Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 11.12.2012.
12:24
J. L. Petković - Vesti A

Srbija do kontejnera

Na severu Kosova kod Jarinja i na prelazu Merdare juče su otvoreni integrisani prelazi na kojima su se, za razliku od ranije, prvi put pojavili pripadnici KPS. U tehničkom smislu procedura je ista kao i pre.

Istorijski trenutak: Integrisani prelazi podelili braću
 

Umesto na dva punkta, građani koji idu iz pravca Raške ka KiM i obratno, dva puta se zaustavljaju kraj četiri kontejnera, dva u kojoj je srpska policija, a nekoliko metara dalje i kosovsko-Euleks policija, da bi pokazali dokumenta i eventualno otvorili gepek automobila. Za građane severa Kosmeta, juče je bio istorijski trenutak, jer je kosovska carina prvi put došla na obod kraj sela Mure, na međi sa centralnom Srbijom.

Plaćaju osiguranje

Dejan Pavićević kaže da se ništa neće promeniti ni u sistemu osiguranja vozila.
- I jedna i druga strana plaća osiguranje kada prelazi administrativnu liniju, ali to je nešto o čemu će se razgovori vrlo brzo nastaviti kako bi pokušali da rešimo i taj problem, najavio je on.

Na Jarinje je došlo pet carinika, tri iz kosovske carine i dvojica iz Euleksa, za koje je Fisnik Redžepi, šef kosovskog tima za implementaciju sporazuma, rekao da će obavljati dužnosti "koje su im u opisu posla i prema postojećim propisima."
Osim njega, ispred kosovskih institucija se pojavio i šef kosovske carine Naim Huruglica.


Tenzija nije bilo, ali su beogradski i prištinski zvaničnici imali "svoje" viđenje. Zanimljivo da prvi ljudi Euleksa nisu došli na prelaze, a da nižerangirani koji su ih obišli nisu bili spremni da izgovore da je po dogovoru njihova reč tu glavna.


Dok su oni ćutali o izvršnoj ulozi, ministar u kosovskoj vladi Bajram Redžepi, koji je obišao prelaz Merdare, u procentima je objasnio ko tu vodi glavnu reč. Po njemu, Priština. Novi prelaz na severu KiM, gde su radovi još u toku, nešto pre osam ujutru, obišao je šef beogradskog tima u tehničkom dijalogu sa Prištinom Dejan Pavićević koji je objasnio da će procedura prelaska ostati nepromenjena.

Tobože neutralni: Euleks pomaže Prištini
 


- Građanima će, kao i do sada, biti potrebna samo lična karta, a za one koji imaju kosovska dokumenta biće nastavljen režim koji smo utvrdili sporazumom o slobodi kretanja. Na Jarinju nema nikakvih državnih simbola i obeležja, osim što je na kontejnerima sa strane centralne Srbije ćirilicom ispisano "policija". Oko osam, pojavili su se i pripadnici Euleksa, koji su imali manjih problema sa ulaskom u svoje kontejnere. Kosovska policija i pripadnici carine, kasnili su gotovo sat vremena.

Prvi prošao granicu: Siniša Srećković

Znak stop na tom magistralnom putu postavljen je nekoliko minuta kasnije.
- Izdaja! Izdaja, čulo se iz vozila koje je među prvima prošlo novim prelazom. Momci iz tamnog automobila nisu želeli da daju izjave, ali su svojim stavom jasno stavili do znanja šta o njima misle.


Kondukter autobusa koji vozi na relaciji Kosovska Mitrovica - Beograd, a koji je rano krenuo put srpske prestonice, takođe je ogorčen novim režimom.


- Ja ovo nazivam granicom, a ne administrativnom linijom. Verovatno će u buduće da se kontroliše šta se nosi i šta se prenosi, zaključio je on.


Zvanično, prvi prolaznik novog prelaza, Siniša Srećković iz Raške, koji je krenuo kod brata u Leposavić, priča da mu se taj prelazak ni po čemu ne razlikuje od prethodnih.


- Valjda će biti isto, i nadam se da će tako ostati. Promenićemo nešto, ako ne bude kako treba, kaže Srećković.
 

Merdare

Na Merdaru je nastala neuobičajena situacija. S obzirom na to da je prelaz spojen, kraj srpskih policajaca prolazila su vozila sa RKS tablama, koje Srbija ne priznaje, da bi ih tek nakon što uđu u centralnu Srbiju, skidali i menjali. Inače, kosovski policajci koji su tamo juče bili nezvanično su pričali da je taj prelaz u integrisanoj verziji u funkciji već dva dana.


Za bržu proceduru

Nadam se, kao čovek ko živi na severu, da će prelazak biti brži i da nećemo imati nepotrebnih procedura. S druge strane, važno je da uveravanja koja smo dobili od naše vlade ostanu na snazi, kaže Oliver Ivanović, bivši državni sekretar u Ministarstvu za KiM.


Privrednicima laknulo?

Od sada će privrednici moći slobodno da posluju bez ikakvih ograničenja, naplate carina i taksi. Više niko neće moći da govori o severu KiM kao području gde cveta kriminal. Mislim da je to jedina dobra strana ovog sporazuma, kaže Krstimir Pantić, gradonačelnik Kosovske Mitrovice.

POVEZANE VESTI

Utorak 11.12.2012. 12:41
Ако ово није граница, питам шта је?
Utorak 11.12.2012. 13:14
Dok mi pevamo "ne damo kosovo"........KOSOVO ODE ! SLEDI VOJVODINA...a ko nam je kriv kad samo kukamo i gledamo. nismo ni dovoljno srbi da se dignemo na noge. STA je sad sa onim patriotima( CECA,itd..) sto su glumile velike srbe??? Neka krenu i podignu narod na noge! Lako je vikati i sediti na sigurnoj fotelji
Utorak 11.12.2012. 15:04
Ja sam mislila da se Srbija ne prostire do "Tokija", nego do prvog kontejnera, gde možda ima još nečeg korisnog.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online