Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 18.12.2012.
06:13

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

"Građane Srbije špijuniraju na sve strane"

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić u razgovoru za "Vesti" kaže da se malo uradilo u zaštiti podataka o ličnosti iako je donet zakon koji uređuje tu materiju.

Rodoljub Šabić, poverenik za informacije o javnog značaja
 

Upozoravate godinama da Srbija nije daleko odmakla kada je zaštita podataka o ličnosti u pitanju. Šta to znači?
- Usvojen je Zakon o zaštiti podataka o ličnosti i tu se stalo, a moralo se uraditi mnogo više od toga jer, nažalost, Srbija nije daleko odmakla u zaštiti podataka o ličnosti, potrebni su bolji propisi, ali i edukacija službenika, kako bi se smanjila mogućnost zloupotrebe.


Šta treba uraditi?
- Mora da se donese potpuno nov zakon jer sadašnji nije u skladu sa zakonodavstvom Evropske unije, a ni sa našim Ustavom.


Zašto je postojeći zakon loš?
- Građane može da prisluškuje i snima ko i gde hoće. Na primer, u Beogradu postoji veliki broj video kamera koje služe za adzor saobraćaja, trgovina i slično, a da pri tom nije potpuno jasno šta se kasnije dešava s tim snimcima i u koje svrhe se koriste. Ne postoje ni zakonska pravila gde se te kamere mogu instalirati.


A prisluškivanje telefona?
- Ni to nije urađeno kako valja, bezbednosne provere se vrše bez saglasnosti.


Da li ste tražili od Vlade da se napravi predlog novog zakona?
- Više puta, ali se nije dogodilo ništa. Koliko vidim cela stvar je ostavljena za poslednji kvartal naredne godine, i to uopšte ne valja.


Čega građani treba da se plaše?
- Građani moraju da imaju svest i vode računa kome i zbog čega daju svoje podatke, poput jedinstvenog matičnog broja, ili fotokopije lične karte kako bi predupredili mogućnost krađe identiteta ili neke druge zloupotrebe.


Ko sve snima građane kamerom?
- Kamere su svuda - od onih na pešačkim prelazima, pa do samoposluga. Imate stotine kamera koje snimaju, a niko ne zna gde se kasnije čuvaju ti podaci i u koje se svrhe tačno koriste.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online