Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 18.12.2012.
07:56
Politika rs A

"Sve za datum, datum ni za šta"

Direktor Nove Srbije i predsednik gradskog odbora ove stranke ekonomista Borislav Borović nedavno je medijima poslao lični stav na stranačkom memorandumu koji je naslovio "Sve za datum, datum ni za šta”.

Ovo je samo dobronamerno upozorenje da ne upadnemo u zamku da ono što već kao država imamo ne izgubimo

Borović je naveo da se Srbija danas nalazi u "paradoksalnom, gotovo grotesknom istorijskom položaju da u pregovore sa ’Prištinom’ na sto, kao ulog, stavlja svoje međunarodno priznato pravo na KiM po Rezoluciji 1244 UN, dok joj se za uzvrat nudi datum za početak pregovora o pridruživanju u EU.

Predsednik gradskog odbora NS se pita „da li to Srbija ulazi u zamku EU i međunarodne zajednice, da se pregovorima zapravo dobrovoljno odriče svog prava po istorijskom ali i kriterijumima međunarodnog prava, a da o Ustavu Srbije i ne govorimo.

Borović kaže da će Srbija, i s datumom ili bez datuma, ostati gladna ako ne uredi svoj ekonomski sistem i ambijent, ako se ne dozove pameti i ne počne da radi u svoju korist. „Tu joj nikakvi datumi neće pomoći čak i kada bi, nekim čudom, odmah postala članica EU. Praksa je pokazala, da uspešne zemlje postaju još uspešnije ulaskom u EU, a neuspešne još neuspešnije”, naveo je Borović u pismu upućenom medijima.

Zašto je svoje pismo naslovio kao lični stav, Borović kaže da to jeste njegov lični stav, ali da se u ovom trenutku ne kosi sa programom Nove Srbije.


Hoćete da kažete da Nova Srbija isto tako misli kao vi?

Program NS je takav i Ustav Srbije jasno govori o pitanjima oko KiM. Mislim da je sasvim dovoljno to moje saopštenje.


Zašto ste se baš sada oglasili?

Pa, ja nemam nikakvo ograničenje pošto ne obavljam nikakvu državnu funkciju. Istina, ja sam predsednik gradskog odbora NS, ali svoj stav iznosim kao lični.


Da li je sa ovim vašim ličnim stavom upoznat vrh stranke?

Ne, zato što je to moj lični stav, a ne stav stranke.


Da li očekujete neke posledice posle ovog javnog iznošenja vašeg ličnog stava?

Naravno da ne očekujem. U Novoj Srbiji nisu zabranjeni lični stavovi. Jedino bi bilo diskutabilno kada bih govorio u ime stranke. Znate šta, ja mislim da mnogi ljudi u Srbiji ovako razmišljaju.


Da li ste na stranačkim organima razgovarali o ovim stvarima?

Na stranačkim organima mi donosimo strateške odluke, ne raspravljamo o konkretnim situacijama. Uostalom, u Skupštini Srbije će biti doneta definitivna platforma oko pregovora. A ovo su, verovatno, sada probni baloni vlade. Ovo su potezi vlade s obzirom na nasleđene obaveze i to ja razumem. Uostalom, moja priča je dobronamerna i ja nikoga ne napadam. Znam ja da je teška situacija i ne znam ni sam šta bih uradio kada bi mi rekli: „E, idi sada ti, Boroviću, pa pregovaraj”. Ja možda nemam, naravno, dovoljno informacija o svemu ovome. Ovo je samo dobronamerno upozorenje da ne upadnemo u zamku da ono što već kao država imamo ne izgubimo.

Vi u pismu postavljate pitanje kako datum za pregovore može da bude važniji od čitavog Kosova.

Ja sam ekonomista, imam prilično jasan stav u vezi sa tim šta znači dobijanje datuma. Mnogo puta sam upozoravao na neophodnost donošenja kost-benefit analize sa ekonomske tačke gledišta, dakle šta dobijamo datumom i ulaskom u EU, a šta gubimo. To je moj stav koji nije praktično prošao nigde u javnosti. Sebe zapravo smatram ekonomskim disidentom. Ja sam i autor novog ekonomskog programa Nove Srbije, ali taj program nije dobio zapaženo mesto u medijima niti je ko demantovao navode iz tog programa, koji se uostalom može naći na našem stranačkom sajtu. Dakle, ulazak EU nije stvar emocija nego racionalnog ponašanja i ekonomske koristi ili gubitka.


Šta lider vaše stranke Velimir Ilić kaže na to?

Nisam ja s njim razgovarao. Ovaj memorandum shvatite kao lično pismo redakcijama.

POVEZANE VESTI

Utorak 18.12.2012. 09:05
Sve je to tako i vise od toga.Kazi to svom gazdi u lice,pobuni se.SRBIJA UBIJA SAMU SEBE.Ovi sto odlaze u Brisel i Vasington kao da polude.Prazna slama i hvatanje magle je samo za ludake a mi to upravo sad radimo.
Utorak 18.12.2012. 08:08
kakva je to nova srbija sa crnogorcem iz pljevalja da nam objasnjava sta treba sa nasom dedovinom?ima li on svoju dedovinu?
Utorak 18.12.2012. 11:49
Kosovo je otislo a sadasnja vlast je nas DeGol
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online