na propast, "kako bi to neki voleli".

"Beogradski nacionalisti bi najradije zabranili reč Vojvodina", rekao je Sejdinović.

Autor knjige Miroslav Ilić ocenio je da bi u Vojvodni trebalo da se raspiše referendum, na kojem bi se građani izjasnili o tome kakvu autonomiju pokrajine žele.

"To nije secesionizam, već odgovor na pitanje kako bi ova država Srbija trebalo da izgleda", rekao je Ilić.

POVEZANE VESTI

Sreda 19.12.2012. 05:03
On je ocenio da je u toku politička, ekonomska, kulturna, obrazovna, civilizacijska devastacija Vojvodine. ne cini li vam se gospodo sunarodnici da neko pokusava da stvori sliku, o tome kako postoje civilizovani i mirisljavi vojvodjani i nekulturne gedze koje smrde i prde i uznemiravaju gospodu iz vojvodine, a zive u beogradu? valjda su i drugi ljudi kulturni i civilizovani, a ne samo vojvodjani...hmmmm, ovo me vredja, s obzirom da sam iz juzne Srbije, ja verovatno bazdim kao kanalizacija....
Sreda 19.12.2012. 05:05
U Vojvodini velika vecina stanovnistva su Srbi. Ovi sto sanjaju otcepljenje od Srbije ne mogu to uciniti bez podrske istih. Da li ce velika vecina Srba u Vojvodini krenuti za separatistima,i tako se suprostaviti Srbima iz cele Srbije,a posle ce bezati u centralnu Srbiju kao sto su bezali iz bivsih jugo republika? Na njima je da odluce za trajno resenje radi samih sebe i njihovih potomaka,a jedino resenje je da je Vojvodina deo Srbije kao sto i jeste,i zastita njih samih od progona. Obecanja i lazi kojima se narod u Vojvodini ubedjuje da ce ziveti mnogo bolje ako se odvoje su ciste lazi i podmetanja za lakoverne kojih na zalost ima dosta i medju Srbima..
Sreda 19.12.2012. 07:30
Пета колона, треба то хапсит.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online