Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 05.12.2012.
14:36
Beta A

File: Puna normalizacija s Kosovom, pa pregovori za EU

Srbija za početak pristupnih pregovora sa Evropskom unijom treba da ostvari dovoljan napredak u poboljšanju odnosa s Kosovom, dok puna normalizacija njihovih odnosa treba da bude postignuta postepeno tokom pristupnih pregovora.

Štefan File: Puna normalizacija odnosa Srbije i Kosova treba da bude postignuta korak po korak
 

To je naveo evropski komesar za proširenje Štefan File u obraćanju odborima za spoljnu politiku i evropske poslove francuskog Senata.


"Evropska komisija spremna je da izvesti kada bude postignut dovoljan napredak u vidljivom i održivom poboljšanju odnosa s Kosovom sa ciljem otvaranja pregovora o pristupanju Srbije EU. Puna normalizacija odnosa Srbije i Kosova treba da bude postignuta korak po korak u okviru pristupnih pregovora", rekao je File.


On je naveo da kriterijumi za početak pristupnih pregovora sa Srbijom ostaju ključni prioritet, onako kako su definisani u zaključcima Saveta iz 2011. i kako ih je usvojio Evropski savet.


Evropski komesar za proširenje dodao je da se od Srbije očekuje da primeni sve sporazume koji su do sada postignuti s Prištinom i da se konstruktivno angažuje na nizu pitanja u dijalogu s Kosovom na visokom nivou uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.


Rukovodstvo Srbije je obećalo da će slediti evropski kurs ali dobre namere treba dodatno pretočiti u konzistentno delovanje, ocenio je File, dodajući da zamah reformi u Srbiji počinje da jača posebno u oblasti vladavine prava.


On je kao ohrabrujuće korake ocenio sastanke premijera Srbije i Kosova, olakšano učešće (Kosova) na regionalnim sastancima i intenziviranje priprema za primenu protokola o integrisanom upravljaju prelazima između Kosova i centralne Srbije.


Kada je reč o Kosovu, File je rekao da je Kosovo uglavnom spremno da počne pregovore sa EU o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju na statusno neutralan način i da će Evropska komisija predložiti pregovaračke direktive onda kada Kosovo reši određeni broj kratkoročnih prioriteta u ključnim oblastima na koje je EK ukazala.


Za zaključivanje SSP-a biće potrebno da Kosovo ispuni dodatne uslove, dodao je File

POVEZANE VESTI

Sreda 05.12.2012. 14:58
Ako koza laze rog ne laze.
Sreda 05.12.2012. 17:09
не у еу не у нато догодине у призрену !
Sreda 05.12.2012. 16:08
eve jedna za novaka zelimo ti svi iz sveg srca...........i da nam se zelja ispuni
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online