Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 06.12.2012.
14:10
Beta A

"Parlament da nadzire službe bezbednosti"

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer istakao je danas važnost jasnih procedura i linija komande u bezbednosnim agencijama, uz ocenu da je u Srbiji potrebno osnažiti nadzornu ulogu parlamenta u oblasti bezbednosti.

Svaka institucija mora da radi posao za koji je nadležna
 

Na početku dvodnevnog skupa o reformama u sektoru bezbednosti, Dežer je rekao da je ključan princip podele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, kao i da je važno obezbediti funkcionalno pravosuđe i vladavinu prava.

"Svaka institucija mora da radi posao za koji je nadležna iako to ne čini mora da se utvrdi u čemu su propusti", kazao je Dežer.

Šef delegacije EU pozdravio je rad skupštinskog odbora za bezbednost i dodao da on mora da ima proaktivnu ulogu pored redovnih podnošenja izveštaja bezbednosnih agencija.

Dežer je ocenio i da je potrebno osnažiti kapacitete parlamenta u nadzoru bezbednosti i obezbediti mu stručnu pomoć i sredstva.

On je rekao i da očekuje da se revidiraju određene nadležnosti, a napomenuo je da, naprimer, "postoje sumnje" oko primene mera specijalne istrage, koju sprovode bezbednosne agencije.

"Smatramo da to treba revidirati i uskladiti sa standardima EU", rekao je Dežer i dodao da policija i pravosuđe treba da imaju glavnu ulogu u krivičnim istragama, kazao je šef delegacije EU.

Dežer je ukazao na značaj zaštite prava građana i ocenio da se 14 preporuka koje su nedavno predstavili zaštitnik građana i poverenik za informacije mogu usvojiti u predloženom obliku.

Prema njegovim rečima, EU čeka da vidi kakve će promene biti izvršene na osnovu mišljenja Ustavnog suda o Zakona o telekomunikacijama i zakonima koji se odnose na Vojno bezbednosnu agenciju i BIA.

Dežer je dodao da iako EU nema "čvrstu pravnu tekovinu u oblasti bezbednosti" očekujemo da buduće članice poštuju određene principe, smernice i preporuke, ti principi se pre svega odnose, na kontrolu bezbednosnog sektora uključujući parlamentarni nadozor, zaštitu podataka građana i delovanje bezbednosnih službi uz poštovanje demokratskih principa, ljudski prava i vladavine prava.

Četvrtak 06.12.2012. 17:00
linija komande u bezbednosnim agencijama !??! koji si ti faktor !!!!!!!!!! ALO RETARDE bezbedno cu ti ja zeni malo ,sta kad si se zaigrao da se zaigram i ja ti u moju kucu ja u tvoju pa posteno
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online