Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 06.12.2012.
14:46
RTS A

Uslovni datum za Srbiju?

Postoji mogućnost da Srbija sledeće nedelje dobije uslovni datum za početak pregovora. Ako se u martu dobije izveštaj da se ispunjavaju prioriteti za Kosovo, pregovori mogu da počnu u junu, javlja "Koha ditore".

Premijer Srbije Ivica Dačić i premijer samoproklamovane republike Kosovo Hašim Tači
 

Zvaničnici Evropske komisije i diplomate više zemalja pokušaće da obezbede Srbiji što povoljniju odluku na samitu EU sledeće nedelje. Moguće je da će Srbija dobiti uslovni datum", a ako se u martu dobije izveštaj da se ispunjavaju prioriteti za Kosovo, pregovori mogu da počnu u junu, javlja Koha ditore.

Zvaničnici koji žele da se Srbiji odredi datum za početak pregovora pohvalili su "izuzetno konstruktivno ponašanje Srbije u dijalogu", nakon sastanka kosovskog i srpskog premijera u utorak, javlja prištinski list.

Postoji varijanta, prenosi dopisnik lista iz Brisela, da se Srbiji da "uslovni datum", i da u slučaju da ispuni obaveze, pregovori o priključenju EU počnu u junu sledeće godine.

Da bi postigli taj cilj, oni koji podržavaju Srbiju, smatraju da je izuzetno značajan sporazum o sprovođenju IBM-a i onaj o, kako su rekli, razmeni oficira za vezu "kao potvrdu toga da Srbija ispunjava uslove za dobijanje datuma za početak pregovora sa EU".

Ali, sada ostaje da se vidi da li će to zadovoljiti sve zemlje članice, posebno Nemačku, ukazuje list.

U ovom trenutku čini se da to neće biti dovoljno jer je po mišljenju jednog broja zemalja EU "Srbija ostala dužna sprovođenje od vremena kada joj je dat status kandidata".

Kao kompromis pominje se mogućnost da se Srbiji da "uslovni datum" i da se u zaključcima sastanka Saveta EU naredne nedelje kaže da "ako se u martu dobije izveštaj da se ispunjavaju prioriteti za Kosovo, pregovori mogu da počnu u junu", prenosi Koha Ditore.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 06.12.2012. 14:52
Успјели су да од косова направе државу, а од државе Србије циркуског кловна, а ми(политичари) смо им у томе здушно помогли.
Četvrtak 06.12.2012. 16:43
nemaju muda da kazu NE i prihvate ponudu Rusije Та понуда се може сажети у ове три Рогозинове реченице ПРВА: „Русија је са вама, Путин је са вама, потребна нам је јака Србија која ће заступати своје ставове”. ДРУГА: „Русија има и жељу и новац да улаже у Србију и верујем да наш „брак“ неће бити само из интереса, него и из љубави. ТРЕЋА: „Надам се да ће после реализације наших договора у војно-одбрамбеној сфери Србија постати јача држава и то толико јача да ће свако прво морати да размисли пре него што употреби оружје против ње”.
Četvrtak 06.12.2012. 15:41
Pitam se cime ucenjuju Nikolica , Vucica i Dacica ? Nikolica mozda onom pricom koju je lansirala Kandicka ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online