Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 03.12.2012.
15:07
24 sata A

Šef za primer: HIV pozitivnoj radnici plaća kiriju i lekove

Da je nominovan za nagradu za hrabrost "Ivan Radojčić" nije znao, ali kada ju je dobio bio je iznenađen i počastvovan. Jovan Nikolić (58) juče je nagrađen za rad i zalaganje na suzbijanju stigme i diskriminacije, zaštiti prava i unapređenju položaja osoba koje žive sa HIV-om.

Osobe sa HIV-om često su izložene diskriminaciji
 

Nominovan je kao primer ljudskih vrednosti na koje smo pomalo počeli da zaboravljamo. Kada mu je mlada radnica iz kolektiva tražila sastanak i saopštila da je dobila pozitivan rezultat na HIV i pitala ga kako on vidi njenu budućnost u firmi, Jovan je jednostavno rekao: "Nastavi da radiš kao i do sada." I ne samo to, radnici je obezbedio pravnu i finansijsku pomoć, kao i pomoć u lečenju.

Kupuje joj lekove, plaća kiriju
 

Dok ne stane na noge, devojka i sada ima punu podršku svog šefa, koji joj pomaže oko plaćanja kirije za stan, platio joj je i usavršavanje engleskog jezika, kao i vožnju automobila. Pored toga, Jovan Nikolić joj je pomagao i oko kupovine lekova.

Jovan Nikolić je vlasnik jedne beogradske firme, ali nije želo da kaže koje, kako bi zaštitio identitet devojke, koju život nje štedeo dok nije počela da radi kod njega u firmi. Kaže da joj je pomogao da okrene život za 180 stepeni, jer je bila iskrena i fer prema njemu.

- Radi kao sekretarica, a primio sam je jer imala volju za radom, kvalitetan je čovek, inteligentna. Ali još tada sam osetio da ima nešto što mi nije rekla, ali sam prvo pomislio da ima problema u porodici. Jedan dan sam je pozvao u kancelariju i pitao je o čemu se radi. Bila je zbunjena, u neverici i počela je da plače. Kroz suze mi je rekla da je HIV pozitivna. Rekao sam joj da se smiri i da to nije za plakanje. Razrogačila je oči. Bila je iznenađena - priča Nikolić.

Imala je strah od otkaza, neprihvatanja kolega i sve je to mučilo, objašnjava Nikolić. Međutim, njegov stav da nikoga poljupcem ne može da zarazi, smirilo je. Ipak, kasnija događanja u životu ove devojke, samo je pokazalo koliko je ovaj čovek želo da joj pomogne da sredi život i da koliko-toliko normalno živi.

- U javnosti je izašla priča da ona iz osvete širi virus. To je bila laž jer je to upravo radi njen bivši momak, koji ju je i zarazio. Doživela je i hapšenje u firmi. Pomogao sam joj oko toga, platio advokate i suđenje je u toku. Nakon toga, njen bivši dečko je počeo da preti smrću i njoj i meni. Unajmio sam telohranitelje koji su nas čuvali jer nisam hteo da odustanem od nje. Znao sam da u Beogradu nema ko da joj pomogne, a meni je puno srce kada znam da sam jedan život vratio na pravi put - ističe Nikolić.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online