Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 17.12.2012.
08:46
B. Đokić - Vesti A

Srbi i Rusi, ima li to smisla (1): Čekasmo slobodu od "pravoslavne braće"

Odnos Srbije prema Rusiji je kao prema velikoj vatri. Ako se previše udaljimo možemo da se smrznemo, ali ako se previše približimo možemo da se ispečemo, davno je najpreciznije opisao odnose ove dve države čuveni predsednik srpske kraljevske vlade Nikola Pašić. U ovoj maksimi vidi se sva kompleksnost odnosa ove dve slovenske države koja je ostala do današnjih dana.

Rusija je 1810. godine pokušala da ovlada moreuzima i zaštiti svoj "meki trbuh", Balkan kao južnu granicu
 



Odnosi Srbije sa Rusijom traju već 400 godina i sve vreme su određeni činjenicom da je reč o odnosu male države i naroda, sa jednom od najvećih država na svetu, ali najviše međunarodnm situacijom i pozicijom u kojoj su se ove nacije nalazile u svojoj burnoj istoriji.


Uprkos drastičnoj razlici u veličini, broju stanovnika, državnim interesima, intenzitet odnosa Srbije i Rusije, ali i druge srpske države Crne Gore sa Rusijom, bio je najčešće na visokom nivou budući da je reč o državama nesrazmernih veličina. Razlog tome treba tražiti u delimičnom poklapanju državnih interesa, kao i želji manje države da obezbedi da jedan od glavnih aktera u svetskim odnosima bude garant njene bezbednosti i neko ko će činiti maksimum u korist interesa Srbije, očekujući ponekad da to Rusija čini čak i na sopstvenu štetu.


Odnosi tri slovenske države tokom četiri veka bili su slabi, bliski, intenzivni, ključni, što je bilo uslovljeno snagom Rusije, međunarodnom situacijom i njihovim namerama.

ISKORAK PETRA VELIKOG

Ruski car Petar Veliki
 

Međusobni odnosi Srbije i Rusije se prvenstveno mogu sagledati u dve ravni, iracionalnoj i racionalnoj.

Budući da ne postoji zajednička granica i da su udaljene jedna od druge, neposrednih problema koji obično postoje između susednih država nije bilo u slučaju Srbije i Rusije. Bez obzira na to, odnosi između ovih naroda najčešće su težili intenziviranju i bili na mnogo višem nivou nego između drugih država sličnog odnosa u snazi i veličini.


Zajedničko slovensko poreklo i pripadnost istoj verskoj grupi imali su puno uticaja na lako sticanje poverenja i velika očekivanja jednih od drugih. To je činjenica koja je samo olako je sagledavši tačna. Ako se malo dublje razmatraju događaji i međusobni odnosi ovih naroda, dolazi se do zaključka da su se uprkos retorici, odluke koje su donosile Srbija, Crna Gora i Rusija, a odnose se na međusobne odnose, gotovo po pravilu sadržavale realno sagledavanje stvari i bile donošene su u skladu s nacionalnim interesima.


Pošto odnosi između bilo koje dve nacije u Evropi već vekovima ne mogu da se posmatraju van okvira celokupne evropske situacije i interesa drugih velikih sila i država, tako su i odnosi Srbije, Crne Gore i Rusije bili određeni situacijom na Starom kontinentu i mogućnostima u odnosu na ostale sile.


Od kada je pod vlašću Petra Velikog Rusija izašla na evropsku i svetsku pozornicu, najčešće je bila u situaciji da odluke ne donosi gledajući samo sopstvene prohteve i želje, već pazeći i na interese ostalih država Evrope. Bez obzira na to što su slovensko bratstvo i pravoslavna solidarnost imali jako uporište u ruskoj imperiji, ona ni u jednom trenutku nije bila toliko jaka (osim možda u periodu od Bečkog kongresa 1815. godine do Krimskog rata 1853. godine), kada je bez obraćanja pažnje na interese drugih sila, Rusija mogla da relativno samostalno donese spoljnopolitičke odluke.
 

KLJUČ SU MOREUZI
Jedan od glavnih spoljnopolitičkih ciljeva Rusije od polovine 18. veka, pa do kraja Prvog svetskog rata bila je kontrola moreuza Bosfor i Dardaneli, na ulazu u Crno more, širokih jedva četiri kilometra. Kontrolišući to usko grlo, Rusija je mogla da efikasno brani hiljadu kilometara dugu obalu, pošto u suprotnom neprijateljske snage koje prođu moreuze mogu da je napadnu gde god žele na njenoj obali.


To se tako dobro videlo prilikom Krimskog rata, kada su udružene evropske ekspedicione snage bez problema prošle kroz moreuze i zauzele tvrđavu Sevastopolj na Krimu. Odatle je neprijatelju preko ukrajinske nizije praktično otvoren dalji prodor u svaki deo Rusije. Zbog toga su vekovima moreuzi bili životno važni za Rusiju, a u borbi za njihovu kontrolu, ogromnu ulogu imale su i Srbija i Crna Gora, koje su upravo zbog mogućnosti da Rusiji pomognu u kontroli moreuza bili neophodan partner najvećoj slovenskoj državi, a ne zbog imaginarnog panslavizma i pravoslavnog bratstva.

Seoba Srba 1690. godine
 


Srbija se od 15. veka nalazi pod okupacijom Otomanske imperije. U svojoj želji za slobodom nisu imali veću podršku do pojave Ruske imperije na balkanskim prostorima početkom 17. veka, s čijim pravoslavnim predznakom i slovenskim poreklom su se odmah identifikovali. Većina učenih ljudi u to vreme smatrali su da će Srbiju osloboditi "pravoslavna braća" i time doći do tako željene slobode. Ustanci protiv Turaka i borbe s njima najčešće su koincidirale sa potrebama Rusije, pošto je smatrano da niko osim nje neće doneti oslobođenje, za koje su mali balkanski narodi bili nedovoljno snažni da ostvare.


To ipak nije smetalo Srbiji, ali i Crnoj Gori da se u skladu sa svojim interesima povremeno okrenu i drugim silama, kako bi njihovi interesi bili zaštićeni. Primeri za to su sporazum s Austrougarskom iz 1881. godine, samo nekoliko godina posle ogromne pomoći Rusije tokom srpsko-turskih ratova. Potom okretanje od SSSR-a nakon Drugog svetskog rata i približavanje Zapadnim silama. Takođe, razmatrajući svoje probleme najčešće u ličnoj i lokalnoj ravni, Srbija i Crna Gora nekoliko puta dovodile su svojim akcijama Rusiju pred politiku svršenog čina, što se moglo vrlo negativno odraziti i na status Rusije i na njene interese. Primeri za to su Prvi srpsko-turski rat iz 1876. godine, srpsko-bugarski rat 1885. godine, Aneksiona kriza 1908. godine. U svakoj od tih situacija, Rusija je morala da interveniše kako bi spasla Srbiju. Tako se i dešavalo da Srbija pokušava da uvuče Rusiju u konflikte kada je ona procenjivala da nema dovoljno snage i mogućnosti za to, kao što je o tome pisao ruski istoričar Fjodor I. Uspenski u svom delu "Istočno pitanje".


Sve to je za nekog ko želi odnose Srbije i Rusije da sagleda u realnom svetlu ukazivalo da su želje Srbije, ali i Crne Gore, prema Rusiji bile dosta nerealne i u stalnom očekivanju da ona žrtvuje svoje interese i ciljeve kako bi im pomogla. Taj stav u Srbiji ostao je do danas, najbolje se pokazavši tokom raspada SFRJ, kada su srpske vlasti na sve načine pokušavale da nađu zaštitu u Rusiji u dovedu je u sukob sa Zapadom, iako je Rusija u to vreme bila u jednoj od najtežih trenutaka u svojoj istoriji.


To svakako nije samo slučaj sa Srbijom, već se u međunarodnim odnosima kao po pravilu dešava da male nacije nalaze zaštitu kod znatno moćnijih država, kod kojih se u skladu sa veličinom te moćne države, zahtevi malih nacija progresivno povećavaju. 

Kad srce odlučuje

Uprkos iskrenim osećanjima između naroda u Rusiji, Srbiji i Crnoj Gori, stalnim podsećanjem na istorodnost i istovernost, odnosi između njih su gotovo po pravilu bili određeni realnim činjenicama i potrebama. To se pogotovo videlo sa ruske strane, a što se pokazalo kao najracionalnije i najsvrsishodnije za svaku stranu. Kako je o tome pisao Vladimir Vereš, stručnjak za odnose dve zemlje u svojoj analizi "Srbija i Rusija - realnost i zablude", uvek kada je izostalo racionalno i realno sagledavanje situacije, posledice po obe zemlje bile su pogubne.

Ponedeljak 17.12.2012. 10:14
Eto jednog pametnog teksta za sve one koji misle da Rusija treba da reši naše probleme koje smo napravili vlastitom glupošću. kad mi rešimo sami svoje probleme, onda ćemo biti poštovani i cenjeni, pa će nam i pomoći u onome što nam usfali!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online