Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 17.12.2012.
11:27 >> 13:39h
Srna A

Euleks zaustavio srpske privrednike pred Jarinjem

Privrednici sa severa Kosova i Metohije okončali su dvočasovnu blokadu na Jarinju i zatražili da se odmah i bezuslovno omogući nesmetan dovoz robe na sever pokrajine ili će potpuno blokirati prelaz. Pripadnici Euleksa zaustavili su jutros privrednike sa severa Kosova i Metohije ispred administrativnog prelaza Jarinje.

Srpskim privrednicima nije dozvoljeno da dođu do Jarinja
 

Rok od 72 sata - Privrednici sa sevra Kosova i Metohije zatražili su danas da se u roku od 72 sata ukine carinjenje robe za sever Kosova i Metohije i da im se obrati neko od državnih zvaničnika i zapretili da će u suprotnom potpuno blokirati prelaz Jarinje. Zahteve privrednika pročitao je Nebojša Radulović iz Leposavića.

Više desetina vozila Srba iz četiri opštine sa severa Kosmeta stiglo je u 10.15 časova do prelaza Jarinje, na kosovskoj strani, gde su zaustavljeni i nije im dozvoljeno da dođu do integrisanog prelaza, koji se nalazi na teritoriji centralne Srbije.

Policajci Euleksa, u opremi za rabijanje demonstracija, postavili su kordon i ne dozvoljavaju građanima da priđu integrisanom prelazu. Oni su razvukli bodljikavu žicu i postavili prepreke na magistralnom putu Raška - Leposavić, ispred administrativnog prelaza Jarinje, preko koga se propuštaju samo vozila hitne službe.

"Imamo dogovor, ali se ne poštuje"

 

Šef kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin rekao je da je u Briselu dogovoreno da nema plaćanja carine i dažbina za robu koja ostaje na severu pokrajine, ali da se taj dogovor ne poštuje.

 

"Na sastanku radnih grupa za implementaciju sporazuma u Briselu zahtevaćemo da se razjasne sve nejasnoće. Jer, dogovoreno je da nema dažbina i nema carinjenja robe za sever", rekao je Vulin.

 

Radne grupe bi trebalo da se sastanu danas u Briselu.

Okupljeni građani nose zastave i transparente na kojima, između ostalog, piše: "Ovo je za naš opstanak", "Danas nema mleka, danas nema hleba, sutra nema nas, možda tako treba". Protest se održava pod parolom: "Sporazum je prekršen, Dačiću drži reč".

Privrednici su nameravali da blokiraju prelaz kod Jarinja, jer ne žele da plaćaju porez kosovskim institucijama. Privrednici iz Zubinog Potoka, Kosovske Mitrovice, Zvečana i Leposavića traže da se poštuje dogovor o integrisanom uporavljanju prelazima, koji su u Briselu postigli premijeri Srbije Ivica Dačić i Hašim Tači, i da se roba namenjena tržištu severno od Ibra ne carini.

"Tražimo da se roba bez carine doprema i otprema sa severa Kosova, jer ćemo u suprotnom radikalizovati proteste i nećemo dozvoliti da Jarinje postane carinski prelaz", rekao je Srni jedan od privrednika Slaviša Milentijević.

On je istakao da ni jedan kamion sa robom nije prešao preko Jarinja od stupanja na snagu sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima 10. decembra.

"Svi kamioni sa robom se upućuju na prelaz Merdare na putu Koršumlija - Podujevo odakle se usmeravaju na carinske terminale u Podujevu, gde se carini roba namenjena tržištu južno od Ibra ili na terminal u južnom delu Mitrovice", rekao je Milentijević.

On tvrdi da su svi privrednici na severu Kosmeta spremni da stanu u odbranu zahteva da se administrativni prelaz Jarinje ne pretvori u carinski punkt i da su, u znak solidarnosti, svi privredni objekti zatvoreni od 10 do 12 časova.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća Kosovske Mitrovice Nebojša Jović rekao je da je neprihvatljiv motiv današnjih protesta i blokade prelaza Jarinje.

"Neprihvatljivo je da privrednici blokiraju prelaz tražeći da se ne plaća carina na robu koja se uvozi na severu Kosova. Protest se morao organizovati bez naznake `ne carine na robu`, već isključivo sa zahtevom da se administrativni prelaz ne pretvara u državni", rekao je Jović.

On je naglasio da je jedinstven stav Srba sa severa Kosmeta da ne prihvataju odvajanje od centralne Srbije i izigravanje garancija koje su dobijene od Vlade Srbije.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.12.2012. 12:06
нема нејасноћа одговор БИ требао да буде ЈАСАН и СНАЖАН да БИ држава показала своју снагу , овако НЕЧИЊЕЊЕМ, држава показује само СЛАБОСТ и даје сигнал да еу И ДАЉЕ МОЖЕ да ради што ХОЋЕ и КАКО ХОЋЕ. ЗА 2 ДАНА СЕ ПРЕЛАЗ ИГРАДИО ! ЗА ЈЕДНУ НОЋ ПРЕЛАЗ ДА СЕ СРУШИ ! Д О С Т А !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online