Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 04.12.2012.
15:33
Blic A

Vojvođani tvrde: Budžet nam zakinuo 13 milijardi

Vlada Vojvodine nezadovoljna je usvajanjem republičkog budžeta za 2013. godinu jer je pokrajina zakinuta za 13 milijardi dinara kapitalnih investicija.

Pastor: Ko nam je oteo novac iz budžeta?
 

Šef poslaničke grupe SVM u Skupštini Srbije Balint Pastor ocenio je da budžet Srbije nema veze sa realnošću i da je Vojvodina njime zakinuta za 13 milijardi dinara manje nego što je to Ustavom predviđeno.

- Glavno pitanje nije da li će biti obezbeđeno sedam odsto za Vojvodinu, već druga polovina ustavne garancije. Ona govori o tome da bi tri sedmine od sedam odsto trebalo dati za finansiranje kapitalnih investicija u pokrajini. Za puteve, škole, zgrade KUD-ova, crkve, vodovodnu mrežu - smatra Pastor.
 

Pastor je ukazao da se od 2007. godine do danas dug republike prema pokrajini nagomilao na oko 70 milijardi dinara.
 

Pare nam je oteo "regionalista"

 

Prema rečima Balinta Pastora, prvi put se desilo da je Vojvodini pare uzeo "jedan pravi, punokrvni, rođeni regionalista".
 

- Dinkić i njegov tim smatraju realnim da 2013. godine privredu Srbije krasi rast BDP od 2,5 odsto i inflacija od 5,5 odsto. Moj predosećaj mi kazuje da prihvaćeni tekst ima veze sa relnošću kao to da, na primer, Mali Iđoš bude primljen u UN kao nezavisna država - rekao je Pastor.

- To je toliko gigantičan iznos da je groteskno izračunati šta je moglo da se sve izgradi - kazao je Pastor.
 

On je kritikovao i pokrajinskog premijera Bojana Pajtića zbog toga što u vreme dok je na vlasti u republici bila njegova DS nije sa istom rešenošću delovao protiv "izrabljivanja Vojvodine".

Pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman izjavio je da je Vlada Vojvodine prinuđena da predloži režim privremenog finansiranja, umesto budžeta APV za narednu godinu.

- Prinuđeni smo da idemo na privremeno finansiranje jer bi predlaganje budžeta bilo protivno ustavnoj odredbi po kojoj vojvođanski budžet iznosi najmanje sedam procenata republičkog, i po kojoj tri sedmine pokrajinskog budžeta mora biti plasirano u kapitalne investicije - ukazao je Radoman.

On je dodao da će, međutim, pokrajinska administracija pre donošenja budžeta za narednu godinu zato morati da sačeka odluku Ustavnog suda o ustavnosti Zakona o budžetskom sistemu, a verovatno i o ustavnosti Zakona o budžetu za 2013. godinu.

Utorak 04.12.2012. 15:53
izvii pastore ali kad dobijali kredit ko vam je bio zirant ? Srbija zar ne ! zasto ne madjarska na sta su potrosene pare ? u sta bolje pitanje! zasto vojvodjani zive losije kad je sve do sada dobijan kredit! zasto su gradjani srbije duzni da placaju penale pojedinih krugova po vojvodini ?znate sta niko nevoli da vraca dugove ,jer ova kaubojtsina nema negne ,nego samo ovde
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online