Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Sreda 05.12.2012.
12:01
Beta A

"Bolje s Prištinom, sa Hrvatskom loše"

Premijer Srbije Ivica Dačić zjavio danas u Briselu da je u dosadašnjem dijalogu Beograda i Prištine ostvaren vidljiv napredak, dok se odnosi sa Hrvatskom odvijaju u nepovoljnom smeru.

Dačić: Haški sud je sramota za međunarodno pravosuđe
 

Dačić je na skupu "Napredak Balkana - u borbi za prevazilaženje posledica krize" istakao da je Haški sud presudama u slučaju hrvatskih generala i Ramuša Haradinaja vratio Balkan u devedesete godine i ponovo otvorio teme za koje smo, kako je kazao, "mislili da su zatvorene".

"Haški sud se sam od sebe ugasio", rekao je Dačić i istakao da je "to sramota za međunarodno pravosuđe".

Dačić je takođe rekao da odnosi Srbije sa Hrvatskom idu u nepovoljnom smeru i postavio pitanje da li je to zbog ulaska Hrvatske u Evropsku uniju. Osvrćući se na, kako je rekao, nazadovanje odnosa sa Hrvatskom, on je podsetio na to da već tri godine iz Zagreba nema odgovora na njegovu inicijativu da se postigne dogovor o putovanju u dve zemlje samo s ličnim kartama.

Dačić je izrazio nadu da ulaskom Hrvatske u EU neće biti postavljen novi zid - na Balkanu. "Pozivam Hrvatsku ali i naše u Srbiji da ne pravimo led koji će neko posle nas teško moći da razbije", poručio je srpski premijer.

On je podvukao da balkanske zemlje treba da sarađuju na temelju zajedničkih interesa i podsetio na svoj predlog da se osnuje balkanski savet po ugledu na Nordijski savet.

Govoreći o trajnom rešavanju kosovskog problema, Dačić je ukazao da uz sve razlike nemamo pravo da potomcima ostavimo nerešen taj problem mada je jasno da ne mislimo isto o tome.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Dačić je rekao i da je ostvaren uspeh u primeni dosadašnjih sporazuma, a da je plan da se iduće godine razgovara o političkim temama i trajnom rešenju kosovskog problema.

On je istakao da je glavna primedba Srbije to što je Priština jednostrano proglasila nezavisnost, bez ikakvog dogovora sa zemljom od koje je htela da se otcepi.

- Smatramo da će ove političke razlike moći da se reše u dijalogu Beograd-Priština, naglasio je Dačić.

POVEZANE VESTI

Sreda 05.12.2012. 12:32
Pazi ovaj SKOJevski poziv ....-Pozivam Hrvatsku ali i naše u Srbiji da ne pravimo led koji će neko posle nas teško moći da razbije...... Pa oni mu se tamo smeju, a onda i nama svima.Da li oni i dalje misle da ce sa OVAKVIM PONIZAVANJEM da pomognu Srbima, ili da pomognu svoju ogresenu dusu pred Bogom? Samo nastavi Dacicu, DA SE JOS VISE SMUCI ta bezalternativna eu i regionalna saradnja ovom narodu, samo nastavi i ti i Vucic, posle ce da zanjete kako ste sijali....
Sreda 05.12.2012. 12:40
Ма Ивице, што си будала када имаш решење проблема са Крватима пред очима! Па дај им Војводину, али молим те и Нови Београд и Дедиње вама политичарима толико драго, и биће Крвати мирни. Поред тога осуди Србе који су избегли покољ и србосјеком их ти покољи,а Тома ће то професионално да сахрани и то је то! Ма добићеш Нобелову награду за мир због тога, што кад може Обама можеш и ти!
Sreda 05.12.2012. 12:36
ej, pa kad se stavi granica EU, ne može se sa osobnom kartom preko Schengen...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online