Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 14.12.2012.
14:24
Beta A

Jahjaga ne da ostavku: Nije po Ustavu Kosova

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga neće podneti ostavku na tu funkciju uprkos zahtevima najveće opozicione partije, Demokratskog saveza Kosova, saopšteno je iz njenog kabineta.

Ostavka nije u skladu sa Ustavom Kosova : Atifete Jahjaga
 

Poslanici Skupštine Kosova iz redova DSK u utorak su bojkotovali redovno obraćanje Jahjage poslanicima, a šef Poslaničke grupe te stranke Ismet Bećiri je rekao da će to činiti i ubuduće ukoliko Jahjaga ne podnese ostavku i time otvori put ustavnoj i izbornoj reformi.

"Iako je DSK saopštila da želi ostavku predsednice Jahjaga, još jednom želimo da razjasnimo da je ostavka moralni čin i nije predviđena ni u rezoluciji tri partije, niti u Ustavu Republike Kosovo", navodi se u odgovoru iz kabineta kosovske predsednice na zahtev DSK.

Dodaje se da se DSK nikada o mandatu Jahjage nije zvanično obratila ni Skupštini ni predsednici Kosova.

Ustavni sud Kosova je, razmatrajući predloge amandama na Ustav Kosova, ocenio da je predlog amandmana kojim se traži prevremeno napuštanje funkcije predsednice u suprotnosti sa Ustavom Kosova i da je kršenje ljudskih prava i sloboda.

Zbog toga je Kabinet predsednice naveo da treba poštovati ustavna i zakonska rešenja u svakom narednom koraku u ustavnoj reformi.

Političkim sporazumom koji je postignut u aprilu 2011. godine između DPK, DSK i ANK, uz posredovanje tadašnjeg američkog ambasadora Kristofera Dela, predviđeno je da se u roku od šest meseci nakon ustavnih promena organizuju novi neposredni izbori za funkciju predsednika Kosova.

Jahjaga je za predsednicu Kosova predložena upravo tim dogovorom tri partije.

DSK je sada zatražila da Jahjaga podnese ostavku pre usvajanja ustavnih amandmana. Ona je to odbila ostavljajući otvorenu mogućnost da nakon ustavnih promena u roku od šest meseci Skupština Kosova zakaže izbore za predsednika Kosova.

POVEZANE VESTI

Petak 14.12.2012. 14:34
Ајде Вучићу ухапси њу. До пре пар година кад си био радикал овде су те сви волели а сада те проклињу. До пре пар година ти је свака друга реч била КОСОВО И МЕТОХИЈА ЈЕ СРБИЈА. Ајде ако је Србија хапси њу, она је на територији Србије. Ухапси је што не да оставку. Признао си им државу Вучићу 10.12.2012, е мој Вучко...
Petak 14.12.2012. 14:32
Ako je po Ustavu,onda dobro. Nemoj.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online