Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 02.12.2012.
07:46
Večernje novosti A

Hag ne veruje našim zatvorima

Srbija će ponovo pokrenuti inicijativu pred Haškim tribunalom i Ujedinjenim nacijama da njeni državljani koji su osuđeni u Hagu izdržavaju kazne u Srbiji. Ovo je momenat da se to uradi, ali nažalost, lopta nije u našem dvorištu. To je izjavio u intervjuu za Večernje novosti potpredsednik Vlade Srbije i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić.

Nijedan haški osuđenik ne služi kaznu u srpskim zatvorima
 

"Savet bezbednosti UN mora da donese formalnu odluku, ali i Tribunal mora da pruži svoje mišljenje", objašnjava Ljajić. "Ovo pitanje je u poslednjih nekoliko godina konstantna tema svih naših razgovora sa predstavnicima Haškog tribunala, i suda i tužilaštva. Naime, generalni sekretar UN doneo je preporuku 1993. godine, prema kojoj osuđenici ne treba da izdržavaju kazne zatvora u zemljama bivše Jugoslavije, zato što je rat trajao. To je donekle bilo i logično i u posleratnom periodu, zbog još svežih posledica.

Krajišniik u Engleskoj

Kako pokazuje statistika Haškog tribunala, član "vukovarske trojke" osuđen na 20 godina zatvora, izdržava kaznu u Portugaliji, a Dragan Zelenović, koji je dobio 15 godina zatvora zbog zločina u Foči, prebačen je u Belgiju. U Velikoj Britaniji su Momčilo Krajišnik i Blagoje Simić, dok su u Španiji bosanski Hrvati Drago Josipović, Vladimir Šantić i Ivica Rajić.

"Međutim, Nacionalni savet za saradnju sa Hagom pisao je nekoliko puta Ban Ki Munu i tražio da se i Srbija upiše na spisak 17 zemalja koje su potpisale sporazum sa Haškim tribunalom o izdržavanju kazni. Doskora, kada su neki od haških begunaca bili na slobodi, odgovor je bio - prvo morate da uhapsite Ratka Mladića i Radovana Karadžića. Kada je ovo pitanje pokrenuto posle njihovog hapšenja, stigao je novi odgovor: osuđenici bi u Srbiji bili tretirani kao heroji i izdržavali bi kazne u povlašćenim uslovima!"

Trenutno, retko koja od 13 evropskih zemalja u kojima haški osuđenici izdržavaju kazne, može da se pohvali dobrim zatvorskim uslovima. Iako Tribunal, formalno, kada odlučuje u koju će zemlju kog osuđenika poslati, uzima u obzir i blizinu te zemlje njegovoj porodici, u praksi sutuacija nije baš takva. Bivši predsednik RSK Milan Martić, osuđen na 35 godina zatvora zbog zločina u Hrvatskoj, izdržava kaznu u Estoniji. Kako kažu njemu bliski prijatelji - dalje nije moglo.

Jedini Albanac

U Švedskoj su robijali Biljana Plavšić, predstavnica bosanskih Srba i Predsedništvu BiH, koja se nagodila na 11 godina sa tužilaštvom i Miroslav Bralo, Hrvat osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina u BiH. A u austrijskim zatvorima su jedini osuđeni pripadnik OVK Haradin Bala koji je dobio 13 godina zatvora, zatim Predrag Banović osuđen na 13 godina zatvora, Milomir Stakić na 40, i Mlađo Radić na 20.

"Bivši predsednik Tribunala Patrik Robinson obavestio me je kao Martićevog branioca da će ga poslati u Estoniju", kaže advokat Peđa Milovančević. "Zamolio sam ga da to ne bude Estonija, jer tamo Srbija nema ambasadu, ne postoji srpska zajednica, nema crkvene opštine, a on je vernik. I tada bi bio jedini osuđnik tamo upućen. Pored toga, do Estonije nema direktnog aviona, voza, niti autobusa, a porodica finansijski ne može da podnese put".

"Ništa od toga nije uvaženo, tako da je Martić posle gotovo sedam godina pritvora u Seveningenu, prebačen u samoću zatvora u Estoniji, koji se nalazi u podrumu. Cilj je bio da estonske vlasti provere kako će on reagovati na pritvor, uprkos tome što smo imali izveštaj Haškog tribunala da je njegovo ponašanje besprekorno".

Mada mu je bilo obećano i da će sam biti u ćeliji, ni to se nije dogodilo. Na svu sreću, deli je sa Dragomirom Miloševićem, koji je u Hagu osuđen na 29 godina zatvora zbog granatiranja Sarajeva. Može da se tušira samo jednom nedeljno što mu onemogućava da se bavi sportom, a što mu je u Sheveningenu bilo dozvoljeno. Cigaretu može da zapali samo jednom dnevno i to samo one koje mu daju stražari. Sve vreme je zaključan u ćeliji, iz koje može da izađe samo kad ide u šetnju po sat vremena dnevno.

"Pored svega toga, Martić mora mesečno da plaća oko 500 evra za troškove za higijenu i za telefonske razgovore koji su deset puta skuplji sa Srbijom nego sa bilo kojom drugom zemljom u Evropi", kaže Milovančević. "Kada porodica ode da ga obiđe, zaključani su zajedno sa njim. O svemu ovome sam obavestio Rasima Ljajića koji je učinio šta je mogao, ali i bivše predsednike Skupštine i Vlade koji mi nisu ni odgovorili".

Najgore od svih prošao je Radislav Krstić, koji u Engleskoj izdržava  tridesetpetogodišnju kaznu zbog zločina u Srebrenici. Doduše, kako kažu u njegovoj porodici, Krstić je zbog opasnosti po njegov život, vraćen iz Engleske u haški pritvor pre godinu dana.

"Prošao je kroz pet zatvora visoke bezbednosti u Engleskoj i u svakom mu je život bio ugrožen", kažu u Krstićevoj porodici. "Svakodnevno su mu pretili. Tamo je proveo sedam godina, a u šetnji nije bio sve ukupno više od 30 dana. Za poslednje dve godine nije nijednom izašao. Mi smo ga obilazili dva puta godišnje, i dešavalo se da nas napadaju radikalni islamisti. Sada čeka da nađu neki zatvor u koji će ga prebaciti".

POVEZANE VESTI

Nedelja 02.12.2012. 08:17
Nevjeruju, zato što im može biti. Oni samo vjeruju u moć i batinu!!! Istorija je to pokazala da su svi oni (zapadnjaci) znali u nekom trenutku kroz istoriju biti veliki poslušnici i predani službenici osvajačima!!! Sjetimo se Francuza kako su pohapsili Jevreje i svoj pokret otpora u drugom svjetskom ratu za interese Njemačke.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online