Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 16.12.2012.
13:46
Blic A

"Manje Crnogoraca u Srbiji zbog promene crnogorstva"

Ambasador Srbije u Podgorici Zoran Lutovac ocenio je da se većina Crnogoraca na poslednjem popisu u Srbiji izjasnila kao Srbi, zbog promene, kako je naveo, sadržaja crnogorstva.

Većina Crnogoraca u Srbiji se izjasnilo kao Srbi: Zoran Lutovac
 

Prema njegovim rečima, dok je sadržaj crnogorstva bio srpski jezik, zajednička kultura i sve ostalo, oni su se izjašnjavali kao Crnogorci.


Kada je uveden crnogorski jezik i kada se sadržaj crnogorstva oficijelno drugačije tumačio, mnogi od njih su iz tog razloga odlučili da se drugačije nacionalno izjasne, odnosno sada kao Srbi , kazao je Lutovac TV "Atlas".

Iz Ministarstva inostranih poslova Crne Gore toj podgoričkoj televiziji su saopštili da je smanjenje broja Crnogoraca u Srbiji posledica procesa asimilacije, ali i podela crnogorskih nacionalih organizaciji u Srbiji.

U Srbiji, prema najnovijem popisu stanovništva, živi 38.527 onih koji su se nacionalno uzjasnili kao Crnogoraci, što je 44,2 odsto manje nego 2002. godine.

Pored asimilacije koja je zbog sličnosti jezika i religije bitno jača u Srbiji nego u drugim državama, dodatne razloge za ovako značajno smanjenje broja Crnogoraca treba tražiti u podelama unutar crnogorskih organizacija koje zastupaju interese crnogorske manjine u Srbiji , naveli su u Ministarstvu inostranih poslova Crne Gore.

To ministarstvo će, kako se navodi, u narednom peridu raditi na jačanju organizacija koje okupljaju pripadnike crnogorske manjine u Srbiji, a formiraće i Nacionalni savet crnogorske nacionalne manjine.

Nedelja 16.12.2012. 14:17
Ријеч асимилација је подметачина и глупост у овом тексту, како може неки народ асимиловати дио свог корпуса.
Nedelja 16.12.2012. 15:22
mi srbi imamo srbiju, a crnogorci ma kako se izjasnjavali svoju crnu goru.nije jasno zasto srbija placa desetine hiljada crnogorskih nacionalnih kadrova ,penzionera ostadeo nasem trosku u srbiji po odvajanju njihove drzave.cak i otetu imovinu,kuce,stanove ne vratise. mozemo i mi iz srbije da se izjasnavamo kao crnogorci ali ni vode od njih nacemo dobiti od njih.crnogorci imaju pravo kao da je crna gora u sastavu srbije,a nije.znaci dosta vise stosova,I SRBIJA BI DA BUDE SAMOSTALNA DRZAVA SA SVOJIM KADROVIMA NACELU!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online