Nedelja 29. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 12.12.2012.
23:40
Beta A

DS u političkom budžaku

Skupština Srbije završila je danas raspravu o amandmanima na Predlog zakona o javnim preduzećima koji predviđa uvođenje obaveznog javnog konkursa za izbor direktora u svim javnim preduzećima.

 Ljutnja je veoma zanimljiva
 

U raspravi, poslanik Demokratske stranke Borislav Stefanović negodovao je što vlada nije prihvatila nijedan amandman te stranke iako su identični sa amandmanima drugih stranaka koji su prihvaćeni.

On je poručio da neće uspeti pokušaj da se DS stavi u politički budžak ignorisanjem svih njenih konstruktivnih predloga koji su identični sa onima koje je vlada prihvatila.

Na to je odgovorio poslanik LDP Ivan Andrić koji je kazao da je ljutnja iz DS veoma zanimljiva, navodeći da je praksu takvog ponašanja uvela prethodna vlada u kojoj je bio DS koja je takođe kada postoje dva ili više sličnih amandmana birala onaj koji želi da usvoji.

"Razumem da to možda izaziva neku vrstu, ne mogu da kažem ljubomore, to bi bila teška reč, konkurencije. Želim da u tome ne vidite manu nego da prosto u tome pronađete energiju da sledeći put budete tako dobri", poručio je Andrić.

Borislav Stefanović je kazao da se DS ozbiljno pripremao za zakon o javnim preduzećima.

"Ako hrlite svi u zagrljaj Mladajnu Dinkiću i ovoj vladi, hrlite slobodno. Nemojte sada da se takmičimo ko će pre koga da zagrli. To nije naš cilj. Naš cilj je da ukažemo građanima, a ne vladi, znamo da je njih baš briga. Imate iste amandmane, sve ćemo da prihvatimo, samo nećemo od DS, njihovi su otrovni. To ne sme ni slučajno", rekao je Stefanović.

Mlađan Dinkić je kazao da je LDP predložio konkretne amandmane koji poboljšavaju zakon, a da se vlada sa amandmanima DS nije složila ne politički nego suštinski.

"To vi niste učinili, osim u jednom slučaju gde sam vam rekao da se ja lično slažem sa amandmanom koji ste podneli na to da direktor republičkog javnog preduzeća ne može biti funkcioner stranke, a ne da može da zamrzne svoju funkciju u stranci", kazao je Dinkić.

Ministar je dodao da se lično slaže sa tim predlogom DS, a verovatno i još neke stranke u vladajućoj koaliciji.

"Zbog tog nepostojanja konsenzusa (u vladi) da se prihvati vaš amandman, dao sam svoju ličnu podršku", rekao je Dinkić i dodao da postoji konsenzus vlade da se usvoje mnogi amandmani koje je podneo LDP.

Prema njegovim rečima, među prihvaćenim amandmanima LDP dva su suštinska i ključna, a odnose se na to da se zabrani korišćenje javnih preduzeća u političke svrhe i da se zabrani reklamiranje javnih preduzeća koja imaju monopolsku poziciju na tržištu.

"Ta dva amandmana su suština promena da se javna preduzeća koriste samo za ostvarivanje nacionalnog, odnosno javnog interesa, a ne privatnog interesa političkih stranaka, što je bio masovni slučaj u prethodnom periodu", kazao je Dinkić.

Bez obzira što je vlada prihvatila dve trećine od ukupno 20 amandmana LDP, Andrić je kazao da LDP neće glasati za zakon o javnim preduzećima jer, kako je naveo, nisu prihvaćena dva suštinska amandmana te partije.

Andrić je kazao da nisu prihvaćeni amandmani koji predviđaju da direktor javnog predizeća ne može da bude funkcioner stranke godinu dana pre izbora na to mesto, kao i da na sajtu Ministarstva finansija bude objavljen broj javnih preduzeća.

Poslanik LDP je rekao da se ne zna tačan broj javnih preduzeća, a da se pominje da ih je oko 700 koliko je procenio Fiskalni savet. 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 13.12.2012. 01:06
"Конструктивни предлози дс-а" је цонтрадицтио ин адјецто од неколико стотина тона.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online