Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 04.12.2012.
18:51 >> 21:46h
Beta A

Kosovski Srbi: Ne mrdamo sa Jarinja

Odbornici sa severa Kosova odbili su predlog Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije da se građani koji protestuju pomere sa prelaza Jarinje i omoguće nastavak radova u okviru primene sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima, koji su za njih neprihvatljivi.

Foto: Arhiva
 

To je novinarima rekao predsednik Opštine Kosovska Mitrovica nakon sastanka sa predstavnicima MUP-a Srbije u Raškoj kome su prisustvovali i načelnik kosovskomitrovačkog okruga i svi predsednici skupština i opština sa severa pokrajine.

Predstavnici Srba traže sastanak sa Nikolićem

Predstavnici opštinskih vlasti iz Kosovske Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića, zatražili su večeras u pismu od predsednika Srbije Tomislava Nikolića i premijera Ivice Dačića da odbornicima i rukovodstvu tih opština hitno objasne šta je dogovoreno na pregovorima sa Prištinom u Briselu. "Odbornici četiri opštine zajedno sa rukovodstvima ostaju na Jarinju, na novoj lokaciji predviđenoj za administrativni prelaz, sve do vašeg obraćanja sa najnovijim dogovorenim rešenjima", navodi se u otvorenom pismu koje je večeras upućeno Nikoliću i Dačiću, a u kome traže i da predsednik i premijer "odrede vreme i mesto" sastanka
na kome će im biti objašnjeno šta je dogovoreno. Kako se dodaje u pismu, čelnike i odbornike opština sa severa Kosova
zanimaju rezultati pregovora koji se odnose se na primenu Sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima na Jarinju i Brnjaku. Navodi se da su im nove informacije potrebne, jer ono što je danas šef tehničkog pregovaračkog tima Dejan Pavićević izneo u medijima
kao dogovorene procedure o primeni IBM, "nije u skladu sa nalozima koje je dobio od predsednika Republike i Vlade Srbije posle sastanka sa čelnicima opština sa severa Kosova i Metohije 28. novembra u Beogradu".

Pantić je najavio da će ponovo zatražiti od premijera Ivice Dačića potvrdu da na prelazu neće biti granica kao i da dođe on ili neko od njegovih saradnika i građanima saopšti šta je tačno dogovoreno u Briselu.

Nakon sastanka u Raškoj Pantić je od dobornika zatražio dogovor na pitanje da li prihvataju predlog MUP-a da se udalje stotinak metara od mesta gde se grade objekti za primenu sporazuma o integrisanom upravaljanju prelazima, kako bi se radovi nastavili, što su oni jednoglasno odbili.

Pantić je rekao da je sastanak bio prijateljski i da nije bilo pritisaka ali da su predstavnici Srba sa severa ponovili stav građana i skupština opština da se neće pomeriti dok ne dobiju pisane garancije koje su tražili na sastanku sa predsednikom Tomislavom Nikolićem.

"Ponovili smo im da su za građane severa granice nepihvatljive i da su ovo granice protiv kojih će se građani boriti svim demokratskim sredstvima", kazao je Pantić i dodao da od Vlade Srbije očekuje razumevanje i da ne poseže za silom protiv sopstvenog naroda.

Kosovski Srbi zatražili su od predsednika i premijera Ivice Dačića da mogu da koriste dokumenta Srbije i tablice koje izdaje srpski MUP, kao uslov da prihvate sporazum o integrisanom upravljanju prelazom/ granicom (IBM). Tražili su i da prihod od carine ne ide Prištini.

Prema Pantićevim rečima, predstavnici MUP-a su im rekli da su nameravali da radove na prelazu nastave ujutro.

"Siguran sam da će građani pokazati odgovornost i prema sebi i prema državnim i nacionalnim interesima", kazao je on.

Predstavnici četiri opštine na severu Kosova najavili su na Jarinju da neće odustati od protesta u međuzoni na administrativnoj liniji između Kosova i centralne Srbije sve dok ne dobiju garancije da tu neće biti uspostavljena granica.

Više stotina Srba, predvođenih lokalnim odbornicima, jutros je blokiralo mesto na kom se grade objekti potrebni za početak sprovođenja sporazuma o integrisanom upravljanju granicama.

Srbi smatraju da će otvaranje tih prelaza, planirano za 10. decembar, značiti i postavljanje granice ka centralnoj Srbiji.

POVEZANE VESTI

Utorak 04.12.2012. 18:55
Прави Срби, достојни јунака солунског фронта.
Utorak 04.12.2012. 19:18
На видело с договором Дачићу, па нек народ одлучи, тако је најпоштеније.
Sreda 05.12.2012. 07:56
Postovani Patrijahu! Sada je vreme da se pokazemo, da se borimo za Svetosavlje.Izadjite iz kancelarija i pridruzite se nasim Kosovskim mucenicima, koji spavaju pod vedrim nebom' zarad borbe za nase sveto Kosovo!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online