Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Subota 15.12.2012.
04:11
Večernje novosti A

Srbija i EU: Šansa na proleće

Evropski lideri potvrdili su u petak na samitu u Briselu zaključke ministara spoljnih poslova, u kojima se otvara jasna evropska perspektiva za Srbiju, pod uslovom da dalje napreduje u dijalogu i u reformama. Srbija je u petak bila pretposlednji od 28 zaključaka, u okviru teme proširenje i SSP.

Evropa podržava Srbiju, uz isticanje da sve sada zavisi od nas samih
 

Zaključak je formulisan u jednoj rečenici: ”Evropski savet pozdravlja i prihvata zaključke koje su usvojili šefovi diplomatija 11. decembra o proširenju i procesu stabilizacije i asocijacije”. Nijedan lider, u kasnijem obraćanju, ni rečju nije komentarisao odluku, niti dalja očekivanja.


Većina evropskih prestonica, sudeći prema zaključcima koji su prethodili odluci lidera, podržava Srbiju, uz isticanje da sada sve zavisi od nas samih. Ali, glavni igrač, Berlin, i dalje ima čvršći stav. Ipak, ovonedeljni pozitivni zaključci saveta ministara, koji su u petak doslovce potvrđeni, upućuju na to da Srbija već u junu može da se nada otvaranju pretprijemnih pregovora, pod uslovom da zemlje članice konstatuju da su ispunjene preuzete obaveze.

Proširenje u obostranom interesu

Lideri EU su svojim zaključcima još jednom potvrdili da proširenje ostaje ključna politika EU, kojom nastavlja da se ojačava mir, demokratija i stabilnost u Evropi. Potvrđena je posvećenost evropskoj perspektivi zapadnog Balkana, ali i potreba ”fer i rigorozne uslovljenosti”, u okviru političkih kriterijuma iz Kopenhagena. Jedna od glavnih tema evropskih lidera u četvrtak i petak u Briselu je bila postizanje saglasnosti o banakrskoj superviziji i daljem jačanju sistema kontrole monetarne unije u krizna vremena, a u zaključcima se upravo ističe da proces proširenja omogućuje EU da se bolje pozicionira u rešavanju globalnih izazova i da ostvaruje svoje strateške interese.

ROKOVI - Da bi se otvorili pretprijemni pregovori, Savet će, najpre, na proleće razmotriti izveštaj o napretku Evropske komisije i visokog predstavnika. Pod uslovom da ocena bude pozitivna, pozvaće Komisiju da bez odlaganja podnese predlog za okvir pregovora sa Srbijom. Ovaj dogovor predstavlja kompromis 26 zemalja članica s Nemačkom, koja se protivila datumima. Ipak, ovakve formulacije ostavljaju realnu mogućnost da pregovori, faktički, započnu u junu.


POHVALE - Srbiji je odato priznanje za tok dijaloga s Kosovom i opšti napredak u reformama. Lideri su se složili s procenom EK i ministara da Srbija nastavlja da dovoljno ispunjava političke kriterijume iz procesa stabilizacije i pridruživanja. Pozdravljeni su novi elan u reformi pravosuđa, usvajanje amandmana na Zakon o Narodnoj banci i nova strategija u borbi protiv korupcije. Savet je istakao napredak u primeni sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima i imenovanju lica za vezu, a premijere Dačića i Tačija pohvalio za njihovo angažovanje u dijalogu.


USLOVI - Potrebno je ispuniti ključni prioritet o preduzimanju koraka ka vidljivom i održivom unapređenju odnosa sa Kosovom, u celosti poštujući odredbe Sporazuma o energetskoj zajednici, pronalaženjem rešenja za telekomunikacije, nastavljanjem sprovođenja u dobroj meri svih do sada postignutih sporazuma i aktivnom saradnjom sa Euleksom. Takođe se traži da se radi na izgrađivanju struktura na severu Kosova, na način da to obezbedi funkcionisanje jedinstvenog institucionalnog i administrativnog sistema na Kosovu. Očekuje se i brz dogovor po pitanju obezbeđivanja transparentnosti protoka novca u podršci srpskoj zajednici na Kosovu. Savet očekuje da će dve strane da nastave i ubrzaju rad na rešavanju svih aspekata međusobnih odnosa.


REFORME - Da bi se u junu selo za pregovarački sto, Srbija mora dalje da razvija reformsku agendu, naročito u oblasti vladavine prava, nezavisnosti ključnih institucija i da dalje poboljša poslovno okruženje. Posebna pažnja treba da bude data pravima ugroženih grupa, naročito Roma, kao i efikasnom sprovođenju zakona u zaštiti manjina i borbi protiv diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije ili polnog identiteta. Srbija takođe treba da nastavi da se konstruktivno angažuje u regionalnoj saradnji i jačanju odnosa sa susednim zemljama.


OČEKIVANJA - Srbija ne mora sve da ispuni odmah. Traži se postepena normalizacija odnosa s Kosovom i kontinuirani napredak u reformama, što znači da bi, ukoliko politički dijalog bude nastavio da daje pozitivne rezultate, na proleće mogla da stigne pozitivna ocena Komisije. Onda bi se od juna krenulo u analizu koliko se Srbija, po svakom pregovaračkom poglavlju, približila evropskim tekovinama, pre nego što zaista započnu i pravi pregovori. Evropski komesar Štefan File je izjavio da mu se to čini kao sasvim realna i izvodljiva opcija.

POVEZANE VESTI

Subota 15.12.2012. 07:12
SANSA ZA ROBSTVO! Hocemoli smaknuti ovu vlast dok nije kasno??? Srbija u EU? koja Srbija?? sad kad se odcepi vojvodina i sandzak sta ostaje? Republika Beograd
Subota 15.12.2012. 08:13
Srbi nece u EU! Srbi hoce u Evroazijsku uniju!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online