Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 04.12.2012.
04:54
Đ. Janković - Vesti A

Versajski dvorac na srpski način

Kur-salon, neizostavan detalj na razglednicama i prospektima kao najpoznatiji simbol Banje Koviljače, dobrano je načeo zub vremena i neophodna mu je hitna popravka od temelja do krova. Fasada je unakažena grafitima i otpalim malterom, stolarija dotrajala, delovi krova propali, vlaga šara zidove zelenim flekama.

Dvorac koji propada
 

Nekad velelepno zdanje koje je otvoreno pre osam decenija, danas je ružna slika dugogodišnjeg neulaganja i nemara.


Priča o Kur-salonu, koji je ime dobio po francuskoj reči "kura" - lečenje, počela je 1932. godine kada je ovo retko arhitektonsko zdanje posle četiri godine gradnje podigao kralj Aleksandar Karađorđević. Građen je kao najreprezentativniji banjski objekat, kao dvorana za zabavu banjskih gostiju po uzoru na jedan versajski dvorac, a u njegovom projektovanju su učestvovali arhitekta Dragoslav Đorđević i ruski bračni par Nikola i Olga Krasnov, dok je za enterijer bio zadužen Milan Minić, arhitekta i slikar iz Prijepolja.

Grafiti
 

Građevina je urađena bez soba za spavanje, osim za osoblje i muzičare jer su gosti bili smešteni u okolne hotele i vile, a Kur-salon je služio za zabavu. Sve do Drugog svetskog rata bio je omiljeno mesto boravka kraljevske porodice Karađorđević, zbog čega je Koviljača i dobila epitet "kraljevska".
 

Balovi i rulet

U tada mondensku Koviljaču neki su dolazili na lečenje, ali je većina tu stizala zbog provoda jer je u Kur-salonu bila prva kockarnica na Balkanu. Tih godina pod svodovima dvorane smenjivali su se balovi i druge zabave i zdanje je, kao i sama banja, proživljavalo svoje zlatno doba. Nažalost, danas je daleko od te slave, a krunisane glave zamenile su povremene svadbe, maturske zabave i seminari dok zgrada polako, ali sigurno, propada vapeći za majstorima.

Koristimo samo dve sale: Milena Negovanović

Kur-salon je u sastavu Hotelsko-turističkog preduzeća Banja Koviljača. Međutim, ono je pre decenije ušlo u proces privatizacije, da bi od prošle godine bilo podržavljeno. Za sve to vreme nije moglo da uloži ni paru u ovo zdanje. U HTP kažu da su pre deceniju i po, kada je popravljen krov, bili poslednji ozbiljniji radovi na dvorani.
Milena Negovanović, predstavnik za štampu preduzeća, kaže da im je kasa prazna iako Kur-salon u jednom trenutku može da primi više od 1.000 gostiju.


- Koriste se velika i mala sala gde se održavaju svadbe, mature, seminari i slični skupovi. Sigurno da je Kur-salonu, koji je u nadležnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture Valjevo, neophodna rekonstrukcija. Potrebno je učiniti nešto da se on sačuva jer predstavlja simbol i ukras Koviljače od velikog značaja - kaže ona.
 

Bogati kelneri

U opštini tvrde da je razvoj turizma prioritet i da se razmišlja o ulaganjima u smeštajne objekte, a onda i u Kur-salon.

Dotrajala i stolarija

Kada bi zidovi ovoga zdanja mogli da govore, ispričali bi veoma interesantne priče. Posleratna vlast ovde je dočekala 1946, prvu godinu u oslobođenoj zemlji. U ratu oštećena zgrada ostala je bez grejanja. Pošto je u Koviljača bila železnička stanica, produžen je uski kolosek pruge do Kur-salona, te je grejna instalacija povezana sa kotlom ćirine lokomotive i problem je rešen. Kako se nekada živelo, ilustruje i podatak da je Kur-salon radio maltene neprekidno, a konobari su imali takve bakšiše da su morali da ih opominju da podignu plate.

Ta vremena su prošla, ali bi danas, ukoliko je turizam zaista na prvom mestu, trebalo reagovati što pre da bi se najpre sačuvao od daljeg propadanja, a onda i obnovio ovaj ukras Koviljače.

Mis Jugoslavije

Banjska dvorana Kur-salon ima svečanu salu - plesnu dvoranu sa 450 mesta, restoran-salu sa 220 mesta, pansion-salu od 150 mesta, po dva ovalna i okrugla salona, dve letnje terase i prostrani parking. Kraljev kockarski sto iz Kur-salona danas se nalazi u Prirodnjačkom muzeju u Sarajevu. Ovde je održan i prvi Izbor za mis Jugoslavije.

 

Ćutanje vlasnika

Brojni posetioci Koviljače čude se kako je uopšte dopušteno da takvo zdanje propada. U Zavodu za zaštitu spomenika kulture iz Valjeva objašnjavaju da je ceo park u Koviljači, u kome se nalazi i Kur-salon, u užoj zoni zaštite, i da oni daju saglasnost i odobrenje za radove kada ih neko zatraži, ali da im se niko nije obratio u vezi sa Kur-salonom, niti tražio dozvolu da se nešto rekonstruiše ili konzervira. Objašnjavaju da to treba da zatraži vlasnik objekta, a onda da se vidi šta treba činiti.

 

Kruna u parku

Park u Banji Koviljači drugi je po veličini u Srbiji. Prvobitno je bio uređen tako što su sve staze u parku bile posute žutom rizlom, a kada se gledalo sa visine izgledalo kao kraljeva kruna. Komunisti su posle Drugog svetskog rata namerno zatrpali dve staze da bi pokvarili sliku krune.

Utorak 04.12.2012. 07:45
Što propada zbog starosti, aki kod nas to propadanje uvek mora da se pogura sa ljudskim faktorom.
Utorak 04.12.2012. 15:59
Kur-salon je samo jedna u nizu slika koja otkriva pravo lice srba i Srbije.Kroz roditeljske kuce i skola prolaze deca koja su blago receno zapustena i nevaspitana.Ovako skrabanje je odraz primitivizma kako onih koji su tako nesto ucinili a istovremeno i onih koji se brinu o izgledu banje i banjskih objekata.Srbija je nasa kuca i o njenom izgledu bi trebalo svi da se brinemo.Slika banje je slika Srbije i njenih gradjana, na zalost veoma ruzna.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online