Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 03.12.2012.
19:36
Mondo A

Prvi sneg prekrio je Srbiju

Sneg koji od sinoć pada na području Srbije dostigao je na Zlatiboru visinu 25, a na Kopaoniku sedam centimetara, provejava i u Subotici, Zrenjaninu, Kragujevcu, Vranju, Čačku, Gornjem Milanovcu i drugim gradovima, a radnici zimskih službi i mehanizacija spremni su za održavanje i čišćenje puteva. U Užicu, sneg koji od prošle noći pada, dostigao je visinu od pet do 10, na Zlatiboru 25 santimetara, a svi putni pravci su prohodni.

Na Zlatiboru visina snežnog pokrivača dostigla 25 centimetara, na Kopaniku sedam, Užicu pet do deset..... Bez većih problema u saobraćaju

Problema nema na prilazima Zlatiboru, gde sneg od jutros pada slabijim intenzitetom, a temperatura je minus jedan stepen.

Prema podacima iz Zimske službe u Mačkatu, snega na kolovozu na putnim pravcima prvog prioriteta na području Zlatibora ima do dva, a na ostalim do pet santimetara.

Prema prognozi do 10. decembra, u utorak ujutru biće slab mraz, na istoku i jugoistoku ponegde na planinama slab sneg. Pre podne malo ili umereno oblačno, vetar u slabljenju i skretanju na južni jugoistočni. Popodne se očekuje postepeno naoblačenje, najpre na zapadu mestimično sa kišom, na višim planinama i snegom.

 

 

U sredu će biti pretežno oblačno i hladno, mestimično sa kišom koja će i u nižim predelima preći u susnežicu i sneg.

 

U četvrtak pre podne mestimično se očekuje sneg, uglavnom, u brdsko-planinskim predelima.

 

U petak će biti suvo sa jutarnjim mrazem.

 

U subotu će biti malo toplije, uz pojačanje južnog i jugoistočnog vetra u Podunavlju i Pomoravlju.


Mestimično će padati kiša, a krajem dana, uz pad temperature, mestimično će padati sneg, najpre u zapadnim krajevima.

 

Krajem perioda biće hladno, sa snegom mestimično.

"U toku noći očišćeni su svi putni pravci prvog prioriteta, a u toku je čišćenje saobraćajnica drugog prioriteta. Snega i leda na kolovozu nema, jer je u Užicu temperature tri stepena, a soli i rizle ima u dovoljnim količinama", rekla je Mira Jovanović iz užičke Zimske službe za održavanja putava.

Na Kopaoniku, prema podacima meteorološke stanice, formiran je snežni pokrivač od sedam santimetara, trenutna temperatura je minus sedam stepeni, duva severoistočni vetar brzinom 10 m/s, a vidljivost je zbog magle smanjena na 500 metara.

Rukovodilac zimske službe u "Kruševac-putu" Dejan Stanojević rekao je Tanjugu da su putevi prema ovoj planini prohodni, jer se sneg, koji je padao u toku noći, nije zadržao na kolovozu.

"Snega na putevima nema, ali je vidljivost zbog magle i oblačnosti smanjena", rekao je Stanojević.

U noći između ponedeljka i utorka prvi sneg je pao i u takovsko-rudničkom kraju, a jutros se zadržao na Suvoboru i u selima na padinama ove planine.

I u Zrenjaninu su jutros provejavale prve pahuljice snega, nošene severozapadnim vetrom, a temperatura se kretala oko plus jedan stepen Celzijusa.

Slab sneg je sinoć padao i na području Subotice i Sombora, ali zbog visokih temperatura nije bilo potrebe za interevencijom putara, za razliku od auto-puta gde se sneg zadržavao na mostovima i gde je posuta so. Predstavnica "Puteva Srbije" Ljerka Ibrović rekla je da su radnici Zimske službe i mehanizacija spremni za održavanje i čišćenje puteva.

Uveden je prvi stepen dežurstva, što znači da je angažovano 25 odsto predviđene mehanizacije, rekla je Ibrovićeva, navodeći da "Putevi Srbije" održavaju 9.449 kilometara državnih puteva, ali i 6.000 kilometara lokalnih puteva.

Rukovodilac održavanja u "Vojvodina-putu" Milan Sakan izjavio je da je to preduzeće od 1. decembra uvelo prvi stepen mobilnosti i uvelo dežurastva na pet punktova.

Na području osam opština u srednjem i severnom Banatu "Vojvodina-put" održva 666 kilometara državnih puteva prvog i drugog reda i opštunskih puteva, ali da još nije bilo zimskih intervencija.

Zimska služba JKP "Beograd-put" za predstojeću zimsku sezonu i snežne padavine angažovala je na području grada 194 vozila, a rad će realizovati sa 12 baza - šest u užem gradskom području i šest na široj teritoriji grada.

Za zimsku sezonu nabavlja se 15.000 tona soli, natrijum-hlorida. Isporuka ovih količina je u toku, a planirana je i kupovina dodatnih 5.000 tona soli u slučaju potrebe.

Zimska služba novosadskog JKP "Put" blagovremeno je pripremila sve za zimu i period snegova, izjavio je Tanjugu pomoćnik direktora "Puta" za marketing i odnose s javnošću Dušan Todorović, dodajući da zimska služba tog preduzeća ima obavezu održavanja regionalnih i saobraćajnica u Novom Sadu.

Preduzeće za puteve "Niš" spremno je za zimsko održavanje puteva i na zalihama raspolaže dovoljnim količinama rizle i soli, rekao je rukovodilac službe održavanja Slobodan Jakovljević. "Nekoliko ekipa je već na putevima, pratimo stanje i intervenišemo najčešće na mostovima", kazao je Jakovljević navodeći da je mehanizacija na prvom stepenu pripravnosti za rad u zimskim uslovima.


Prema njegovim rečima, PZP "Niš" ovu zimsku sezonu započinje sa optimalnim zalihama rizle i soli koje se raspoređuju Nišu, Pirotu i Prokuplju i punktovima za zimsko održavanje u tim okruzima.

Slaba kiša, povremena praćena susnežicom na području severne i zapadne Srbije, uslovljava mokre kolovoze dok u većem delu Vojvodine i višim predelima Valjeva i Užica provejava slab sneg kojeg za sada nema na kolovozu, saopštio je Auto-moto savez Srbije.

Vozačima se savetuje da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, a ukoliko

I u Beogradu će sutra biti oblačno i hladnije, povremeno sa snegom, ujutru i sa kišom i susnežicom. Vetar umeren i jak severni, severozapadni. Krajem dana očekuje se prestanak padavina. Temperatura bez većeg kolebanja - oko 3 stepena.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.12.2012. 19:49
http://www.youtube.com/watch?v=xEB8DiLIlWg
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online