Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 17.12.2012.
00:15
Večernje novosti A

Kina: Srbiji širom otvorena naša vrata

“Kinesko rukovodstvo posvećuje veliku pažnju kinesko-srpskim odnosima i sprovodi praktične mere koje neprestano jačaju tradicionalno prijateljske veze dveju zemalja“, ističe u razgovoru za “Večernje novosti“ ambasador Kine u Srbiji Džang Vansjue.

Džang Vansjue

Objašnjavajući razloge kojim se rukovodio Peking za uspostavljanje strateškog partnerstva sa Srbijom, Džang naglašava slična istorijska iskustva, komplementarnost ekonomsko-trgovinske saradnje, zajedničke poglede na brojna međunarodna i teritorijalna pitanja, protivljenje mešanju drugih zemalja u unutrašnju politiku.


- Srbija je veoma važna zemlja Zapadnog Balkana koja u političkoj, ekonomskoj, diplomatskoj i drugim sferama ima značajan regionalni uticaj. Promocija stalnog razvoja kinesko-srpskog strateškog partnerstva ne samo da je na dobrobit kinesko-srpskih odnosa, već i svetskog mira, razvoja i saradnje.


Za koju vrstu projekata je Kina posebno zainteresovana u Srbiji, kada bi oni, i pod kojim uslovima, mogli da se realizuju?

- Srbija ima izuzetnu prednost geografskog položaja, a kvalitet radne snage je visok. Uz ubrzani proces pridruživanja EU i ekonomski razvoj, zahtevi za izgradnju infrastrukture se povećavaju, a reforme i modernizacija industrijske strukture dobija na važnosti. Srbija je spremna da uloži pozitivne napore za povećanje izvoza, privlačenje stranog kapitala i razvoj ekonomije. Istovremeno, Kina ubrzano menja način ekonomskog razvoja i podržava preduzeća da razviju strategiju „izlaženja na strana tržišta“. Stoga dve zemlje, u vezi s pitanjem ekonomske saradnje, imaju sve više zajedničkih tačaka. Potencijal za saradnju je velik i ima dobru perspektivu. Kina želi da, na osnovu radnih projekata mosta Zemun-Borča i termoelektrane Kostolac, uradi dobar posao, kao i da učestvuje u pregovorima o projektima izgradnje puteva, mostova, elektrana i drugih objekata infrastrukture i oblasti energetike, ali i u istraživanju najnovijih tehnologija, ekonomiji, poljoprivredi.
 

Haški sporovi

Kako sagledavate posledice oslobađajućih presuda hrvatskim generalima i bivšem komandantu OVK u Haškom sudu i da li Kina smatra da bi trebalo nešto promeniti u vezi sa sudom koji su osnovale UN?
- Kina je uvidela da su odluke haškog suda prouzrokovale sporove, ističući da rad tribunala treba da bude pravedan, samostalan i na principima vladavine prava, da garantuje sudsku pravdu i daje pozitivan doprinos miru i pomirenju naroda na prostoru bivše Jugoslavije.

Koliko je Srbija značajna za plasiranje kineske robe?

- Obim trgovine se neprestano proširuje, i izuzev 2009, zbog uticaja svetske ekonomske krize, svake godine se održava dvocifreni rast. Za Kinu, potencijal kinesko-srpske trgovine je prilično velik i jedan je od značajnijih činilaca strategije multipolarnog tržišta. Sa druge strane, Srbija je potpisnica sporazuma slobodne trgovine Centralne Evrope. Istovremeno je sa Rusijom i drugim zemljama potpisala sporazum o slobodnoj trgovini. Poboljšanje kinesko-srpske trgovine može da pomogne povećanju celokupnog nivoa trgovine Kine i zemalja u ovim regionima.


Gde vidite prostor za prodor srpskih proizvoda i preduzeća na kinesko tržište?

- Kina ima 20 procenata svetskog stanovništva, BDP po stanovniku je viši od 5.000 američkih dolara i zemlja je ušla u ključnu fazu povećanja potrošnje. Otvorila je domaće tržište i stvorila dobre prilike za druge zemlje. Srbija ima dobru osnovu u automobilskoj industriji, mašinogradnji, prehrambenoj industriji, poljoprivredi. Kineska vlada ne sprovodi nikakva ograničenja uvozu iz Srbije. Uz učešće na sajmovima u Kini, na kojima su dobrodošla, srpska preduzeća mogu da predstave proizvode, povećaju izvoz u Kinu, poboljšaju trgovinsku strukturu i pospeše razvoj trgovine u obema zemljama.


Koji su strateški interesi Kine za ulaganja na Balkanu, osim Srbije, i u Rumuniju, Albaniju, Bugarsku, Tursku, kao i u infrastrukturu i tehnologiju istočne i centralne Evrope?

- Zemlje centralne i istočne Evrope su bogate prirodnim resursima, ekonomska osnova je pristojna, kvalitet radne snage relativno visok, sve je više potencijala ekonomskog rasta, a u oblasti puteva, železnica, luka, elektrana i drugih segmenata infrastrukture, potražnja je velika. Celokupnim razvojem saradnje centralne i istočne Evrope sa Kinom proširiće se njeni uticaji. Ta saradnja odigrala bi neprocenjivu ulogu u pokretanju ekonomskog rasta, povećanju zapošljavanja i poboljšanja životnog standarda i bila važan deo celokupnih kinesko-evropskih odnosa.


Da li se pred rastućim brojem onih koji uče kineski jezik u Srbiji otvara perspektiva usavršavanja u Kini?

- Kako bi se unapredila prijateljska saradnja sa zemljama centralne i istočne Evrope, uključujući i Srbiju, kineski premijer Ven Điabao je u aprilu izneo 12 incijativa, među kojima su i stipendije za 5.000 osoba u narednih pet godina. Obe strane će da organizuju i forume kulturne saradnje, dijalog o obrazovnim politikama, forume mladih političara... Očekujemo da će se Srbi aktivno takmičiti za mesto među stipendistima i učestvovati u projektima.


Da li se u Kini očekuju promene, i kakve, posle izbora novog rukovodstva?

- Posle 18. nacionalnog kongresa Komunističke partije, Kina će zakoračiti u novi ciklus ekonomskog razvoja. Ovaj vrlo važan kongres u momentu kad Kina ulazi u odlučujuću fazu izgradnje umereno prosperitetnog društva, veza je između prošlosti i budućnosti zemlje, posle uspešno obavljene tranzicije vlasti. Nastavićemo da idemo putem razvoja socijalizma sa kineskim karakteristikama, sledimo koncept naučnog razvoja i ulažemo napore radi postizanja svakog cilja ekonomske, političke, kulturne i društvene izgradnje ekološke civilizacije. Prema utvrđenim ciljevima, do 2020. godine kineski BDP i dohodak po glavi stanovnika će se u odnosu na 2010. godinu duplirati.

Dijalogom do prihvatljivog rešenja

Kinu i Srbiju povezuje stav o poštovanju teritorijalnog integriteta i državnog suvereniteta. Koliko razvoj situacije u vezi sa Kosovom i Metohijom doprinosi poštovanju tog principa i kako utiče na slične situacije u svetu?
- Kina se dosledno zalaže za poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, kao i, u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN, za vođenje dijaloga u cilju pronalaženja rešenja prihvatljivog za obe strane. Kineska delegacija je više puta na zasedanju Saveta bezbednosti UN, kada je bilo reči o pitanju Kosova, podržala gledišta i zalaganja srpske strane. Dijalog oko nekih pitanja već je postigao izvestan napredak. Nadamo se da će sve strane da intenziviraju napore i nastave da unapređuju proces dijaloga. Čvrsto štitimo nacionalni suverenitet, bezbednost i razvojne interese.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.12.2012. 00:37
Време је да се окренемо другим државама које желе да улажу у Србији.ЕУ је дала до знања да немају намеру да примају нове чланице после пријема Хрватске.Све што ми чинимо како би постали пуноправни члан,личе на класичну издају српских интереса и Србије.
Ponedeljak 17.12.2012. 00:21
Их, ваша врата отворена... Српско "руководство" здушно бије тупавим челима о затворене еу капије, па од лудила не виде ништа друго. `Беш будалетине!
Ponedeljak 17.12.2012. 00:34
Neka ljudi...zatvorite...nasi politicari su ipak okrenuti ka EU..to je bolje od Kine i Indije...kako moze neko da propustiovakvu priliku koju nudi uskoro svetska sila broj jedan?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online