Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 07.12.2012.
18:45
Smedia A

Svinjokolj u jeku, pazite da vam čvarci ne dođu glave!

Domaćini u Srbiji ovih dana imaju pune ruke posla. Na jugu zabeležena tri slučaja trihinele. U Raškoj oblasti, samo u Veterinarskoj inspekciji Kraljevo, još tri. S media portal istražuje koliko je srpski domaćini pre klanja kontrolišu meso i nose na analizu.

Foto: Ilustracija
 

Lepo vreme "poslužilo“, u seoskim domaćinstvima domaćini uveliko kolju i tope čvarke. Stiže zima, pa valja pripremiti mrsnu hranu za hladnije dane.

- Nema ti toga kod nas... Kakva trihinela?! – rekao nam je seljak iz Grejača, Opština Aleksinac kada smo ga pozvali da ga pitamo nosi li meso na analizu pre nego što ga da ukućanima da ga jedu.

Kada smo mu rekli da ima trihinele, kao i da je to zvanično saopštio Veterinarski institut u Nišu, pre nego je spustio slušalicu, rekao je zbunjeno:

-Je l’?!

Bolje sprečiti nego lečiti

U najvećem delu Vojvodine, na sreću, ne beleže slučajeve zaraženog mesa trihinelom.

Međutim, to ne znači da domaćini, kada kolju svinje, ne bi trebalo da nose meso na analizu.

Bolje prevencija, nego lečenje, poručuju veterinari Severnobačkog okruga!

Cena analize – 400 dinara

Inače, kako je za S media portal rekla Sonja Nikolić, rukovodilac Sektora za laboratorijska pitanja u niškom Veterinarskom institutu, prilikom testiranja uzoraka mesa pronađene su larve trihinele kod dve divlje i jedne domaće svinje.

- Svinjokolj je u toku, i uvek savetujemo ljudima da meso odnesu na analizu – kaže Nikolić za S media portal. - Bar je danas lako to obaviti. U svakoj veterinarskoj stanici rade analize. Cena je 400 dinara za domaće, a 1.500 dinara za divlje svinje.

Prema njenim rečima, cena je "zanemarljivo mala u odnosu na ono šta može da se desi ako čovek unese larvu u telo":

- Trinhinela je opasna i nezgodna. A tek lečenje... Kad jednom uđe larva, ona se smesti u mišiće i tu ostane do kraja života. Pod uslovom da se preživi!

Kraljevo: Tri registrovana slučaja zaraženog mesa!

Simptomi trihineloze

Trihineloza je bolest uzrokovana embrijima trihinele spiralis za vreme njihove migracije iz creva čoveka u mišiće. Za ovu bolest karakteristični su groznica, jaki bolovi u mišićima, oticanje lica...
Analizom krvi utvrđuje se i povećan broj vrste belih krvnih zrnaca-eozinofila koji su znak za prisutnost parazita u telu.

Davor Šašić, direktor veterinarske stanice u Šapcu, kaže za S media portal da je u poslednjih mesec dana kod njih otkriven jedan slučaj zaraženog mesa.

Ali zato u Raškom okrugu, samo u Veterinarskoj inspekciji Kraljevo, zabeležena su tri slučaja! Baš u kraju čuvenom po proizvodnji suhomesnatih đakonija iz domaće proizvodnje.

- Strašno je ako i jedna svinja ’prođe’- kaže za S media portal Dragan Nenadić, veterinar specijalista.

- Ljudi sve više shvataju koliko su kontrole važne. Međutim, ima još onih starijih koji odbijaju da kontrolišu meso. Oni ne razumeju da nikada ne mogu 100 posto znati da li je svinja pojela nekog pacova i tako u sebe unela larvu.

Petak 07.12.2012. 18:51
Што се мене тиче та болест је напумпана, тј. неко је смислио да добро заради...прије 20 година нико се није заразио нити је носио узорке, а сад мало, мало неко , тамо негдје разболио...поготову нема потребе за анализу уколико се пече на ражњу...због термичке ``обраде``.
Petak 07.12.2012. 18:55
Analize bi trebalo drzava da finansira za opste dobro svog stanovnistva. Srpskom seljaku je mnogo da da 400 dinara za nesto sto "bi mozda moglo da bude". Kada se ispuni ova drzavna obaveza, zakonom uvesti obavezu veterinarske analize po kucama u vreme svinjokolja! Kao sto se i u klanicama radi. Sve se to moze sprovesti, samo malo volje i organizacije.
Petak 07.12.2012. 21:30
Kod nekih sto sada to rade je i prkos ,jer je vreme posta,a komunjare zna se mnogo do toga drze.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online