Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 08.12.2012.
05:30
Večernje novosti A

Evropa nas hvali, ali ništa od datuma

Proces evropskih integracija Srbije se nalazi na prekretnici. Svi pogledi pristalica EU su uprti u sledeću sedmicu, kada će se, najpre u ponedeljak i utorak na Savetu ministara, a zatim i u četvrtak i petak na Samitu EU, krojiti zaključci od kojih zavisi i dalji evropski put naše zemlje.

Proces evropskih integracija Srbije na prekretnici
 

Evropski komesar za proširenje Štefan File je, posle treće runde političkog dijaloga između Beograda i Prištine, istakao da Srbiji treba dati podršku i Evropski savet pozvao da donese hrabru odluku.

Ministri spoljnih i evropskih poslova i vicepremijeri zemalja članica EU, za "Novosti", otkrivaju kako će odgovoriti na ovaj poziv i u kom će se pravcu voditi diskusija na predstojećim sastancima. Svima je postavljeno samo jedno pitanje: Mislite li da bi Srbija trebalo da dobije pozitivan signal i može li sledeće nedelje da očekuje "uslovni datum" za početak pretprijemnih pregovora za članstvo u EU?

Vilijam Hejg, Velika Britanija: Napredak jasan

Velika Britanija je jedna od najjačih pristalica proširenja EU, koje uključuje sve zemlje zapadnog Balkana. Srbija je ostvarila značajan napredak, što je priznato od strane EU u martu, kada joj je dodeljen status kandidata. Evropski savet je u martu bio jasan u vezi s tim koje dalje korake Srbija treba da preduzme pre započinjanja pretpristupnih pregovora. Nedavni izveštaj o napretku je podjednako jasan u vezi s potrebom da se nastave unutrašnje reforme i da se ostvare dobrosusedski odnosi. Ovi razgovori treba da se nastave, što od obe strane zahteva da nastoje da ostvare napredak ka vidljivom i održivom poboljšanju odnosa - iz Forin ofisa prenose suštinu Hejgove izjave.

Gvido Vestervele, Nemačka: Umiriti sever

Pozdravljamo činjenicu da Srbija i Kosovo nastoje da normalizuju svoje odnose. Ova normalizacija je od vitalnog značaja u cilju jačanja dobrosusedskih odnosa. A to je, opet, neophodan uslov da bi se omogućilo dvema zemljama da konačno uđu u EU s punim pravima i obavezama, kao partneri. Pozivam obe strane da nastave da se odvažno i konstruktivno angažuju u tom procesu. Potrebna nam je politička saglasnost između Srbije i Kosova o ključnim pitanjima, uključujući i o nerešenoj situaciji na severu Kosova. I, potrebna nam je istinska i iskrena primena prethodnih i budućih sporazuma. Nudeći regionu perspektivu pristupanja EU 2000, zemlje članice su se obavezale. Stojimo iza te obaveze, bez oklevanja i izgovora - navode iz nemačkog MSP.

Miroslav Lajčak, Slovačka: Ohrabrenje sledi

Verujemo da će zaključci Evropskog saveta o proširenju biti ohrabrujući za naše partnere i njihove napore u procesu integracije. Slovačka podržava proširenje Evropske unije i staviće akcenat na suštinu i ispunjenje postavljenih kriterijuma. Evropska unija vodi diskusiju o svojoj budućnosti i nove članice treba da budu spremne da ostvaruju ne samo svoja prava nego i obaveze. Verujem da će zaključci dati podsticaj Srbiji u njenim nastojanjima.

Karel Švarcenberg, češka: Datum tek 2013.

Dovođenje svih zemalja zapadnog Balkana u EU je najbolji način da se osigura stabilnost i prosperitet celog regiona. Češka Republika snažno podržava aspiracije Srbije za članstvom u EU. Češka pozdravlja pozitivan razvoj u dijalogu između Srbije i Kosova. Nadamo se da će se to odraziti u zaključcima Saveta za opšte poslove i da će biti ocenjen napredak, što bi omogućilo EU da utvrdi datum za početak pretprijemnih pregovora u prvoj polovini 2013.

POVEZANE VESTI

Subota 08.12.2012. 07:14
Sto duze otezu sve bolje za nas, tako da ne mogu posle raspada kriviti Srbiju za to.Bilo nam je mnogo gore devedesetih godina, pa smo preziveli.Ima i boljih partnera od aktuelne Evrope, treba gledati alternativna resenja.Kada Srbija ne bi kupovala proizvode iz Slovenije i Hrvatske, i oni bi, kao i Grcka odavno vec bankrotirali, a i ovako su vec u debelom blatu.Primljene su u Evropu samo iz politickih razloga i interesa Nemacke, kao sto i Hag donosi samo politicke odluke.Pitajte samo normalne ljude u Sloveniji.
Subota 08.12.2012. 06:59
Kampanja za racun zutih http://srpskizurnal.com/2012/12/08/прљава-кампања-против-патриотских-ме/
Subota 08.12.2012. 09:08
Колико ови издајници лажу свој народ а пре свега на Косову, говори и најсвежија изјава немачког вице канцелара. Гори су од жутих зато што су "патритским" обећањима у предизборној кампањи још више преварили народ од жутих. Без хитног рушења издајничке власти, Србија иде у вишедеценијско ропство!!! Цитат Гуида Вестервелеа: Gvido Vestervele, Nemačka: Umiriti sever Ova normalizacija je od vitalnog značaja u cilju jačanja dobrosusedskih odnosa. A to je, opet, neophodan uslov da bi se omogućilo dvema zemljama da konačno uđu u EU s punim pravima i obavezama,
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online