Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 11.12.2012.
00:15
Večernje novosti A

"Kad je teško - Dačić"

Primenom briselskih sporazuma Kosovo i Metohija ne klizi dublje ka nezavisnosti, niti se na administrativnim prelazima podiže granica. Dok god tamo postoji civilna uprava i dok je na snazi Rezolucija 1244 Srbija će imati pravni suverenitet nad svojom južnom pokrajinom. To je u intervjuu za beogradske Večernje novosti poručio Žarko Obradović, zamenik predsednika SPS i ministar prosvete i nauke, posle nove kosovske drame i zatezanja konopca između Srba sa severa KiM i Beograda.

Ivica Dačić javno govori o problemima, a drugi ćute: Žarko Obradović (desno) hvali premijera i predsednika Socijalističke partije Srbije
 

On kaže da su potvrdom dogovora sa Prištinom stvorene šanse za nastavak dijaloga i pronalaženje trajnog rešenja koje će omogućiti bolji život svim građanima na KiM.

"Ako nismo za pregovaračkim stolom, diskvalifikujemo svaku šansu da pomognemo našem narodu u pokrajini. Nastavkom razgovora dajemo i podstrek onim zemljama koje nisu priznale Kosovo da u tome istraju. I prijateljske države, koje stvarno žele Srbiju u EU, od nas očekuju da se primene postignuti dogovori. Jer, prihvaćene državne obaveze moraju da se ispunjavaju, nevezano od promene vlasti".


Izručenje Miloševića bila greška

Kada se pogledaju poslednje haške presude, da li je izručenje Miloševića bilo greška?
"Kada sa ove vremenske distance pogledamo rad suda i donete presude jasno je da je postojalo naivno uverenje tadašnje vlasti da će ispunjavanje te takozvane međunarodne obaveze Srbiji nešto značiti. A, nije značilo ništa, niti je promenilo išta u odnosu prema Srbiji. I dan-danas svi samo konstatuju da su zločini nad Srbima činjeni, samo nikako da se kazne krivci".

Jeste li svesni da će mnogi za nepovoljna rešenja u pregovorima da okrive isključivo Ivicu Dačića?

"U politici uvek postoji takva mogućnost. Međutim, činjenica je da je Dačić državnički odgovorno pristao da uđe u pregovore, i to je prihvatila većina građana. Njegova hrabrost je u tome što javno govori o tom velikom problemu. A, mnogi danas ćute. Ne mislim samo na ljude iz politike, već i na institucije. U dobru je lako dobar biti, na muci se poznaju junaci".


Hoćemo li, neminovno, na kraju evropskog puta morati da priznamo nezavisnost Kosova?

"Ni premijer Ivica Dačić, niti bilo ko iz Vlade, neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije. Moram da kažem da se isuviše prejudicira ta priča o samom kraju procesa. Taj scenario o kojem govorite moguć je samo ako se Srbija saglasi sa nezavisnošću KiM, ali tu saglasnost ona nikada neće dati. Mnogi su tvrdili da je proglašenjem nezavisnosti stvar gotova, a nije tako".

Da li Vlada može da poklekne i pre isteka mandata pod teškim bremenom kosovskog pitanja i ekonomske dubioze?

"Ne. Imamo većinu u parlamentu od 142 poslanika i siguran sam da ćemo trajati četiri godine. Vlada je krenula hrabro da rešava i ta dva suštinska pitanja koja pominjete. Biće nam potrebno mnogo snage, istrajnosti i umeća. Teško je očekivati da se naša privreda može brzo oporaviti, ako se ekonomski ne povežemo i sa državama izvan evropskog prostora".

Zajedno osudbini Beograda

Zašto prekomponovanje vlasti na lokalu ide sporo? Mogu li se očekivati novi potresi?

"Nisam zadovoljan tempom promena, ali sigurno nećemo dozvoliti da nesporazumi u opštinama dobiju prednost u odnosu na strateški državni kurs. Lična nadgornjavanja lidera na lokalu su u više od 90 odsto slučajeva jedini razlog što se u opštinama ne formiraju koalicije kao u Republici".

Ako vam SNS uputi poziv da srušite Đilasa, hoćete li prihvatiti?

"O tome će se razgovarati na nivou šefova koalicije i biće uključeni svi. Odlučićemo zajedno, jer to nije pitanje za svaku stranku posebno".

U čemu se uopšte razlikujete od prošle vlade, kada se i vi nemilice zadužujete kao i oni i vodite istu politiku: i Kosovo i EU?

"Kvalitativni pomak je u tome što su najviši državni predstavnici preuzeli odgovornost. Ranije je, recimo, pregovore o KiM vodio politički direktor Ministarstva spoljnih poslova, a sada premijer. I u oblasti ekonomije ima konkretnih rezultata, poput ruskog kredita i investicija iz Kine. Sarađujemo sa državama EU, ali i drugima izvan tog kruga, i to mnogo opipljivije nego pre".


Može li započeta borba protiv korupcije da otkrije ”repove” i aktuelnih članica koalicije i dovede do krize Vlade?

"Ne može. To što je prvi potpredsednik Aleksandar Vučić započeo dobro je za Srbiju i on ima punu podršku Vlade. Ne treba zaboraviti i da je premijer Dačić na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova, koje je neodvojiv deo onoga što Vučić radi. Tu postoji korisna simbioza".

Zašto se spekuliše da je upravo SPS najveći kočničar započetih istraga?

"Očigledno je da plaćamo cenu našem opredeljenju da uđemo u vlast sa naprednjacima. Po nalogu EU sada se ispituju 24 sporne privatizacije i sve su sprovedene u vreme kada SPS, ne samo da je bio daleko od vlasti, nego je bio i surovo proganjan. Nemojte mi reći da smo krivi za te privatizacije? Zašto bismo bili kočničari nečega u šta uopšte nismo umešani?

Ima i svežijih primera, poput ”Azotare”, u kojima mediji pominju i ulogu Dušana Bajatovića

"Ne bih upirao prst ni u koga. Neka to rade tužioci, ali primećujem da se u medijima mnogima unapred presuđuje. Svi su pred zakonom jednaki i svako ko je učinio nešto što nije u skladu sa pravom biće predmet istrage nezavisno od toga kojoj partiji pripada. Ako je bilo ko iz SPS uključen u malverzacije, sigurno neće biti zaštićen".


Je li isuviše fantastična glasina da će Vučić oboriti Vladu zbog opstrukcije SPS i URS i da ćemo vanredne izbore imati već na proleće?

"Jeste. Ta glasina najbolje govori da je već potrošen adut navodne nesloge između Dačića i Vučića, na koju su mnogi uzaludno igrali. Odnosi u Vladi su odlični. U situaciji sam da vidim malo više od drugih i znam da se Dačić, Vučić i Dinkić i ostali partneri sastaju uglavnom pre sednica Vlade i dogovaraju se oko svih državnih pitanja. Nekima možda ova vlada ne odgovara zato što se plaše onoga što ona može da uradi".


A, koliko se vlast plaši novog rukovodstva DS? Može li oporavak demokrata da pokrene opoziciju?

"Pre će o sudbini Vlade da odlučuju naši unutrašnji odnosi nego snaga DS ili neke druge partije iz opozicije".

POVEZANE VESTI

Utorak 11.12.2012. 00:52
спс у бунилу , још само и они да поверују у то што причају , када већ народ не гута ту пилулу ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online