Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 07.02.2010.
14:23
Vestionline A

Rusi grade vojnu bazu u Srbiji?

Prema nekim glasinama koje su se pojavile u ruskoj štampi Rusi planiraju da izgrade vojnu bazu u Srbiji, blizu granice sa Kosovom. To bi bila prva baza koju Kremlj podiže na evropskoj teritoriji posle raspada Varšavskog pakta, i prema procenama analitičara odgovor na širenje NATO pakta na region jugoistočne Evrope.

Balkanski naftovod je crvene boje, a Južni tok plave
"Svi na Balkanu vole dobru teoriju zavere, posebno kada uključuje energetske izvore i vojne baze“, tako ugledni magazin "Ekonomist“ počinje priču o izgradnji ruske vojne baze u Srbiji, blizu granice sa Kosovom.


Navodna priča o ruskoj bazi počela je u oktobru prošle godine prilikom posete Dmitrija Medvedeva Beogradu. Taj projekat je bio najavljen kao zajednički Regionalne centar za vanredne situacije, smešten u Nišu, što bi zahvaljujući geografskom položaju omogućilo reagovanje u celom regionu. Plan je da se uz niški aerodrom "Konstantin Veliki“ sagradi i regionalni centar koji će lako prerasti u rusku bazu.


Ruski partner u ovom projektu bi bilo Ministarstvo za vanredne situacije, koje  je prema oceni "Ekonomista“ moćna "paravojna organizacija“, a čije aktivnosti pored rešavanja vanrednih situacija uključuju i obavljanje raznih zadataka za ruske bezbednosne službe.


Odgovor na proširenje NATO-a

 

Teorije onih koji smatraju da je buduća ruska baza odgovor na širenje NATO na balkanske zemlje potkrepljuje i nova ruska vojna doktrina koju je odobrio predsednik Medvedev. Ona kaže da je širenje NATO-a pretnja nacionalnoj bezbednosti i potvrđuje da je upotreba nuklearnog oružja opravdana u slučaju ugroženosti opstanka Rusije.

Magazin "Ekonomist“, prenoseći pisanje ruskih medija, navodi da zajednički koordinacioni centar za vanredne situacije nije bio sporan sve dok se nisu pojavile glasine da bi on mogao da služi za špijuniranje i vojne svrhe, ako to situacija zatraži. Ono što podržava ove teorije je činjenica da će kroz Niš proći gasovod Južni tok, kao i da se ovaj grad nalazi na Koridoru 10.


Prerag Marić, načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije izričito negira mogućnost da Rusi u ovom regionu sagrade vojnu bazu. On kaže da je rusko i srpsko ministarstvo pozvalo 11 zemalja regiona na Ministarsku konferenciju, ovog meseca u Beogradu, na kojoj će se razgovarati o njihovom učešću u budućem centru.


Teorije koje trenutno kruže među ruskim blogerima su da na ovaj način Rusi žele da osuguraju Balkanski AMBO naftovod, koji je još samo linija na mapi, a koji iz Kaspijskog mora ide preko Bugarske, Makedonije i Albaije. Za to je navodno sada zadužena američka baza na Kosovu "Bondstil".

Međutim, kada se broj vojnika na Kosovu smanji ispod 10.000 Amerikanci će ovu bazu morati da zatvore. Tada na scenu stupaju Rusi koji će iz Niša kontrolisati Balkanski naftovod, a za to će im pomoći "Cepotina", vojna baza otvorena prošlog novembra u blizini Bujanovca.


Neimenovani NATO zvaničnici koji se nalaze na Kosovu kažu da su svesni budućeg ruskog prisustva u ovom regionu, tik uz granicu sa Kosovom, ali da ih to ne brine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online