Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 15.12.2012.
08:00
Novostionline A

Šta ako imate 35 miliona dinara?

Jesu li prijavljene plate, honorari, arenda, dobitak na lutriji i ostala primanja bili dovoljni da se kupi sva imovina dobrostojećih građana Srbije, poreznici će početi da proveravaju od aprila sledeće godine. Svi koji poseduju stanove, vikendice, gotovinu, akcije, delove kompanija, štednju, autombile, jahte, avione i mašine, ukupno vrednije od 35 miliona dinara, svoj imetak moraju da prijave Poreskoj upravi. Rok počinje da teče 15. januara, a ističe 31. marta.

Poziv bogatim građanima da prijave imovinu, jer uskoro kreće unakrsna kontrola imetka. Granica bogatstva 35 miliona dinara, ali poreznike zanimaju oni znatno bogatiji
 

Ministarstvo finansija i privrede u subotu raspisuje poziv koji je preduslov početka unakrsne kontrole imovine i prihoda. Koliko će se srpski budžet okoristiti od oporezivanja bogataša, čija imovina premašuje prijavljenu zaradu, još se ne zna.

U Sloveniji je, na primer, efekat ove mere procenjen na oko 150 miliona evra, ali nisu svi građani i platili svoje obaveze. Mnogi su u međuvremenu proglasili "lični bankrot", pa je do državne kase stigla polovina sume. Tek ćemo sledeće godine saznati jesu li srpski bogataši "teži" od slovenačkih.

Papirologija

 

Posle reforme Poreske uprave u Srbiji, koja bi trebalo da traje naredne dve godine, iz procedure bi trebalo da bude izbačeno čak pet miliona različitih obrazaca koji se trenutno koriste. Kako je u petak najavio ministar Dinkić, u tom periodu će se potpuno preći na elektronsko poslovanje, a po milion obrazaca će "nestajati" na svakih šest meseci.

"Ako neko ima imovinu veću od oporezovanih prihoda, na tu razliku će platiti porez od 20 odsto. To je svrha unakrsne kontrole", objašnjava ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

"Ne očekujemo da će se svi sami javiti, jer je uvek tako. Zato ćemo od 31. marta krenuti prvo u kontrolu onih koji se nisu javili. Inspektori mogu golim okom da vide ko ima vredniju imovinu. Očekujemo i da ćemo do velikog broja doći i zahvaljujući 'uzbunjivačima', komšijama i drugim građanima koji će ih prijavljivati."

Građani treba sami da procene da li im imovina prelazi limit od 35 miliona dinara. U Ministarstvu finansija, međutim, objašnjavaju da im nisu ciljna grupa "granični" slučajevi, već oni čija je pokretna i nepokretna imovina znatno vrednija.

"Prijave će pokazati da postoji grupa ljudi koja ima vrednu imovinu, koju su mogli da steknu iz oporezovanih prihoda", kaže Milica Bisić, savetnica ministra finasija. - Prijaviće se i oni koji imaju imovinu veće vrednosti od prihoda i oni će na razliku platiti porez. Ali oni koji se ne prijave, platiće kaznu za prekršaj, ali će se kod njih ispitivati i da li je reč o poreskoj utaji, što podrazumeva krivičnu odgovornost.

Srpski bogataši treba da prijave i sve što poseduju u inostranstvu. Poreznici, međutim, u prvi mah neće imati pouzdan sistem kojim će brzo doći do podataka o njoj.

 

"U početku ćemo biti usredsređeni na imovinu u Srbiji", kaže Ivan Simič, v. d. direktora Poreske uprave. "Ono što građani Srbije poseduju u inostranstvu, a ne prijave, brzo će se otkriti. Ta imovina se pokaže u transakcijama."

Subota 15.12.2012. 11:38
Pa vi ne mozete da otkrijete i pokazete ko je vlasnik "Politike" a hocete u inostranstvu nesto da "otkrivate" po transakcijama!? Najgore za vas...po inostranstvu VAZE zakoni i zastita gradjanskih prava i privatnosti a legalno su tamo negde prijavljeni i placaju poreze na imovinu, za vas strana imovina. :D)) Najgore pored svega...vi niste ni u EU da bi imali neke privilegije u istragama :D)) Onaj ko ima vise od 35 mil. RSD i imovine, taj zna i da se snadje u dzungli paragrafa i zakona zar ne!? Jedan primer, postoje milioneri a primaju socijalnu pomoc od drzave...kako!? Vi "znate" kako, pa otkrijte onda tajnu...
Subota 15.12.2012. 09:40
Fali mi jos par stotina miliona , sledece godine moram da poboljsam prihode
Subota 15.12.2012. 10:57
mi,obicni smrtnici uglavnom nemamo tu cifru, nama je veliko i 35.000 din
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online