Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 01.12.2012.
13:03
B92 A

LDP: Dvolično prema Srbima na Kosovu

Vlada je neodgovorna prema Srbima na Kosovu i dvolična, rekao je Čedomir Jovanović za B92 povodom odbijenog amandmana te stranke na budžet za 2013.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović
 

Vlada Republike Srbije odbila je amandman na Predlog zakona o budžetu, koji je predložila Liberalno-demokratska partija, a kojim se insistira na tome da Državna revizorska institucija vrši obaveznu reviziju trošenja budžetskih sredstava namenjenih za Kosovo.

Predlog budžeta ne pokazuje koliko tačno novca se izdvaja za zdravstvo, obrazovanje i druge potrebe Srba na Kosovu što otvara prostor za netransparentno trošenje novca, upozorava Jovanović.

"Ne vidim šta je u tome sporno! Ova vlada je formulisala licemeran budžet.

Istovremeno je vrlo neodgovorna prema Srbima na Kosovu i dvolična. Dok podržava formiranje anketnog odbora koji će ispitati način trošenja novca u prošlosti, novca koji je ona ne želi da promeni sistem koji je osnovni uzrok zloupotreba o kojima su mnogi do sada govorili. Pa kako je moguće da ako smo pola milijarde dolara izdvajali za Kosovo, kako je moguće da narodne kuhinje nemaju sredstav za noramalan rad", kaže Čedomir Jovanović, predsednik LDP-a.

Vlast pak smatra da će se novac odgovorno trošiti, u amandmanu LDP-a vide politiku te stranke dok za bivše zloupotrebe okrivljuje prethodnu vlast.

"Državna revizorska institucija po sili zakona kontroliše ne samo zakonitost već i opravdanost trošenja sredstava svih državnih korisnika uključujući i bivše ministarstvo odnosno sadašnju Kaneclariju za KiM. Ako predstavnici LDP-a ne budu zadovoljni na kraju godinu utvrdjenom zakonitošću sredstava na KiM pa aj im predlažemo da na Odboru za KiM iniciraju pravljenje anketnog odbora koji bi naknadno utvrdio da li je bilo zloupotreba u trošenju tih sredstava ", kaže Milovan Drecun, predsednik Odbora za KiM.

To nije rešenje... Ukoliko se uzme u obzir činjenica da se svakodnevno iz budžeta Srbije na Kosovo transferiše blizu milion evra dnevno, koji ne stiže do krajnjih korisnika, odgovara LDP.

"Kasno je da se takav problem rešava formiranjem anketnog odbora. Forimiranje anketnog odbora znači da je već napravljena neka greška. Mi želimo greške da predupredimo i možda je najbolji odgovor na tu inicijativu da iza nje stoji Milovan Drecun", kaže Čedomir Jovanović, predsednik LDP-a.

Podsetimo...

Novinari Insajdera uspeli su da otkriju sve mehanizme zloupotreba koje su se dešavale pod izgovorom navodne pomoći Srbima na Kosovu. Zvanični podaci Poreske uprave Srbije, Privredne komore Srbije, Carine, kosovske Carine i Euleksa koje je Insajder tražio po zakonu, potpuno se razlikuju. Prema zvaničnim podacima Poreske uprave Srbije, na Kosovo je za samo šest i po godina otišla roba u vrednosti od preko dve milijarde evra. Tako je, prema zvaničnim podacima, iz Srbije dnevno na Kosovo odlazila roba u vrednosti od preko 840.000 evra. Insajder je došao i do podataka koliko je robe srpskog porekla prijavljeno na Kosovskoj carini, odnosno koliko je zvanično ušlo u južni deo pokrajine, gde se naplaćuju kosovski porezi i takse. Prema istraživanju razlike u prijavljenoj robi na srpski administrativnim prelazima i prijavljenoj robi kosovskoj carini su milionske. Ove razlike za šest godina iznose više od šesto miliona evra.

POVEZANE VESTI

Subota 01.12.2012. 13:16
Jesu dvolični, nema šta. Ne mogu svi otvoreno da rade protiv Srbije kao Čedica.
Subota 01.12.2012. 14:00
Није ЛДП дволичан, та странка је безлична која следи неку своју црту од које не види друге људе!
Subota 01.12.2012. 14:19
Није ми јасно како неко може да гласа за Чеду и ЧДП.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online