Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 11.12.2012.
09:06
Večernje novosti A

Šumadija neće biti svoj gazda

Vodeća partija vladajuće koalicije, Srpska napredna stranka, neće ulaziti u pregovore sa partnerima u vlasti oko menjanja Ustava, da bi se započelo sa procesom decentralizacije i regionalizacije zemlje. Za naprednjake nije sporno da se u budućnosti sa Republike na opštine i gradove prebaci više nadležnosti, ali neće dozvoliti novo gomilanje birokratije i crtanje novih granica, pišu Večernje novosti.

DS-a na okupu: Dušan Petrović, Dragan Đilas i Dragan Šutanovac
 

Na liniji SNS stoje i ostale vladajuće partije, osim URS Mlađana Dinkića. Tako je predlog nekadašnjeg potpredsednika DS Dušana Petrovića da se krene u izmene Ustava kako bi i centralna Srbija, poput Vojvodine i Beograda, dobila svoju izvršnu vlast, skupštinu i budžet, sa administrativnim centrom, praktično ostao bez podrške, čak i u samoj stranci.

Minimum četiri regiona

Po mišljenju profesora i bivšeg sudije Vrhovnog suda Zorana Ivoševića, najpre ključni politički faktori u zemlji treba da se odluče da li žele da budemo regionalna država ili ne. U tom slučaju, država bi bila sastavljena od minimum četiri regiona - Vojvodina, KiM, centralna i jugoistočna Srbija:
- Ustav dopušta formiranje novih pokrajina, ali i ukidanje postojećih. Ako se osnivaju novi regioni, Ustav bi morao da se menja, jer ih je potrebno pobrojati i definisati njihova ovlašćenja, nadležnosti i obaveze - kaže Ivošević.

Kako Večernje novosti saznaju u vrhu demokrata, ova stranka će do sredine februara, kako je najavio i lider DS Dragan Đilas, ”skrojiti” politički program za izlazak iz krize, koji će se baviti i pitanjima decentralizacije. Međutim, male su šanse da će model koji predlaže Petrović dobiti većinsku podršku stranačkog rukovodstva.

- Ima mnogo različitih viđenja decentralizacije među strankama u Srbiji, pa i u samom DS. Zalažem se za funkcionalnu decentralizaciju, koja ne podrazumeva crtanje novih granica, gomilanje administracije i troškova, već povezivanje lokalnih samouprava oko zajedničkih projekata - kaže za ”Novosti” potpredsednik DS Goran Ćirić.

Veroljub Arsić, šef poslaničkog kluba naprednjaka u parlamentu, objašnjava nam da je za njih neprihvatljivo da se krene u promene Ustava kako bi se u Srbiji praktično formirale nove autonomne pokrajine, što, inače, najviši pravni akt zemlje dozvoljava:

- Decentralizacija treba da ide u pravcu da Republika u budućnosti poverava što više nadležnosti opštinama i gradovima, ali ne u oblastima koje striktno moraju biti u rukama države, kao što su sudska i zakonodavna vlast, vojska, policija, spoljna i monetarna politika.

Isto stanovište zastupa i Dragan Marković Palma, lider JS:

- Decentralizacija mora da bude ekonomska, a ne teritorijalna. Mi smo protiv formiranja novih pokrajina.

Petar Petković, poslanik DSS, kaže za ”Novosti” da je ova stranka kroz svoje programe, poput dokumenta ”Razvoj 21 opštine i grada u Srbiji”, već dala svoje viđenje decentralizacije, koja, po njima, treba da se bazira na regionalnom razvoju, a ne stvaranju novih država u državi.

Jedino se URS zalaže da se što pre krene u promene Ustava kako bi se jasno definisalo na koji način bi se formirali regioni, koje nadležnosti bi imali, kako bi se finansirali:

- Insistiraćemo kod partnera u vlasti da se što pre započne sa ovim procesom, pa da vidimo ko se za decentralizaciju zalaže samo na papiru, a ko suštinski - tvrdi za ”Novosti” Vladimir Ilić, šef poslanika URS u Skupštini.

POVEZANE VESTI

Utorak 11.12.2012. 09:53
Konačno nešto pametno i od SNS-a, mada ovakav principijalan stav bledi u odnosu na izdaju Kim, na neispunjena obećanja o departizaciji, smanjenju administracije, ulaganju u razvoj... Plašim se da će i ovo da se promeni na jedan poziv iz brisela. Nazadnjaci drže do pricipa, ideja i politike taman toliko koliko i do teritorijalnog integriteta srbije, kojeg upravo rasturaju još gore nego žuta banda.
Utorak 11.12.2012. 09:25
држао се не држао и треба да прође !
Utorak 11.12.2012. 14:35
Mafijaska drzava u kojoj se i dalje ne postuju odluke Ustavnog suda!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online