Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 13.12.2012.
17:27
B92 A

Pišu kazne, a imaju letnje gume

Saobraćajci u Srbiji kažnjavaju vozače koji nemaju zimske gume na automobilima, a sami su često prinuđeni da tokom zime voze patrolna vozila sa letnjim pneumaticima.

Za nove zimske gume za policiju potrebno više od milion i po evra
 

Pripadnici saobraćajne policije čija je obaveza da sankcionišu vozače koji nemaju zimske gume i sami u velikom broju na svojim automobilima umesto zimskih imaju letnje pneumatike. Kako kažu u Policijskom sindikatu Srbije i Nezavisnom policijskom sindikatu Srbije više od polovine policijskih automobila još koristi letnje gume.

"Prema podacima kolega koji rade u Kikindi skoro sva vozila, a ima ih desetak i dalje imaju letnje gume. Slična situacija je i u Kragujevcu gde od dvadesetak automobila polovina nema zimske gume", kažu u Policijskom sindikatu Srbije.

"Treba napomenuti da se većina kolega ne obraća sindikatima zbog toga što nemaju adekvatnu opremu na vozilima. Nama se obrate jedino ako se desi nešto loše. Možete misliti u kakvoj su situaciji kolege koji moraju da u ovakvim uslovima krenu na uviđaj, naročito u planinskim delovima zemlje, a na vozilima imaju letnje gume. Ili, recimo, treba da sankcionišu nekoga ko još nije postavio zimske gume, a sami na svojim vozilima imaju letnje - o bezbednosti kolega da i ne govorimo", rekli su ovim povodom u Policijskom sindikatu Srbije.

Oni napominju da sva vozila u policiji moraju da imaju i jedne i druge gume, ali se sa tom zamenom nije krenulo na vreme.

"Verovatno je problem u novcu, tenderima ili slično. Nedopustivo je da policajci kažnjavaju vozače ako nemaju zimsku opremu, tačnije odgovarajuće zimske gume, a da sami krše isti propis. Šta da im vozač kaže kad vidi tu lakrdiju", ističu u ovom sindikatu.

U Nezavisnom policijskom sindikatu Srbije potvrđuju ove podatke.

"Stalno nam se žale kolege da veliki broj vozila na terenu nema adekvatnu zimsku opremu. Što se tiče ostale opreme, kao što su dizalice, prva pomoć, rezervni točak i to je u katastrofalnom stanju, ili uopšte ne postoji u vozilima. Jedino su novi automobili opremljeni po zakonu, ali njih obično voze rukovodioci, načelnici, zamenici ili komandiri, a oni ne patroliraju nego se dovoze i odvoze sa posla", kažu u ovom sindikatu.

"Više od pedeset odsto policijskih vozila nema adekvatnu opremu, nekima ne rade brisači, nekima nisu u redu retrovizori, mnoga vozila nemaju paket prve pomoći, dizalicu, rezervni točak..., a na to skoro niko ne obraća pažnju", objašnjava Momčilo Vidojević, predsednik Nezavisnog policijskog sindikata Srbije.

Prema nezvaničnim podacima, u Ministarstvu unutrašnjih poslova ima oko 9.500 vozila, trećina njih se gotovo uopšte ne koristi jer su tehnički neispravna i trebalo bi ih rashodovati. Ako je verovati istom izvoru, u Srbiji bi na oko 4.000 patrolnih vozila trebalo promeniti i staviti 16.000 novih zimskih pneumatika.

Prosečna cena, puta broj guma govori da je reč o sumi većoj od milion i po evra koju, očigledno, ni MUP ni država ne mogu da izdvoje, kako bi rešili ovaj problem.

Inače, procedura koju policajci moraju da prođu da bi letnje gume na patrolnim vozilima zamenili zimskim je duga i spora. Prvo što policajac koji duži vozilo mora da učini jeste da ode do ovlašćenog servisa, gde se vrši zamena guma, i da se javi na takozvano prijemno odeljenje i saopšti šta mu treba. Policajac mora i da se raspita da li guma uopšte ima na lageru. Ako nema, mora da se otvori nalog za nabavku. A pitanje je kad će biti nabavljene...

POVEZANE VESTI

Petak 14.12.2012. 00:06
Pa vi u startu krsite zakon a drugome ga propisujete tj. sprovodite u delo!? Zasto niste PRE zime izrazili materijalnu potrebu, cemu cekanje. Vase je demokratsko pravo da vas niko ne moze na silu terati da krsite zakon pa ako je potrebno...strajkujte!!
Petak 14.12.2012. 07:31
Uvek je i bilo tako, zakoni i pravila su važila samo za običan narod.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online