Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 14.12.2012.
14:12
RTS A

Povrede na putu do posla isto što i povreda na radu

Ustavni sud je odlučio da povrede na putu od posla do kuće i obrnuto ponovo spadaju u "povrede na radu". Svake godine se neposredno na radnom mestu, i u dolasku na posao ili odlasku kući, povredi 20.000 zaposlenih, govore podaci Ministarstva za rad i socijalnu politiku.

Ako skrenete sa redovne rute povreda se ne računa kao da je nastala na radu

Na inicijativu Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ustavni sud je, proglasio neustavnom odredbu Zakona o zdravstvenom osiguranju kojom se povreda na radu računa samo ona koja se dogodi u procesu rada. Povrede na putu od posla do kuće i obrnuto ponovo spadaju u "povrede na radu".

Svake godine se neposredno na radnom mestu, i u dolasku na posao ili odlasku kući, povredi 20.000 zaposlenih, podaci su Ministarstva za rad i socijalnu politiku.

Više od 14 meseci zaposleni su za povrede koje se dogode u dolasku na posao ili odlasku sa posla išli na obično bolovanje, i dobijali naknadu od 65 odsto od zarade. Izmenom zakona sada imaju pravo na 100 odsto zarade.

"Još jedna pogodnost jeste da ako zaposleni pretrpe takvu povredu su oslobođeni plaćanja participacije. Pa primera radi ako zaposleni pretrpi povredu i mora da ostane u bolnici na lečenju neće morati da plaća koliko je sada krevet 50 dinara po bolničkom danu", navodi Aleksandar Marković iz Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Kada se zaposleni povredi na putu do posla i obrnuto inspekcija rada ne izlazi na teren. Radnik sam prijavljuje povredu, a mora i da dokaže da se povreda dogodila na takozvanom "redovnom putu". Naknadu za povredu na radu isplaćuje poslodavac. Republički fond za zdravstveno osiguranje uplaćuje bolovanje samo u dva slučaja.

"U pitanju su povrede na radu kod preduzetnika, primera radi taksista, slobodnih umetnika, vlasnika radnji i sveštenika. Ukoliko je zaposleni bio u firmi koja je u stečaju, a već je bio na bolovanju zbog povrede na radu onda i takve povrede idu u potpunosti na teret Fonda ", navodi Sanja Mirosavljević iz Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Kako bi se ustanovio tačan broj svih povreda na radu, pravi se jedinstveni registar u koji će se slivati podaci svih nadležnih službi. Tako će se znati šta su uzroci i posledice povreda, koje propise treba osavremeniti i u kojim delatnostima pojačati inspekcijeski nadzor. Zbog pravne sigurnosti zaposlenih potrebno je ujednačiti definiciju povrede na radu u zakonima u kojima se ona pominje.

Petak 14.12.2012. 15:15
Logicno i prihvatljivo!! Djilas ima da presvisne, premijer da pobeli od muke u ovo zimsko doba...i sneg i sneg "komandante"!! Poslodavci ima da vam prosrede i polegnu racun zbog povreda zaposlenih na putevima oko neocescenog snega i leda...ako su dovoljno pametni!! :D)) Pa niste valjda ocekivali da ce se sav teret zavrsiti samo kod poslodavaca koji jedva ili nikako prezivljavaju??
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online