Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 03.12.2012.
09:04
Danas A

LDP: Vlast sve slagala

Rasprava u Skupštini Srbije, u kojoj se razmatra i vladin Predlog zakona o javnim preduzećima, povod je da se oglasi Liberalno demokratska partija i da tvrdi da se njime uvodi dodatna partizacija i otvara prostor za ogromnu korupciju i centralizam.

Ivan Andrić: Od 2.200 članova nadzornih odbora samo njih 50 neće biti partijski kadrovi
 

U razgovoru za Danas potpredsednik Liberalno-demokratske partije Ivan Andrić to obrazlaže sledećim rečima:


- Predlogom zakona lideri vladajuće koalicije sami demantuju sve što su govorili, ne samo tokom kampanje nego i prilikom formiranja vlade. Umesto departizacije i profesionalizacije javnih i državnih preduzeća, dobijamo novi zakonski okvir za nastavak korupcije i partijske države. Zakonom se propisuje da vladajuća koalicija ima većinu u svakoj od komisija koje biraju ukupno oko 700 direktora. Od 2.200 članova nadzornih odbora samo njih 50 neće biti partijski kadrovi. Cinično je obrazloženje da članstvo u stranci nije prepreka za imenovanje na funkciju direktora i da se jedino traži zamrzavanje partijske funkcije. Ako govorimo o korupciji, zakon dozvoljava da osuđeni za zloupotrebu službenog položaja ili primanje i davanje mita budu izabrani za direktora.


Andrić smtra i da je priča o decentralizaciji Srbije besmislena.


- Priča ove Vlade o decentralizaciji Srbije je apsurdna kada ministar u Beogradu može da pokrene postupak smene u svakom lokalnom javnom preduzeću, a dovoljan uslov da neko bude oteran je i davanje izjave medijima. Svi već znamo da će, nekim čudnim slučajem, problematični biti direktori na lokalu gde na vlasti nisu SPS, SNS i URS.


Na pitanje koji su ključni amandmani kojima njegova stranka nastoji da popravi Predlog zakona, potpredsednik LDP-a je rekao:


- Karakter ovog zakona se ne može promeniti amandmanima, jer se ovde radi o nepromenjenom odnosu koji vlast ima prema javnim preduzećima tokom prethodnih 20 godina. Tražimo da se uvede jasna odredba da budući direktor javnog preduzeća ne sme da bude član organa političke stranke najmanje godinu pre stupanja na funkciju. Ozbiljno smo proširili broj krivičnih dela koja onemogućavaju nekoga da bude izabran, uveli zabranu da se preduzeće koristi u političku promociju, definisali da preduzeće koje traži pomoć države mora da predloži plan trošenja tih sredstava? Predložili smo da se izvrši reizbor svih direktora preduzeća koje je vlada postavila od formiranja do danas. Želimo da time sprečimo vlast da zaštiti one koje je već imenovala, svesna da oni ne bi mogli da budu izabrani čak i po ovako lošem zakonu - zaključio je Ivan Andrić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.12.2012. 09:31
Ко ли нам то шаље поруку, да они лажу а ми не. Ви из ЛДП и лажете и мажете. Ваш Чеда лаже као циганин увек кад га питају за своју фирму.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online